Glasine oko partnerstva Nokije i Meizua sve glasnije

Meizu, kao i mnogi kineski proizvođači, na razne načine koriste Nokiju i Nokia proizvode za promociju vlastitih proizvoda. Početkom ove godine pojavila se glasina da HMD planira vratiti “N” seriju Nokia uređaja, odnosno tako brendirati nove uređaje, no ispostavilo se da je to marketinška prevara kineskog proizvođača 360. Meizu je već nekoliko puta najavljivao neku suradnju s Nokijom da bi na kraju s pozivnicama za svoj uređaj slao stare Nokia uređaje i tako podizao publicitet svom događaju.

Nova glasina o partnerstvu Nokije i tvrtke Meizu opet se pojavila na internetu, a vjerojatno je opet riječ o nekakvoj marketinškoj akciji Kineza. Naime, najprije se pojavila pozivnica s prepoznatljivim Nokia rukama, odnosno prikazom rukovanja. Nedugo nakon toga, pojavila se fotografija prikaza Meizu i Nokia brenda s natpisom o mBack tehnologiji koju je razvio Meizu. Isto tako, objavljena je fotografija s prikazom Flyme OS centra za preuzimanje u kojem je kao podržani uređaj navedena Nokia 6.

Flyme OS je sustav kojeg je razvio Meizu, a temeljen je na Androidu. Najnovija verzije je Flyme 6, a strani mediji tumače pojavu Nokije 6 u “download” centru kao znak da će HMD predstaviti Nokiju 6 s Flyme OS-om. Gizchina, portal koji je prvi izvijestio o ovoj glasini na engleskom jeziku, kaže da bi prema objavljenim fotografijama HMD mogao od Meizua licencirati mBack tehnologiju za svoje uređaje. mBack je u biti način navigacije sučelje samo putem jedne fizičke tipke, a demonstraciju takve navigacije pogledajte u nastavku.

Malo je vjerojatno da je ova glasina istinita, pogotovo dio po kojem će Nokia/HMD licencirat mBack tehnologiju. Podsjećamo, Nokia je prilikom prodaje Odjela uređaja i usluga zadržala sve patente vezane za tehnologiju, a CEO Nokije, Rajeev Suri, najavio je da će HMD-u ponuditi na korištenje te patente koje je Nokia tradicionalno koristila u svojim uređajima. Plaćanje licence Meizuu je nepotrebno dizanje cijene uređaja, osim ako Meizu ne ponudi besplatno tehnologiju u zamjenu za mogućnost instaliranja Flyme OS-a na nove Nokije.

U svakom slučaju, preporučujemo da ovo tretirate kao malo vjerojatnu glasinu, a navodno predstavljanje u režiji Meizua održat će se sljedeći mjesec.

via: Nokians.fr 1, 2; Gizchina 1, 2