#Nokia analizira ponašanje gomile radi unaprjeđenja usluga partnera

Portal Pymnts.com javlja da je finska Nokia u završnim fazama pripreme za puštanje nove usluge zvane “Kognitivna analiza ponašanje gomile” (eng.  Cognitive Analytics for Crowd Insight) koje je predviđena za treći kvartal ove godine. Podloga ove usluge je softver koji koristi “strojno” učenje i podatke svjetskih operatera kako bi se analiziralo i predvidjelo ponašanje korisnika.

Partneri koji se odluče koristiti ovu Nokijinu uslugu mogu očekivati precizne podatke o ponašanju kupaca, koji se mogu upotrijebiti za kreiranje bolji promotivnih kampanja ili formiranja cijena, a koristit će i tvrtkama koje se bave organizacijom prometa.

Direkorica analitičkog marketinga u Nokiji Shelly Schlueter izjavila za Pymnts je da trgovinama i partnerima pružaju informacije i kontekst ponašanja korisnika operatera, kako bi poboljšali usluge. Važno je za napomenuti da Nokia analizu ponašanja vrši koristeći podatke koje operateri standardno pohranjuju o korisnicima, te da ne narušavaju privatnost tražeći nove tipove podataka. Schlueter efikasnost ove usluge demonstrira studijom u kojoj je Nokia zahvaljujući pametnom oglašavanju temeljenom upravo na prikupljenim podacima operatera podignula posjećenost lokalnog trgovačkog centra za 40% u periodu od nekoliko tjedana. Za bolje objašnjenje ove usluge Nokia je napravila i prigodan video kojeg možete pogledati u nastavku.

Osobno mi malo zastrašujuće zvuči ova usluga analize kretanja korisnika no budući da operater svejedno prikuplja i koristi te podatke, sada će se Nokia potruditi ciljati nas oglasima koji su donekle relevantni našim potrebama.

Cijeli intervjuu možete pročitati na stranici Pymnts.com, a više o ovoj usluzi možete pronaći na službenim stranicama Nokije.

Svoje mišljenje slobodno možete ostaviti u komentarima. 🙂