Jabuka pod pritiskom: Nakon Nokije i Qualcomm traži zabranu prodaje Apple iPhonea u SAD-u

Početkom godine, američka trgovinska komisija (ITC) odlučila je prihvatiti Nokijin zahtjev za istragu i razmotriti moguću zabranu uvoza Appleovog iPhonea i iPada u SAD, zbog nedozvoljenog korištenja Nokijinih patenata. Nakon četiri godine pregovora, Apple je krajem 2016. odlučio prekinuti pregovore, ne produžiti licencu za standardne patente te pokrenuti antitrustovsku pritužbu protiv Nokije, optužujući je za urotu. Nokia je na to odgovorila nizom tužbi, a investitore je upozorila da bi spor mogao koštati oko 100 milijuna eura godišnje, dok je Nokia od Applea godišnje primala 150 milijuna eura na račun licence za patente.

Ovaj tjedan je i američki proizvođač čipova Qualcomm također odlučio zatražiti od ITC-a zabranu uvoza Appleovih proizvoda u SAD, jer je Apple naložio svojim proizvođačima čipova da prestanu s plaćam licence za Qualcommove patente koji se koriste u čipovima koje Apple naručuje od partnera. Apple je protiv Qualcomma također pokrenuo antitrustovske pritužbe u SAD-u, Kini i Južnoj Koreji optužujući ga za kreiranje monopola, a Qualcomm je uzvratio konkretnim tužbama za kršenje ugovora i neovlašteno korištenje intelektualnog vlasništva.

Ovaj tjedan Qualcomm je objavio da očekuje i do pola milijarde dolara manje prihoda u trećem kvartalu zbog Appleova naloga o neplaćanju, što znači da Apple godišnje plaća oko 2 milijarde dolara za patente Qualcommu. To je značajna manje od 150 milijuna eura koje je godišnje plaćao Nokiji.

Qualcommov pritisak na Apple dobra je vijest za Nokiju jer Apple sada rat vodi protiv dva patentna diva koja ne može protu-tužiti jer Nokia i Qualcomm nemaju proizvoda koji koriste Appleova patente, već može “samo” prilagati antitrustovske pritužbe, što ga dugoročno ne može spriječiti od plaćanja licence za patente koje koristi. Zbog znatno manjeg izdvajanja za Nokijine patente, Apple bi prije mogao popustiti Nokiji i pristati na licenciranje standardnih patenata za koje je do sada plaćao 150 milijuna eura godišnje i onih ne-standardnih o kojima Nokia pregovara od 2012. s Appleom.

Izvor: Bloomberg


Povezano:

#Nokia u prvom kvartalu potrošila 50 milijuna eura na sudski spor s Appleom

#Acacia Nokijinim patentima tuži Apple i američke operatere

 

#Withings Home Plus je posljednja žrtva patentnog rata Nokije i Applea