Video: Čarolija #Dolby Atmos tehnologije na #Nokia 6 uređaju

Značajka Nokije 6 koja je većinski ostala zanemarena, kako od strane fanova tako i medija, je dvostruki zvučnik i podrška za Dolby Atmos tehnologiju na Nokiji 6. Poznato je da prošli Nokia i Nokia Lumia uređaji, posebno oni višeg cjenovnog ranga, redovito dolazili s nekom Dolby surround tehnologijom za bolju reprodukciju zvuka, pretežite preko slušalica, no Dolby Atmos na Nokiji 6 malo je drugačiji.

Da budemo tehnički precizni, Nokia 6 dolazi s dvostrukim (stereo) zvučnicima koji se nalaze na dnu uređaje. Pojačala se klasificiraju kao “Smart amplifier (hrv. pametno pojačalo) TFA9891 with Dolby Atmos”, a nakon malog istraživanja, doznali smo da je to pojačalo izradila tvrtka NXP, uskoro dio Qualcomma, a na tržištu u verziji TFA9891UK dostupno je od kraja prošle godine. Isto ili slično pojačalo navodno se nalazi na Pixel XL uređaju, a činjenica da je kod Nokije 6 dvostruku, zvuk je 6dB glasniji.

Dolby Atmos je tehnologija koja pomoću posebnog čipa i softvera pokušava što vjernije reproducirati zvuk, posebno u “3D”, odnosno “surround” okruženju. Ugrađuje se u kućne sustave i koristi se pri snimanju filmova od 2012. godine, a za mobilne uređaja Dolby kaže da audio inženjeri optimiziraju svaki uređaj s Dolby Atmos tehnologijom, kako bi osigurali najbolje iskustvo slušanja glazbe.

“The Dolby Atmos processor on the device takes the spatial information from the audio objects created for the cinema and renders them in virtual three-dimensional space over built-in speakers or headphones. It produces a sensation of movement and overhead sound that brings the story alive all around you.”

Dolby dosta hvali svoju tehnologiju, a najbolji pokazatelj koliko Atmos mijenja iskustvo slušanja glazbe na Nokiji 6 je sljedeći video.

YouTube

Kao što ste mogli čuti, Dolby Atmos je zapravo poboljšao svaki aspekt zvuka koji dolazi iz Nokije 6. Pohvalno je što Atmos radi svoju magiju i preko slušalica, ali i vanjskih zvučnika. Primjetno je da je uz Atmos zvuk čišći, jači i stvara se osjećaj 3D zvuka. Postavke za Dolby Atmos moguće je pronaći pod Postavke->Zvuk, a nudi se opcija “Glazbenog načina rada” i “Način kina”, a razlika je u tome što je “Način kina” “bogatiji” i pruža veći osjećaj “3D” zvuka, odnosno idealan je ako Nokiju 6 planirate postaviti u središte neke prostorije za reprodukciju zvuka.

Sposobnost reprodukcije zvuka Nokije 6 zaista me pozitivno iznenadila i postaje mi jedna od dražih značajki. Detaljnije o zvuku i multimedijalnim mogućnostima Nokije 6 navest ćemo u nadolazećoj recenziji, zajedno i s kvalitetnijim videom demonstracije ove tehnologije.

 • Gagi990

  Iskreno na Lumiji 950XL jedino sto mi fali sa 1520, jeste zvucnik i bio je jasniji i glasni radi Dolby.I stvarno mi to fali, a ovo nije nista novo ovo vecina novih telefona ima, ja mislim da je ovu opciju Atmos je prvi imao ZTE sa nekim modelom ? Ja mislim da je ipak bolje sacekati drugi val HMD telefona, ili cak drugu genaraciju, mene najvise zanima procesor SD450, kazu da je azdaja, dolazi sa USB type C sto je odlicno, ima cak 25 bolje perfomanse nego 435.Mada najbolje je to sto duze traje baterija i ima bolji prikaz slike na kameri radi one Qualcomm tehnologije.I 660 je dobar, mada on nije veliko unapredjene nasprem starih 😛 Lepo je videti neke od opcija u Nokia tleefonima sa HMD vlasnikom, mada mogli su da koriste i Sony senzore za kameru a ne neke tamo S.Iskreno ovaj telefon kada padne na 180 eura bice best buy ako neko ne napravi bolji, tj ko koristi kominikaciju i muziku.


  • Uređaj koristi nova pojačala i tehnologiju koja se ne viđa u ovoj cjenovnoj kategoriji. Nije novo, ali je impresivno, posebno za cijenu. Možda se preko videa dobro ne osjeti promjena zvuka, pa preporučam da se sam uvjeriš u kvalitetu zvuka kad bude u prodaji, valjda do kraja godine 😉

   • Gagi990

    Koja ono Nokia je koristila 4 zvucnika, dal X7 ili kako se zvala ? Kada se sjetim toga telefona jeste tresao sa zvukom.Pa cuje se kada prebacis na tv ili pc video, na telefonu slabije ali se primeti em sto je jaci em cistiji zvuk.Bas mi se svidja taj Dolby.Zamisli da dodje top telefon sa 5 zvucnika, wauuu 🙂 A gde drugi zvucnik kod Nokie 6? Jesu oba dole na dnu na jednoj strani ili ?


    • X7 je imala dva zvucnika, a ona metalna rebra sa strane su bila ukras pa se činilo da je 4. Više od dva nije potrebno za stereo zvuk, iako bi sljedeći korak bio vjerojatno 4. Kod Nokije 6 su oba, jedan do drugog, na dnu, a to piše u članku i ima slika odmah ispod videa