#Vertu u problemima: Kasne plaće, dugovi dobavljačima, preuzimanje nije plaćeno…

Luksuzni proizvođač mobilnih uređaja, osnovan od strane Nokije 1998., a trenutno u vlasništvu turskog poduzetnika Murata Hakana Uzana, nalazi se u velikim problemima, javlja The Telegraph.

Informacije koje je Telegraph objavio zapravo je najbolje opisati kao skandal dostojan balkanskih poduzetničkih sapunica, naravno ako je istinito. Novi vlasnik Uzan optužio je Goldin Holdings da su zloupotrijebili imovinu tvrtke, da nisu plaćali dobavljače i obveze te praktički krivo prikazali financijske knjige, a pravdu traži i putem suda. S druge strane, Goldin Holdings optužio je Uzana za neplaćanje preuzimanja tvrtke i neispunjanje obveza iz ugovora, poput kapitalnog ulaganja u Vertu.

Telegraph navodi da je Vertu dužan 2,8 milijuna eura Microsoftu za prostor kojeg koristi. Microsoft je Vertu zgradu preuzeo u sklopu preuzimanja odjela uređaja i usluga od Nokije, a Vertu je normalno trebao nastaviti plaćat najam Microsoftu. Poduzeću za čišćenje su dužni približno pola milijuna eura, a oni su zaprijetili obustavom usluga odvoza smeća, čišćenja i deratizacije. Među dužnicima nalaze se i Qualcomm i Acora, kao i drugi, i većina ih razmišlja o aktiviranju zadužnica.

Proizvodnja je smanjena, a radnici navodno nisu dobili ni plaću za prošli mjesec. Sindikat radnika uputio je pismo novom vlasniku tražeći objašnjenje zašto već mjesecima nije uplaćivano u mirovinski fond tvrtke, a Uzan i Godlin Holdings prebacuju odgovornost kao da igraju ping pong.

Nokia se na vrijeme povukla iz ove sada problematične tvrtke prodajom preostalih 10% dionica u 2015. godini. Više o akviziciji Vertua u režiji Uzan-Goldin Holdings možete pročitati ovdje.

Izvor: Telegraph

Tags: