HMD objašnjava zašto ne kupovati #Nokia 6 TA-1000 uređaj izvan Kine

Kada je HMD početkom godine predstavio Nokiju 6 za kinesko tržište, mnogo Nokia fanova je bilo ljubomorno na Kineze jer su prvi, a još uvijek i jedini koji mogu putem službenih kanala kupiti Nokiju 6.

Mnogi korisnici kojima se svidio uređaj, što zbog dizajna, specifikacija, cijene ili Nokia brenda, naručili su Nokiju 6, što iz Kine, što od lokalnih prodavači koji su uređaj uvezli od preprodavača iz Kine. Osim ekskluzivne dostupnosti, razlog za kupovinu Nokije 6 iz Kine može biti i 1GB više RAM-a, tj. 4GB dok globalna verzija ima 3GB, kao i količina interne memorije. Isto tako kineska Nokia 6 nema NFC ni autofokus na prednjoj kameri.

HMD je u Kini predstavio dvije varijanti Nokije 6 u dvije konfiguracije: TA-1000 za Kinu i TA-1003 za Hong Kong i Tajvan; te s 4GB RAM-a i 64GB interne memorije, odnosno s 4GB RAM-a i 32GB interne memorije. Ključna razlika između TA-1000 i TA-1003 je to što TA-1003 dolazi s podrškom i instaliranim Google Play servisima, dok TA-1000 nema i ne podržava instalaciju Google aplikacija i koristi Android Nougat prilagođen za kinesko tržište, prema regulativama vlade.

Nokia naljepnica i informacije na kutiji

Uzimajući u obzir sve navedeno, kupci izvan Kine mogu birati žele li naručiti Nokia 6 TA-1000 ili TA-1003 varijantu i po svemu navedenom TA-1003 varijanta je puno bolji izbor, no mnogo korisnika ipak na kraju završe s TA-1000 u rukama.

Neki kupe TA-1000 jer ne znaju za situaciju oko Google aplikacija, dok drugi završe s TA-1000 varijantom jer misle da je TA-1003 zato što ima Google aplikacije, koje je (pre)prodavač nekako instalirao na uređaj, iako za sada tu instalaciju nitko s XDA Developer foruma nije uspio ponovit.

Potencijalni kupci Nokije 6 TA-1000 susreću se s dva problema: Prvi je što uređaj dolazi s Android OS-om prilagođenim za kinesko tržište koji nema i ne može instalirati Google aplikacije, dok je drugi ako uređaj nekako ima instalirane Google aplikacije tada on neće primati daljnje nadogradnje od Googlea.

Osobno sam zbog realne cijene, pouzdanog jamstva i jamačno instalirane Google Play trgovine naručio Nokiju 6 od “lokalne” trgovine, koja je uređaj kupila od nekoga iz Kine, koji je na TA-1000 varijantu instalirao ROM TA-1003 varijante te s njim ujedno i Google aplikacije i Android Nougat bez ograničenja kineskih vlasti. Da je netko u lancu nabave na uređaj svojevoljno instalirao custom ROM s TA-1003 varijante zaključili smo nakon istraživanja na internetu, razgovora s HMD-ovom korisničkom službom, a ultimativna potvrda bila je prekinuta Nokia naljepnica na kutiji.

Pitali smo HMD postoji li mogućnost da neki primjerci Nokije 6 TA-1000 dolaze s Google aplikacija, oni su odgovorili negativno. Isto tako uobičajno je da na uređaje s custom ROM-om, kakva je moja Nokia 6, Google blokira puštanje ažuriranja, što je uistinu i slučaj kod moje Nokije 6 koja vrti Android 7.1.1 i sigurnosno ažuriranje za travanj (4. mjesec). Članovi XDA foruma napomenuli su da je u slučaju kada je uređaj u poptunosti flashan (uključujući stavke poput bootloadera i sl.) nadogradnje bi trebale normalno stizati, no ako je samo flashan sistem onda će se možda nadogradnja i preuzeti, ali se neće moći instalirati.

U nastavku na engleskom jeziku možete pročitati izvornu HMD-ovu izjavu po pitanju ovog problema, što smo objasnili u odjeljcima iznad.

Firstly, we would like to inform you that the Nokia 6 TA-1000 model is the Chinese model which is with restrictions on all Google services, including Google Play, by the Chinese Government. Therefore, It is not possible the use Google Play on those devices. The Nokia 6 which is able to use the Google mobile applications is the TA-1003.
The updates which your specific device has come OTA via different services and not the regular Google Android update channels. These channels are for global distribution and devices that are made for the specific China region market cannot be updated this way. The devices are not only identified via the ROM to google, as there are many more identification items inside a smartphone that may filter the devices to be updated or not. Very often, custom ROMs on any Software platform are not subject to update to official ROMs.

Suma sumarum, ako želite Nokiju 6 i ne možete čekati globalnu verziju, svakako provjerite da kupujete TA-1003 varijantu. Ako završite s TA-1000 varijantom sa ili bez Google aplikacija, jedino što preostaje je čekati po pitanju pronalaska načina instalacije Google aplikacija, odnosno instaliranja budućih ažuriranja. Kada se pojavi neko rješenje, u najkraćem mogućem roku objavit ćemo ga na NokiaMobu, kako po pitanju flashanja uređaja za instalaciju Google aplikacija, tako i za instaliranje ažuriranja.

 


 • Drzava ima pravo regulirati trziste prema svom interesu, kako reguliraju PC gdje ima posebna verzija Windowsa tako se regulira i Android. Skroz legitimno. Nadogradnje na TA-1000 ne dolaze direktno od Googlea vec od nekog kineskog posrednika jer i to vlada regulira, no ne bi trebalo bit problema jer ni do sada za kineze nije bilo. A roaming ce dobro doci turistima, vise nego nama domacima jer međunarodni poziv nije roaming, a rodbina vani ima lokalne SIM-ove, no svakako je napredak 🙂

 • Gagi990

  Zato nikada nisam voleo android radi ovih gluposti.Kupis Windows Mobile ili iOS i mirna Bosna a ne ovaj rom te onaj.Ma bjezi, ali kako sam shvatio ako imas rom 1003 onda ces dobijati sve nadogradnje normalno ili ?A ovo je ja mislim vise da bih narod kupovao EU verziju nego te, ali EU ce biti kod ovlastenih prodavaca skuplja.Tj oko 250-260 eura, barem kod nas na Balkanu, jer i 3310 kosta 60-65 eura.


  • U biti nije ovdje problem do Androida, već tržišta. Dakle, kinesko tržište je specifično i tamo je Google Play zabranjen pa uređaji koji se tamo prodaju nemaju tu trgovinu kao i sve blagodati Google aplikacija.
   Nije mi jasno samo tko je ubacio Google Play na tA-1000 ako to ni “hakeri” ne mogu. Očito je riječ o ilegalnim radnjama unutar FIH-a… Nezz

   • hapz

    jednostavno softver za Hong Kong ubačen u verziju za Kinu


    • Nije baš tako jednostavno, jer na XDA još nisu uspili ubacit Google Play na TA-1000


  • Ne znam imaju li regulative za iOS i W10M, no kako je Android dominantan u Kini onda se više pažnje njemu posvetilo. Ovisi kako je ROM stavljen. Rečeno mi je na XDA forumima da kompletan uređaj (ne samo sistem) mora biti flashan s TA-1003 ROM-om da bi OTA nadogradnje radile putem Googlea.

  • hapz

   Uopšte nije problem instalirati android za tržište Hong -Konga ili Tajvana