Nokia 6 – Mikro-recenzija čitatelja

Naš čitatelj Saša Ristić, očito Nokia fan, kupio je Nokiju 6 u Sarajevu te nam poslao svoje dojmove o uređaju. Međutim, dojmove je potkrijepio i slikama pakiranja, fotografijama snimljenim 16MP kamerom te snimkama zaslona pa smo odlučili to predočiti u nekakvu mikro recenziju Nokije 6.

Sašina priča kreće otprilike 7 dana prije objavljivanja ovog članka, kada je prošetao do HUSTELSHOP trgovine u Sarajevu i za 600 KM (2282 kn, cca. 300€) kupio Nokiju 6 Black, odnosno u crnom mat izdanju. Specifikacije uređaja su nam već dobro poznate, ali čisto da ponovimo one osnovne:

  • Zaslon: 5,5 inča, FHD
  • Processor: Snapdragon 430
  • Memorija: 4 GB RAM, 64 GB interne
  • Kamera: 16 MP stražnja, 8 MP prednja
  • Baterija: 3000 mAh
  • OS: Android 7.1.1 (Sigurnosna zakrpa 01.04.2017.)

Jedna stvar je vrlo zanimljiva kod njegovog modela. Naime, premda je očito namijenjen kineskom tržištu jer za EU uređaj još nije dostupan, pogotovo ne u navedenim specifikacijama, Nokia 6 TA-1000 ima instaliranu Google Play trgovinu. Ne znamo kako, no očigledno su Kinezi koju su prodali ovu Nokiju trgovini pronašli način instalacije trgovine. Taj način još nigdje nije službeno objavljen i ne preporučujemo kupovinu kineskih verzija, nego čekanje verzije namijenjene za pojedine regije.

No krenimo od početka, odnosno pakiranja. Dok je Nokia s Lumia uređajima imala plava pakiranja, ovo je više nalik na posljednje verzije Lumije za vrijeme Microsofta, no s otvaranjem poklopca umjesto ladice. Uz uređaj dobijete USB/microUSB kabel, kinesku odnosno britansku utičnicu, slušalice i kratke upute. Trgovina nudi 12 mjeseci garancije za razliku od standardnih 24 mjeseca, a pitanje je tko će i gdje popravljati ovaj uređaj ukoliko to bude potrebno.

Pakiranje

Naši prijatelji iz Mob.hr-a su se imali prilike družiti s uređajem i zaključili su da je iznimno lijep i kvalitetno izrađen. Dapače, dojam je možda suprotan fotografijama na kojima izgleda kao još jedan u nizu Xiaomi i sličnih uređaja s aluminijskim kućištem. Isti opis uređaja je imao i Saša, koji je jednostavno oduševljen njime, izradom i ergonomijom. Dapače, napisao nam je „napomenuo bih da je u ruci za 2 klase boljeg estetskog izgleda nego kada gledate recenzije ili fotke!!!“. Doduše, rekao je da mu je uređaj možda velik, ali ipak je riječ o kućištu klasičnijeg dizajna namijenjenog srednjoj klasi koje udomljava 5,5 inčni zaslon.

Na njegovoj Nokiji 6 instalirana je posljednja verzija Android OS-a 7.1.1 koji je osiguran softverskom zakrpom od 01.04.2017. OS je preveden i na srpski (kombinacija latinice i ćirilice), ali očito ne dobro jer postoje određene stavke koje nisu uopće prevedene. Možda je najbolje pričekati služeni OS ili službeni dolazak uređaja na ovdašnje tržište pa će onda stići i bolji prijevod. Isto tako, za ovaj uređaj je dostupna i nadogradnja sa sigurnosnim ažuriranjem za 5. mjesec.

 

Sučelje

Google Play je kako vidite prisutan pa će sve važnije Google aplikacije poput Youtube-a i Chrome preglednika raditi, a pronalaženje i instalacija aplikacija biti kud i kamo lakša.

Uređaj je prema njegovim riječima izvanredno brz, ne zastajkuje i izvodi sve aplikacije bez problema. Napomenuo je da procesor štedi dobro bateriju te da je nakon pola dana čačkanja po njemu razina baterije pala za 14%. Međutim, primijetio je da se baterija grijala prvih 2 do 3 dana korištenja te da to više nije slučaj. Uređaj se ne grije, a baterija stabilno radi. Moguće je da u prvih dva do tri dana, kada uređaj najintenzivnije koristimo trebalo puniti bateriju češće, no kad se sve slegne onda je „formirana“ i radi po specifikacijama. Saša nam je potvrdio da se uređaj ne grije, odnosno da je za vrijeme intenzivnog korištenja hladan. Treba spomenuti da posljednja verzija Androida ima interne programe koji progresivno upravljaju softverom na način da on ne troši bateriju.

Kamera

HMD je Nokiju vratio na tržište sa uređajem donje srednje klase koji cilja veliku skupinu korisnika. Premda za njega ne treba izdvojiti veliku cifru, ipak obiluje detaljima iz top klase. Osim kućišta koje je izrađeno od kvalitetnog aluminija serije 6000, HMD je u Nokiju 6 ubacio 16 MP kameru koja daje solidne fotografije. Dinamički kontrast je dobar, dok je oštrina malo lošija. U uvjetima dobrog osvjetljenja fotografije su možda i iznad prosjeka cjenovne kategorije, no sa smanjenjem svjetlosti smanjuje se i kvaliteta fotografije. Fotografije na kineskoj verziji TA-1000 nisu vrhunske kakve smo navikli imati na Nokijama, ali su u rangu ili možda bolje od dobrog dijela modela istog cjenovnog ranga, a mogao bih reći da po fotografijama uređaj ulazi u gornji cjenovni razred. Naravno, kvaliteta fotografija uvelike ovisi o autoru te načinu slanja iste do nas, no po priloženome Nokia 6 nas ne bi trebala razočarati, iako postoji prostor za popravak i vjerojatno možemo očekivati s dolaskom globalne verzije puštanje nekakvog ažuriranja algoritama kamere, posebno za uvjete slabijeg osvjetljenja. Kako god, točno stanje oko kamere saznat ćemo dolaskom globalne verzije na test, jednom kad krene u prodaju.

Napomena: Fotografije su u smanjenoj rezoluciji.

Zaključak

Uređaj je oduševio Sašu, a izgleda i stanovnike Sarajeva s obzirom da je zaposlenik HUSTELSHOP trgovine komentirao kako je Nokia 6 najtraženiji uređaj. Naravno, moguće je da je riječ o jako dobrom trgovcu. Uređaj je oduševio izgledom i kvalitetom izrade, kao i performansama i zaslonom. Baterija je također solidna, a mjesta za napredak definitivno ima kamera, koja će vjerojatno biti popravljana ažuriranjima, iako nije loša, posebno u uvjetima dobrog osvjetljenja.

Uglavnom, Nokia 6 samo što nije došla i službeno u naše krajeve, a kad stigne napravit ćemo punu recenziju i dati više detalja o uređaju. Ukoliko vas još nešto zanima ostavite komentar ispod. Siguran sam da će Saša rado dati odgovor.

Hvala Saši na podijeli iskustva i dojmova sa zajednicom NokiaMob-a 😊.

P.S. Još jednom napominjemo da ne savjetujemo kupovinu kineskih verzija Nokije 6, već čekanje verzije za našu regiju. Treba napomenuti i da kineska verzije nema NFC i prednja kamera nema autofokus, dok kod globalne su te značajke prisutne.

Note for our English-speaking readers: This is a short review from one of our readers. When the global version of Nokia 6 goes on sale, we will publish an in-depth review on NokiaMob.net as well.