Video: Čarolija #Dolby Atmos tehnologije na #Nokia 6 uređaju

Značajka Nokije 6 koja je većinski ostala zanemarena, kako od strane fanova tako i medija, je dvostruki zvučnik i podrška za Dolby Atmos tehnologiju na Nokiji 6. Poznato je da prošli Nokia i Nokia Lumia uređaji, posebno oni višeg cjenovnog ranga, redovito dolazili s nekom Dolby surround tehnologijom za bolju reprodukciju zvuka, pretežite preko slušalica, no Dolby Atmos na Nokiji 6 malo je drugačiji.

Da budemo tehnički precizni, Nokia 6 dolazi s dvostrukim (stereo) zvučnicima koji se nalaze na dnu uređaje. Pojačala se klasificiraju kao “Smart amplifier (hrv. pametno pojačalo) TFA9891 with Dolby Atmos”, a nakon malog istraživanja, doznali smo da je to pojačalo izradila tvrtka NXP, uskoro dio Qualcomma, a na tržištu u verziji TFA9891UK dostupno je od kraja prošle godine. Isto ili slično pojačalo navodno se nalazi na Pixel XL uređaju, a činjenica da je kod Nokije 6 dvostruku, zvuk je 6dB glasniji.

Dolby Atmos je tehnologija koja pomoću posebnog čipa i softvera pokušava što vjernije reproducirati zvuk, posebno u “3D”, odnosno “surround” okruženju. Ugrađuje se u kućne sustave i koristi se pri snimanju filmova od 2012. godine, a za mobilne uređaja Dolby kaže da audio inženjeri optimiziraju svaki uređaj s Dolby Atmos tehnologijom, kako bi osigurali najbolje iskustvo slušanja glazbe.

“The Dolby Atmos processor on the device takes the spatial information from the audio objects created for the cinema and renders them in virtual three-dimensional space over built-in speakers or headphones. It produces a sensation of movement and overhead sound that brings the story alive all around you.”

Dolby dosta hvali svoju tehnologiju, a najbolji pokazatelj koliko Atmos mijenja iskustvo slušanja glazbe na Nokiji 6 je sljedeći video.

YouTube

Kao što ste mogli čuti, Dolby Atmos je zapravo poboljšao svaki aspekt zvuka koji dolazi iz Nokije 6. Pohvalno je što Atmos radi svoju magiju i preko slušalica, ali i vanjskih zvučnika. Primjetno je da je uz Atmos zvuk čišći, jači i stvara se osjećaj 3D zvuka. Postavke za Dolby Atmos moguće je pronaći pod Postavke->Zvuk, a nudi se opcija “Glazbenog načina rada” i “Način kina”, a razlika je u tome što je “Način kina” “bogatiji” i pruža veći osjećaj “3D” zvuka, odnosno idealan je ako Nokiju 6 planirate postaviti u središte neke prostorije za reprodukciju zvuka.

Sposobnost reprodukcije zvuka Nokije 6 zaista me pozitivno iznenadila i postaje mi jedna od dražih značajki. Detaljnije o zvuku i multimedijalnim mogućnostima Nokije 6 navest ćemo u nadolazećoj recenziji, zajedno i s kvalitetnijim videom demonstracije ove tehnologije.