Gotov patentni rat: #Nokia i #Apple postigli dogovor

Ovog jutra Nokia je objavila da je postignut dogovor oko licenciranja patenata te poslovne suradnje s Appleom. Prema tonu u kojem je pisano obavijest za medije, čini se kako su Nokia i Apple sada najbolji prijatelji.

Apple je pristao platiti jednokratnu novčanu naknadu te redovito plaćati licencu za korištenje Nokia patenata. Nadalje, Apple je pristao u ponudu vratiti i prodavati Nokijinu zdravstvenu opremu, koju poznajemo još uvijek pod brendom Withings. Isto tako Nokia će Appleu prodati mrežnu opremu i pripadajući usluge, a dogovorili su se oko suradnje na budućim zdravstvenim projektima te naveli da će se direktori tvrtki redovito sastajati kako bi unaprijedili partnerstvo.

Točne financijske brojke nisu objavljene, ali će se pozitivan utjecaj vidjeti u nadolazećim financijskim izvješćima. Dio Nokije zvan Nokia Technologies osjetit će dobrobiti ovog sporazuma radi plaćanja patenata i prodaje Withings proizvoda, dok će mrežni dio osjetiti dogovor oko prodaje mrežne opreme Appleu, tako da će se financijski utjecaj ovog sporazuma rasporediti na većinu segmenata tvrtke.

I tako nakon 5 mjeseci “ratovanja” po sudnicama, iako je upitno i koliko se ročišta održalo, patentni rat između Nokije i Applea, drugi po redu, je gotov. Čini se da je Nokia mnogo bolje prošla, što je bilo za očekivati, a sada je u Appleu pronašla i partnera za jačanje pozicije na tržištu “digitalnog zdravlja”. Burza u Helsinkiju reagirala je skokom vrijednosti Nokijinih dionica od preko 6%.

Objavu za medije možete pronaći ovdje.