Nokia: 4.9G tehnologija može smanjiti latenciju mreže na razinu buduće 5G tehnologije #MWCS17

5G mreže su vrlo bliska budućnost ali još nije sve spremno za njihovu primjenu. Potrebno je srediti još mnogo birokracije te postaviti određene standarde prema kojima će se svi korisnici ravnati. Nokia u međuvremenu radi mnogo na unapređivanju 4G mreža, odnosno njihovom podizanju na 4.9G tehnologiju što će operaterima omogućiti brži i lakši prijelaz ka 5G mrežama. Na MWC kongresu koji je upravo startao u Šangaju, Nokia će demonstrirati kako 4.9G mreža može imati latenciju manju od 2 milisekunde što je blizu razine budućih 5G mreža i dovoljno za korištenje autonomnih robota i drugih uređaja. Takva latencija se dobila zahvaljujući skraćenju intervala emitiranja mreže za 86%. Postojeće Nokijine AirScale bazne stanice već mogu koristiti takvu tehnologiju što može pomoći operaterima u lakšem prebacivanju na mreže budućnosti.

Potencijalna primjena 5G mreža je u korištenju autonomnih robota ili medicinskih instrumenata na veliku udaljenost.

Dakle, sa Nokijom je već moguće iskusiti blisku nam budućnost. Čini mi se da su u Hrvatskoj nadogradili hardware T-HT-a koji funkcionira na 4.5G tehnologiji. Uglavnom, ukoliko vas zanima više mrežna tehnologija skoknite na službenu objavu gdje možete pročitati stručnu literaturu što se tiče 4.9G tehnologije.

 • mille

  wa ima azuriranje

 • dxdy

  uf kamo sreće da imamo normalni 3G u cijeloj državi a oni već o 5G govore…


  • Pa možda će bit ludom radovanje, na način da će 5G bit lakše implementirat i jeftinije, pa onda tamo gdje sad nema ni 3G-a uleti odmah 5G…. :a onda se probudio:


   • nekako pretpostavljam da će kod nas ići tranzicija preko 4.9G, jer nemamo mi ovdje tolike potrebe za 5G, osim radi đira. 4G dovoljno je dobar za trenutne potrebe, odnosno 4.5G za potrebe logistike. Ali, volio bih da naši operateri i pružatelji mrežnih usluga isto brže dovedu 5G u ove krajeve. Sigurno će primjena biti velika i kod mobitela.


    • Opet će me se optužit za teorije zavjere itd., ali neka: 5G donosi veće brzine, manje latencije, mnogo brži internet u krajevima bez komercijalnog interesa za operatere, i da sve je to super itd., ali osim svih dobrobiti (koje će se naravno pri predstavljanju stavit u prvi plan, i vrlo agresivno izoglašavat – dostupnost u više mjesta, telemedicina, veće brzine nikad takve, male latencije… svi uređaji na internetu, sve je smart, osim izgleda ljudi… sve povezano, uprava institucije, državne službe, ne morate iz kuće izlazit a sve ste obavili iz naslonjača sa 2 klika ili tapa, sve naj naj naj). Ali tu je i digitalna AGENDA, a ja bih nadodao i “BigBrother” agenda. Pa sam nekako mišljenja da će elitu baš ta BB agenda nagnat na što veću dostupnost i geografsku rasprostranjenost 5G-a. “Pljujte” koliko hoćete, ali i to je jedan od aspekata cijele stvari 😛


     • Davno smo mi u BB eri. Sve se prati, a s mobitelima još jednostavnije. što misliš zašto se odustalo do čipiranja ljudi? 🙂
      Mislim da su 5G mreže potrebne radi automatizacije i robotizacije svega. Tu latencija ispod milisekunde je bitna


     • Da, i to i ono što sam rekao… A jedno će se (dodatno) “pogurat” pod drugim.


     • neka oni mene prate, samo neka mi ´dovuku´ 5G u Bosnu.