HMD u 2016. poslovao sa 7,7 milijuna eura gubitaka

Finski financijski portal Kauppalehti.fi javlja da je HMD prijavio financijsko izvješće institucijama iz kojeg su iščitali da je tvrtka u 2016. godini ostvarila prihode od 13,5 milijuna eura uz profit, odnosno gubitak prije oporezivanja u iznosu od 8,4 milijuna eura. Nakon poreznih olakšica, taj gubitak se smanjuje na 7,7 milijuna eura.

Zanimljivo je da je HMD za troškove zaposlenika u 2016. potrošio skromnih 2,1 milijun eura, a poslovanje je financirao najviše kratkoročnim kreditima. HMD je u 2016. prihode ostvarivao zapravo samo u jednom mjesecu, prosincu (12. mjesecu), kada je finalizirano preuzimanje Odjela mobilnih uređaja iz Microsofta. U tom mjesecu 13,5 milijuna eura od običnih uređaja nije loše, jer bi to preneseno na godišnju razinu bilo preko 100 milijuna eura, a u 2017., kada imamo novu 3310, zasigurno i više. Pitanje je samo hoće li HMD biti u mogućnosti prodavati obične uređaje bez ostvarivanja gubitka po prodanom primjerku?

Izvor: Kauppalehti.fi


Povezano:

#FIH udvostručuje prihode na račun #Nokia uređaja

 

 • Gagi990

  Ovaj Nokia odjel uredjaja kao da je prokletstvo.Pitanje je hoce li poslovati u plusu, eno i BB i ako je izdao licencu je u minusu.Pitanje je hoce li sve ovo zaziveti.Vidicemo u trećem kvartalu jesu u plusu.A sto se tice zaposlenih, kako ja znam HMD ima samo 500 zaposlenih kada pogledaš nase pojedine firme imaju vise.


  • Tako je, oko 500 ljudi. 3310 će pogurat dobro prodaju običnih, a na njoj imaju i dobru maržu.

   • Gagi990

    Pitanje je hoce li se dobro prodavati i ako se prodaje kolika je zarada na tome telefonu, tj na obicnim.Posto to tržište je sve manje i manje realno, cak i ljude koje ja znam da su korisitli obične i bili protivnici pametnih, su prešli.Tako da sve je to jos pod znakom upitnika.Tek u trećem i četvrtom kvartalu ćemo videti dal HMD uspeva da poslije pozitivno.U mom društvu smo pričali svi o 3310 ali niko ga nece uzeti, sada jedino nam preostaje vreme da vidimo.A ovaj gubitak nije realno dobar za HMD, jer ipak su to velike pare za tako manju firmu.


    • Za nase prostore ne mogu procijeniti, ali konkretno u Finskoj i Indiji je pomana za uređajem, tako nam kazu. Procjena je da ce trziste obicnih telefona sljedeće 2 godine stagnirati.