Uz 5G, #Nokia bi proizvodnju mogla vratiti u Europu

Prije nego se bacite na čitanje članka par riječi od našeg glavnog urednika “Vjerovali ili ne, upravo čitate 10000. članak na Nokiamob.me. Pozdrav Nokialjupci”.

Tijekom povijesti, industrijske revolucije, posebice prva i druga, nazvane su tako jer su značajno pojednostavnile načine proizvodnje na svijetu. Prvom se mehanizirala proizvodnja tekstila, a time i svega ostaloga, dok je u drugoj industrijskoj revoluciji Ford pokretnom trakom definirao pojam masovne proizvodnje. Nekakva fantomska treća industrijska revolucija obilježena je smartfonima i digitalizacijom i kažu da se trenutno u njoj nalazimo, a već za par godina bit ćemo na rubu i četvrtke industrijske revolucije, koju Nokia naziva “Industry 4.0”, koja bi na krilima blagodati 5G tehnologije trebala osigurati značajan skok u načinima proizvodnje, stoga je i nazivaju revolucijom.

Forbes je napisao odličan članak, što je po pitanju vijesti iz svijeta tehnologije za njih iznimka, o načinu na kojem radi Nokijina tvornica baznih stanica u Finskom gradu Oulu. Tvornica “industrije 4.0”, kako je naziva njezin upravitelj Erja Sankari, temelji se na automatizaciji, produktivnosti i analizi podataka. Proizvode vezane za mrežni odjel, poput sustava za upravljanje IoT (Internet of Things) uređajima, naprednim sustavima analize i automatizacije strojeva putem 5G mreže već se primjenjuju u ovoj tvornici.

Nokia je cijeli proces proizvodnje baznih stanica pojednostavnila. Koristi se isti tip vijaka za početak, pa su redizajnirali robote koji sastavljaju bazne stanice, a uveli su i robote koji pomažu robotima, što nazivaju “collaborative robots”, odnosno “roboti koji surađuju”. U trenutnoj fazi, oba robota, glavni i pomoćni, funkcioniraju prema unaprijed zadanim podacima, no Nokia tvrdi da je dinamičko samoupravljanje robota odmah iz ugla.

Osim robota i prilagođenog dizajna proizvoda, Nokia je redizajnirala cijeli raspored elemenata u tvornici kako bi postigla što veću učinkovitost. Danas su u toj tvornici potrebna tri zaposlenika za normalno funkcioniranje, a Nokia se u budućnosti nada taj broj svesti na minimum. Naravno, iza ovakvog sustava stoji cijeli tim ljudi koji su osmislili, dizajnirali, programirali i održavaju sustave i načine proizvodnje, a jedan od razloga što je upravo na sjeveru Finske ovakva proizvodna revolucija u začecima je odličan priljev visokoobrazovana radne snage iz finskog sustava. Naravno, Nokia nije sama u automatizaciji proizvodnje, no kao lider u izgradnji 5G mreža, zasigurno je stručnjak u implementaciji rješenja.

Nokia planira i ostale svoje tvornice, kojih ima 12, u dogledno vrijeme automatizirati, no potrebno je još malo vremena za usvajanje svih 5G standarda i implementaciju te tehnologije. Možda će automatizirane tvornice vratiti jedan dio proizvodnje koji je preseljen u Kini. Iako u njima neće raditi mnogo radnika, iza takvih tvornica stoji popriličan broj stručnjaka, a nacionalni interes svake zemlje je imati što veći udio proizvodnje u svom BDP-u.

Izvor: Fobres