Problemi u proizvodnji i novi porezi uzrokovali kašnjenje #Nokia uređaja

Ako ste pratili situaciju oko Nokije i HMD-a od samih početaka, vjerojatno ste upoznati da HMD-ovi prvi Nokia brendirani uređaji, Nokia 3, 5 i 6, na tržište ne dolaze najavljenim tempom.

I prije najave samih uređaja, u nekolicini intervjua za razne medije, CEO HMD-a Arto Nummela rekao je kako će uređaji neposredno nakon najave, odnosno u roku od par tjedana biti dostupni za kupovinu. Nokia 3, 5 i 6 predstavljene su krajem veljače (2. mjesec) na MWC-u i najavljene su za dolazak na tržište do kraja drugog kvartala (30.6.) ove godine, no čini se da će taj rok biti probijen.

Posljednjih tjedana saznali smo točne datume početka prodaje novih Nokia uređaja za mnogo tržišta i generalno možemo reći da će na velikom broju tržišta Nokia 3 biti dostupna, ili već je, do kraja mjeseca, dok Nokia 5 i 6 s prodajom kreću sljedeći mjesec, no moguće je da će neke boje uređaja, poput bakrene ili plave, biti dostupne  i kasnije.

Postoji mnogi razlozi za ovo kašnjenje, a neki čak nemaju ni veze s HMD-om. Treba reći da je HMD novi igrač na području mobilnog tržišta, iako ga vode iskusna imena, i potrebno je vremena za uklanjanje početnih administrativnih i logističkih barijera, posebno uzevši u obzir da uređaje isporučuju na globalnoj razini.

IndiaToday saznala je preko izvora iz Nokije da je Foxconn, odnosno FIH Mobile, proizvođač Nokia uređaja, imao poteškoća u pokretanju proizvodnje uređaja. Jedan od razloga je selidba, odnosno otvaranje proizvodnje u Indiji za vrijeme implementacije novih poreznih zakona. Prioritet u proizvodnji im je bila Nokia 3, pa Nokia 5 i 6. Ohrabrujuće je što su “dječje bolesti”, kako ovaj problem opisuje izvor iz Nokije, preboljene i uspostavljen je solidni proizvodni kapacitet i logistička partnerstva.

Mogu reći u ime većine, ako ne i svih Nokia fanova, da nam je pomalo dosta čekanja, no uzimajući u obzir da je ovo sami početak poslovanja, bolje da su se ovi problemi odvili s prvom generacijom uređaja, koji su donjeg i donjeg-srednjeg segmenta, nego s top modelom koji predstavlja najbolje što tvrtka nudi. Nadamo se da ćemo uskoro ugledati Nokia uređaja na globalnoj razini, baš kako je obećano na početku.