#Nokia i Kina napokon oformili zajedničku tvrtku Nokia Shangai Bell

Kako bi zaštitila neovisnost svoje ekonomije te strateške tvrtke, Kina provodi niz regulatornih zakona koji uvelike otežavaju stranim tvrtkama poslovanje. Prilikom preuzimanja Alcatel-Lucenta, Nokia je preuzela i udio te tvrtke u kineskoj podružnici Alcatel-Lucent Shangai Bell, koja je u suvlasništvu državne investicijske tvrtke China Huaxin.

Nokia je skoro dvije godine pregovarala oko integriranja, odnosno spajanje tvrtke Alcatel-Lucent Shangai Bell, gdje 50% vlasništva pripada Kini, zajedno s Nokijinim poslovanjem u Kini zvanim Nokia China, iako Alcatelova i Nokijina podružnica u Kini poslovne aktivnosti obavljaju kao jedna tvrtka od 2016. godine. Ovog tjedna su se Nokia i Kina dogovorile da će oformiti novu zajedničku tvrtku Nokia Shangai Bell. Nokia Shangai Bell nastala je spajanjem tvrtke Nokia China i Alcatel-Lucent Shangai Bell, a finska Nokia vlasnik je 50%+1 dionice, dok ostatak pripada državi. Nova tvrtka zapošljava 16.000 ljudi, od kojih je 10.000 u istraživanju i razvoju u 6 R&D centara u Kini. Nokia nadodaje da će nova tvrtka predstavljati najveći dio Nokijina poslovanja u Kini.

Jedna od regulativa oko koje su Nokia i kineska vlada progovarali je uredba po kojoj strane tvrtke mogu maksimalno imati 11% tržišta bežične mrežne infrastrukture, a i Alcatel i Nokia u Kini imaju po 11%. Nokia je vjerojatno pokušavala dobiti dozvolu o zadržavanju kombiniranog udjela od 22%, a budući da je Kina vlasnik skoro pa pola novoosnovane Nokia Shangai Bell tvrtke, vjerojatno je tako i dogovoreno. Poslali smo upit Nokiji u vezi ove regulative i kad nam odgovore nadopunit ćemo članak.

Izvor: Nokia