Postoji li šansa za 3G Nokiju 3310 (2017)?

Nokia je je poprilično popularan smartfon i u mislima mnogih Nokia fanova, ali je još popularnija Nokia 3310 (2017). Popularnost ovog uređaja je čak veća nego li Nokije 5 i 3 ako je suditi po rezultatima ankete koju je provela GSMArena. To i nije čudno ako znamo da ovaj uređaj može instantno otpisati nečijih 17 godina kada ga uzme u ruke.

Međutim, dok Nokije 6,5 i 3 polagano ali sigurno dolaze na sva, ili barem većinu, tržišta, isto se ne može reći za Nokiju 3310(2017). Naime, ovaj uređaj neće biti prisutan u nekim od najvećih tržišta poput Australije i SAD-a. Problem leži u konfiguraciji njihovih mreža, odnosno možda bolje rečeno, u nedostatku 2G mreže na kojoj ovaj uređaj primarno radi. Kako Nokia 3310 nije 3G uređaj, velika je vjerojatnost kako on neće doći na tržište Australije i SAD-a. Ili ipak hoće?

Izvršni direktor HMD Globala, Arto Nummela, je u intervjuu za australski Finder rekao da HMD pridaje veliku pozornost svojim čitateljima te čini sve kako bi oni mogli uživati u njihovim uređajima, pa tako i 3310. Čak su je napravili na inzistiranje fanova. Dobro, možemo poentirati da su je napravili jer je izvrstan marketinški potez, ali to povlači pitanje hoće li HMD napraviti i 3G verziju uređaja (Via NPU).

Prije nekoliko tjedana smo pisali da je HMD u SAD-u trenutno u pregovorima s određenim operaterima da bi koristili frekvenciju od 1900 MHz koju bi Nokia 3310 (2017) mogla koristiti. Trenutno je ta frekvencija samo dostupna na T-Mobile mreži, pa je pitanje hoće li uređaj biti ekskluzivna za tu mrežu na tržištu SAD-a. Ali, da HMD radi intenzivno na tome dokazuje i FCC test koji otkriva specifičnu verziju Nokije 3310 namijenjenu za američko tržište.

Možda će se ista stvar dogoditi u Australiji, odnosno da će operateri ipak uvesti dodatnu frekvenciju za korištenje starijih uređaja. Naime, tamo je Nummela razgovarao s CTO najvećeg australskog operatera, Telstra,  Stephenom Elopom.

3G model bi mogao poskupjeti proizvodnju i učiniti je kompliciranijom jer bi u novi uređaj trebalo ugraditi nove čipsete i radio odašiljače.

Osobno mislim da će HMD prije krenuti u pronalaženje načina na koji bi trenutni model Nokije 3310 mogao funkcionirati na postojećem spektru frekvencija novih mreža u Australiji i SAD-u. To je ipak jeftinija opcija za HMD nego da naprave novi model. Ili će HMD jednostavno napraviti novu Nokiu 3310 (2018) 😊.