#Nokia i China Mobile u sporazumu vrijednom 1,4 milijarde eura

ArabianIndustry.com javlja da su na kinesko-njemačkom ekonomskom forumu finska Nokia, točnije njemačka podružnica Nokije i najveći svjetski operater China Mobile potpisali jednogodišnji sporazum o suradnji vrijedan 1,36 milijardi eura prema kojem će Nokia prebaciti infrastrukturu operatera u oblak.

U sklopu sporazuma Nokia će operateru postaviti famozne AirScale bazne stanice kompatibilne sa 5G standardnom te ostale proizvode i usluge za unaprjeđenje fisksne i mobilne mreže te sustav za pametno upravljanje mrežom.

Nokia je istodobno službeno objavila da je s istim operaterom potpisala sporazum o provođenju širokopojasnog interneta putem optičke mreže za pružanje pametnih kućnih usluga (eng. Home Applications). Mreža će biti izgrađena u 29 kineskih provincija te će služiti 30 milijuna korisnika. Više o ovome možete pronaći ovdje.

Malo dalje od Kine, na Novom Zelandu, Nokia i operater Spark potpisali su 3-godišnji ugovor prema kojem će Nokia nadograditi temeljnu infrastrukturu operatera te implementirati optičku mrežu i ostale proizvode i usluge za što bolje pripremanje operatera na 5G eru. Više o tome ovdje.