Foto: Ovo je #Nokia 8 sa #ZEISS dvostrukom kamerom

Evleaks je upravo objavio fotografiju HMD-ovog nadolazećeg flagshipa Nokije 8. Fotografija prikazuje prednju i stražnju stranu uređaja, a primijeti se skener otiska prsta te dvostruka kamera sa ZEISS brendom i laserskim fokusom.

Zanimljivo je da je datum naveden kao 20.6., što daje do znanja da je HMD mislio prošli mjesec predstaviti ovaj uređaj, no vjerojatno zbog problema u proizvodnji Nokje 3, 5 i 6 odlučio se pričekati. Isto tako je impresivno riješen problem linija za antene, gdje vidimo da je kao i kod Nokije 5 cijela struktura antena premještena sa strane, što daje čistu pozadinu, a vidljive su samo male plastične linije na vrhu i dnu.

Uređaj i podsjeća na Nokiju 5 i ne izgleda loše u plavoj boji. Što vi mislite o Nokiji 8 slobodno ostavite u komentarima. 🙂


Povezano:

Glasine: #Nokia 8 u masovnoj proizvodnji; Nokia 9 bit će vodootporna i s 8GB radne memorije *Dopuna: Sa zaslonom od ruba do ruba, također*


  • pa o cemu pricamo, nokija je donijela feature sa symbiana na windows phone.

    a kakvo ti je to razmisljanje, pa mora biti grba kad je prvi telefon sa onolikim senzorom, nokia lumia 1020 je dosla godinu dana kasnije, logicno da ce imati doradjeniji dizajn.

    a sta je bilo na meegou komplikovano? imas softwerske tipke za vracanje nazad, i sa strane ekrana kad povces sa bilo koje strane vracas se na pocetni homescreen?

    jesi li ti bio na pocetku windows phonea i kakve su tada bile aplikacije retardirane? da ne pricam o nekim aplikacija na kojem su fontovi bili velicine 24 i zauzimali dobar dio ekrana.

    opet ti pricas o prihvatanju korisnika, nokia n9 nije isla u masovnu proizvodnju, ogranicen broj primjeraka je bio pusten u prodaju, meego nije imao podrsku od starta. ko ce ti takav telefon uzeti?
    pojedini developeri su dobili nokiju n950.
    a opet koliki je jak bio community od meego i n9, dokazuje da su ljudi pravili 3rd party app od whatsappa, vibera i cega sve ne.

    ko je mrzio nokiju? zasto bi google mrzio nokiju? nokija nikada nije bila igrac u sjevernoj americi, gdje danas svi zele da tamo uspiju.

    symbian je bio uzrok danas androida i ios.a, jer da nije njih, mi bi danas vjerovatno ostali na symbianu i ne bi imali upste nadogradnje.

    kako bolan nije android nudio nadogradnje?
    prvi nexus phone je imao nadogradnje od 2.1 eclaira pa do gingerbreada. A nexus S od samsunga je imao od 2.3.6 pa do 4.1 jelly beana.
    kako S3 dobio sitnu nadogranju? i sam s3 je bio apdejtovan od ice cream sandwicha pa do jelly beana mislim 4.3 verzija, neke verzije su dobijale i na kitkat.

    to sto se tvom kolegi nije svidio meego to je drugi par cipela i nije relevantno, generalno je veci broj ljudi zali za meego i njegovim potencijalom.

    sad da ja kazem iphone ima dosadan UI i trebalo bi uzeti moje misljenje kao nesto relevantno? a milionima ljudi nesmeta isti gotovo isti user experience od 2007 pa do danas.


  • jesam li rekao negdje da je nokija napravila Symnian? govorim o funkcijama symbiana

    naravno, kao tada vjerovatno jedini smart os na trzistu logicno da ce imati mana, zato je tu konkurencija da se stvari ispravljaju.

    android i ios su se takmicili medjusobno, nokija kad je preuzela symbian tada je lose krenulo, nisu radili na systemu. symbian su sporo prilagodjavali touch screenu.

  • Idijot

    Rekao si da ga nisu korisnici prihvatili,a ustvari se čim je izašao našao u istoj situaciji s aplikacijama u kojoj je i Windows sada.Zato ga korisnici nisu prihvatili.Microsoft je mogao izdržat to opterećenje dolaska aplikacija (odnosno mislili su da mogu), ali Nokia nije.

  • Goran William

    Dakle Nokiu N9 sam kupio gotovo odmah kad je stigla u HT 2011-te godine, uređaj je imao glance, double tap, slika na zaslonu u pozadini, kao i datum i vrijeme, hot spot i hrpu drugih stvari i sve je radilo bez i jedne greške. Uređaj sam koristio kao primarni četiri i pol godine i svi ostali su bili ništa u usporedbi sa Nokiom N9 i MeeGo OS-om. Sve je radilo bez greške i nije bilo virusa, niti su se aplikacije rušile. Mnogi od vas pišu da pišu, ono što su negdje pročitali ili čuli. …

    • Idijot

      N9 sam kupio zadnju u Hrvatskoj (znam to jer je matična bila pokvarena i nisu mi mogli zamijenit uređaj jer ga nije bilo pa sam ostavio u servisu da zamijene matičnu) i aplikacije su se znale srušit,Glance nekad nije radio dok se ne resetira,procesor se tijekom surfanja i gledanja YouTubea strašno grijao.Imao je greške,ali sam ga svejedno obožavao.Upravljanje gestama mi je genijalno,pogotovo jer si mogao upravljat na zaključanom zaslonu.Ali Nokia nije dovoljno brzo razvijala MeeGo jer su se usput koncentrirali i na Symbian,S30,S40,S60,Meltemi i Mer.Jednostavno nisu mogli odlučit što će i kako će i sve se razvodnilo.

  • Goran William

    Dakle, Nokiu N9 sam kupio gotovo odmah kad je stiga


  • pa sistem mozda jeste bio ogranicen za neke stvari, ali je neosporivo da je nokija bila na vrhu upravo zbog symbiana.
    to sto ju je vrijeme i konkurencija pregazilo, to je za diskusije za neko drugo vrijeme.

    kako symbian nije postavljao standarde, prvi su bili sa fazonom tipa glance, screensaver, pa multitasking, pa usb on the go, symbian je takodjer bio prvi sa podrskom za nfc.
    imao je takodjer dosta manjih featurea, sto meni odgovara najvise da telefon mozes sluzit kao usb i kad je ugasen.
    konkretno n97 mini, iako je ugasen, prikopcam ga na pc, prebacim film, i zatim ga povezem na tv, tv ga prepozna kao usb stick i tako gledam film. zar to nije super stvar?

  • Mario

    Meni je odlična! Ne sviđaju mi se telefoni sa zaslonom “od ruba do ruba”. Nekako mi je bezveze to i nespretno za korištenje. I ove dvije kamere mi nisu nešto. Al ajd… Kad je HTC to predstavio na modelu m8, bila pljuvačina kak je to glupost, a vidi danas. I Apple stavio na svoj telefon!


    • razlika je sto je apple to bolje odradio, a htc traljavo

      isto kao lg kad je pozurio da izbaci telefon sa dual core procesorom, pa na kraju ispalo gofno od telefona.


  • kako nije nokija dozivjela uspjeh sa symbianom? symbian kao sistem je bio jako napredan, i zadavao je standarde, to sto ga u nokiji nisu znali unaprijedjivati to je vec druga stvar.

    windows phone je bio promasaj za nokiju, iz razloga sto su prerano uzeli kao primarni os. Uzimas os koji u to vrijeme nema udjela ni 1% na trzistu, a pritom odbacujes milione korisnika. naravno, tada je i symbian imao podrsku i dalje, al kakvu, niko ne zeli uzeti nesto sto ima kratak rok trajanja, i onda kad se preslo na windows phone, nije bilo telefona sa symbianom. kad je 808 izasla, 2011.


  • pa i tehnologije koje nisu vise u vlasnistvu nokije su nekako izmisljene, tako da se moze i alternative uraditi.

    sto se tice glance opcije konkretno, ja sumnjam da je nokija tek tako prodala ovaj feature microsoftu, jer nokija to predugo ima, i na neki nacin je i trademark nokije.

    vidjecemo s vremenom sta nas ceka. ja bih volio da nokia se s vremenom distancira od cistog androida, ali da ne pretjeruje. nek nas malo priblizi symbianu.
    eno one nove super jeftine nokije imaju taj neki look od zadnjeg symbiana 🙂

    • Gagi990

      Jesu izmisljenje ali znas koliko je Nokia inženjera tada radilo na tim tehnologijama koje su stvarane godinama.Niti Nokia ima taj tim niti toliko tima posvecenog telefonima a niti to ima HMD u toj meri da napravi.Realno mene cudi da Nokoa,Microsoft,HTC i Motorola ljudi su tu a ovako da su podbacili.Druze nema se sta misliti jeste ili nije, dokaz je da jeste jer je move Nokie nemaju, mozda naprave na drugi način ili iznajme od nekog, kao onu tehnologiju za ClearBlack i ako nije dobra kao ClearBlack ali je neka slična tehnologija.Ma slabo ako budu doradjivali OS onda sporije ce ici nadogradnje, i ovako ni jedna Nokia nije dobila android 7.1.2 jos.Za detaljniji izged treba vise inženjera, po meni bolje da se fokusiraju na izgled telefona i tehnologiju a softver neka od Googla cisti samo neka dodaju par opcija.


    • Osobe koje su sudjelovale u prodaji odjela više puta su nam potvrdile da tehnologija nije prodana, nego samo licenca za nju na 10 godina.


  • Podsjećaš me na nekoga dok bira melodiju zvona za telefon (ima ih 800 valjda na izbor i onda komentar: Meh, ne sviđa mi se ni ova ni ova, ni ova…i ne mogu više, stavi mi bilo koju da zvoni. 500 melodija nijedna ne valja – ne govorim o sebi, ali…). Ni ja ni ti nikad zadovoljni štogod da predstave haha…razmazilo nas valjda, to odavno tvrdim.

  • Goran William

    @spaha @gordan i svi ostali MeeGo je bio vrh kada je izašao, bio je najnapredniji OS od svih, zato su ga MS i Nokia ubili jer da nisu WP8.1 vjerojatno nikada ugledao svjetlo dana, samim tim niti win 10. Nokia N9 je bio savršen uređaj iz budućnosti iz kojeg su kasnije svi crpili inflrmacije, dobivali ideje i razvijali svoje OS-ove i hardware također. Nokia N9 je i dan danas bolja od mnogih smartphonea i win i androida, pa i iOS-a. Nada sam se da će Jolla nastaviti tamo gdje.je MeeGo stao….

    • Gagi990

      Druze ne lupaj, Meego nikada nije zaziveo jer ga korisnici nisu hteli.Prodaja je bila očajna i tada su svi vise voleli Symbian, Meego je ugašen jer je bio pun grešaka i morao se programirati ispočetka za duo core procesore itd.Nokia nije imala ni vremena niti para za to, jer tome trebalo vreme.WP je bio jedino rešenje, a sto su ugaseni Meego i Symbian je logično, Nokia nije imala visak para zar ne?Problem je bio sto je Nokia u sebi razvijala tri OS i od ta tri ni jedan nije bio ni blizu gotovog za ekrane za dodir.


      • ja koliko znam, MeeGo je bio ubijeni prije nego je N9 krenula u prodaju, to je i sam Elop rekao.

        Čak su neki inzinjeri Nokia inzinjeri prozivali Elopa zbog ubijanja MeeGo-a.

        • Gagi990

          Meego je bio ubijen jer je bio pun grešaka i trebalo je vreme da se sredi, Nokia je pogrešila sto je izbacila telefon takav isto kao Microsoft 950.Druze nema se sta prozivati ili ne, to su same price.Nokia je zabralja dosta pre nije razvijala sistem, kad su počeli da razvijaju imali su sva tri OS koja su razbijamo ali svaki je imao grešaka a da ne oricam rupa a korisnici to nece.Microsoft jr ponudio 1 milijardu da koriste njihov OS kao primaran.I da su nastavili da razvijaju Meego,Symbian i onaj sa H… verovatno nebi videli ovakve inovacije na Lumijama od dizajna do kamere i ostalih stvari.Iskreno Meego je onda bio los i komplikovan i korisnici ga nisu hteli, nema veze to dal je on otkazan ili ne on je dobio nadogradnju kasnije ali je kod korisnika prošao lose, ako mozes naci pa vidices da je Nokia N8 prodata u dosta vecom broju od N9 a to nije sto je Nokia najavila povlačenje podrške vec sto sistem se narodu nije svideo.Danas jeste ok ali onda nije, onda ti je jedino iOS imao ažuriranje cak i android Noje dobijao ažuriranja na novi OS.A Nokia je sama kriva sto je dala ds neki drugi lik dodje na celo Nokie, a opet Elop je spasio Here i poslovanje sa mrežama, da Microsoft nije imvestirao 1 milijardu i da nije pomogao im oko mreže, Nokia bi verovatno bankrotirala za godinu dve.Jer su bili u rasulu nisu znali sta rade u ono vreme.Elop i nema veze sa time, on je predložio a Nokia imala je odbor koji je mogla da odbaci tu ideju.Fazon sto je i Nokia mislila da ce Microsoft raditi bolji posao sa OS a i prepustili su se, samo su trebali bolje to dogovoriti izmedju sebe parnterstvo.Realno tu su pomerili i Nokia i Microsoft brzo, trebali su jos to da sve dorada.Ali telefoni i Oss je bio ok cak i kasnije sa x3x serijom, sve je bilo dobro dok nije došla x4x serija i najavljenog da ce praviti par telefona godišnje, tj dok nije dosao Nadella.


          • kakve inovacije kamere? pa 808 je donijela pureview tehnologiju prva, a vecinu stvari je windows phone dobio od symbiana s vremenom, medju njima i glance.

            meego nije bio komplikovan, zapravo, windows je vise izgledao komplikovano nego meego.

            kad se uzme uredjaj u ruke i licno testira, onda dobijes pravi dojam kako sta funkcionise, i meni je tako bilo sa windowsom, pa sam sestri uzeo prvo lumiju 920, preko nje testirao, ako mi se ne svidi, njoj svakako ostaje telefon. kasnije sam uzeo lumiu 1020, eto kako je proslo testiranje preko sestre 🙂

            N9 je ubijen i prije nego sto je krenuo u prodaju, to je Elop jasno rekao, da bez obzira na prodaju, i da uspije, MeeGo i N9 nemaju buducnost.
            pitam te sad, da li bi ti uzeo sljedecu lumiju koja nece imati podrske? odnosno biti prakticno telefon sa mrtvim os.om i prije prodaje?


        • U pravu si. N9 je odmah proglašena prvim i zadnjim MeeGo uređajem, puštena je na ograničen broj tržišta u prodaju jer su imali spreman hardver, a OS su sređivali nadogradnjama.

      • Idijot

        MeeGo nije zaživio jer je trebalo još hrpa posla da se dovede podrška za novi hardver.Čak ni sami kôd MeeGoa nije bio pripremljen za multi-core.Zato se Elop okrenuo Windowsu za flagship i htio Meltemi za low-end.Na kraju je i Meltemi propao jer nije bio ni blizu stabilnosti,a kamoli normalnog rada.Otišla lova u vjetar.

  • bojan..

    nista posebno neizgleda,moja 930 je i dalje prmijum model


  • Amin Bože, centrirali su kapacitivne i fizicku tipku


    • Mislim da je GSMArena imala primjedbu da je kod Nokije 6 nezgodno smještena tipka jer nije centrirana, a eto sad je na 8 to centrirani, iako mi se ne čini kao neki “big deal”.


      • naravno da jeste big deal, mora biti sve pod koncem, inace izgleda neozbiljno i iritirajuće

  • бађура

    Nema sumnje da je kvalitetan telefon,samo dizajn nije na nivou najpopularnijih brendova,ali svejedno uvek bih pre kupio Nokiu nego neke kineske ili korejske marke…

  • ¡No pasarán!

    Prelepa, vidi velike N5 😀


  • Lijepo izgleda, još samo treba da je pokreće Windows sa krcatim Store-om 🙂

    • L930Ri

      Meni ipak izgleda pomalo zastarjela. Možda je u “živo” ljepša.


      • Ma danas su svi telefoni slični, i nekako “štanc” (što i jesu, i bez ovog ‘nekako’, pa i Lumia 950 i sve to)

  • Tin

    Uređaj izgleda dosta dobro u plavoj boji. Vidim da su skice koje smo dobile prije nekoliko mjeseci bile istinite. Volio bi da imaju sprijeda full ekran. Ipak to je to sada standard.


    • nešto tipa G6, ono, tamanica

  • Nokia4ever

    Mislim da če se 3310 najviše prodajat i dat jim na znanje da radije stare da prenove nego ove kineze koje dizajnom nikako ne sliče na pravu Nokio…830,930,1520 si neka opet pogledaju ljepotu od Nokie!

  • Goran William

    Ne mogu vjerovati što sve pišem a okorjeli Nokiaš, Nokiji N9 sam dao prednost ispred svih, pa sam uz nju počeo koristiti Lumie i dolaskom win10 je OS prevagnuo, Nokia me razočarala kad su ugasili N9-tku, pa opet s lumiamam kad su odustali FY Nokia, može se iskupiti samo da izbace na tržište win10 flagship s imenom Nokia.


    • okorjeli nokijaš a tražiš telefon sa windowsom, to dvoje ne ide nikako

      da si prizivao symbian ili meego pa hajd

      • Gordan

        Eh, da, jedina dva mobilna OS-a s pravim preemptive multitaskingom.
        Di bi sada MeeGo/Harmattan bio u nekoj N99.

  • Goran William

    A generalno što se tiče ovih novih Nokia, pomalo to sve presmiješno, software kupim pozanti android, hardware puca na neku nostalgiju (baš kao i sa 3310), hardware proizvodi tvrtka ŽMLJHDM a mi bi to sve trebali platiti zato što na njima piše Nokia. Po čemu je LG ili Samsung lošiji? Po ničemu, bolji su imaju i svoje smart tv-ove i mnogo toga i stoje iza svog imena, kad bih uzimao android bio bi to LG, jer je pouzdan lijep i povoljan. Možda i Sony, ima li SHARP smartphone, zašto ne bi imao?


    • To je osobna odluka svakog kupca. Svaki proizvođač pokušava na neki način pridobiti kupce. Tržišno natjecanje je odlična stvar za nas korisnike i što je više proizvođača to nama bolje. HMD je Finska tvrtka u kojoj rade ljudi koji su napustili Microsoft i prije radili u Nokiji. I eto jedan razlikovni faktor je što Nokia ima ZEISS. Nekima će to bit dovoljno


      • da, za početak Zeiss, kasnije hoću nešto tipa ClearBlackHD display, pa inovativniji glance, i s vremenom neka malo namudavaju svoju verziju OS-a, nešto kao što OnePlus fura sa Oxygenom

    • Idijot

      Sharp je radio,ali mislim da je odustao.Sharpov ekran ima neka Noa ako se dobro sjećam,a vjerojatno i još neki mobiteli.

  • seminola

    nisam odusevljen dizajnom .

  • Goran William

    Ne znam, očito sve Nokie imaju problema sa izlaskom na tržište, slično je bilo i sa lumiama. Inače izgled mi je ok, ali prednja strana je gotovo indentična Nokiji Lumiji 830 čak je i logo na istoj desnoj strani (inače izgled vuče još od stare N9-tke), dok je zadnja strana sa kamerom Nokia N9. E sad da je na njoj win10 još bi i probao, ali android neću. Ukratko ništa što bi me privuklo, jedino kad bi koštala 100€, tada bi je kupio. Inače, savršeno dizajnirana mi je upravo Nokia Lumia 830 pogotovo Gold verzija iz BiH.

    • seminola

      . . vidi sad tebe . ja nebi uzeo mercedec ni da mi ga neko dabe daje . e to znaci NECU .


    • Neću svojevoljno iOS, neću svojevoljno android, a recite mi kako ne prijeći na android ako neće biti Windows telefona, ako će SP biti skup i nedostupan širim masama, i ovom ovdje tržištu? Kako ne prijeći na android (silom)? Kamo prijeći? 🙁 Ništa, prijeć s pretplate na bonove, i uzet Nokia 3310 (2017) 🙂

      • L930Ri

        Ako želiš mir u duši, ja ti od srca savjetujem da zaobiđeš Android 😉


        • Ja te od srca želim poslušat za savjet, ali što kako, kamo dalje? Točno Nokiju 3310 na bonove treba uzet 🙂

          • Gordan

            Pa no, 3310 na bonove i neki 8″ Windows 10 tablet s ugrađenim 4G modemomi data kartica (na bonove) unutra. I onda 3310 za sms i pozive i fino mala u džepu, a u nekoj torbici ili ruksaku full Windows 10 i ove gluposti Wacap, Viber, Face, Skype….


          • WA i FB izbaci 🙂 Ma to je opet 2 uređaja i tko zna koliko izdataka za podatkovni promet…ne znam…


          • Koliko se sjećam ti ne koristiš te društvene mreže? Onda je 3310 idealna, a preglednik joj malo podataka troši tako da će bit dosta hehe


          • “Društvene” paukove mreže ne :)) Skype i Viber da.


          • Toga nema 3310 :/

          • Gordan

            pa ono, da, zato sam još na 950XL, nema neke pametne alternative…

  • Nokia4ever

    Zadnji pokrof djeluje jeftin…tipke postrani isto…950xl djeljuje jače pozadi a tek kromirane tipke sa strane da kameru uopšte ne spomenem…ovo ne liči na Nokio nego na jeftin kineski uredjaj…žalosno kamu idu!

  • dxdy

    ako je 8. u masovnoj proizvodnji, što je onda sa 6.? odustaju od nje, odgađaju je ili će tek mali dio pustiti na tržište? ljudi će izgubiti strpljenje ako će čekati pola godine (i više) da kupe uređaj. ovo izgleda smiješno i definitivno nije dobro za imidž koje nosi ime Nokia…


    • Ne odustaju već će kad ih proizvedu pustiti u prodaju. Očigledno su veliki problemi bili s uspostavom proizvodnje pa su s 8 krenuli na vrijeme da ne bi opet čekali 6 mjeseci.

      • dxdy

        skoro 6 mjeseci je prošlo od predstavljanja Nokie 6… koliko još da ljudi čekaju? 6 mjeseci? pa ljudi će reći “he*eš” Nokiju odem ja na Samsung ili LG. tu ne moram čekati… i 2 mjeseca je previše a kamoli 6 a još se ni ne može procijeniti kad će….neozbiljno i vrlo loše za biznis… a sjeća se netko kad sam još u ožujku rekao da će imati problema da proizvedu dovoljne količine. nažalost ostvarilo se… sad koliko HMD-ov marketing radi sa ovim glasinama za devetku da zainteresira ljude, ali ako omanu na osmici i ne dođe na šire tržište za 2 mjeseca, baj baj HMD i Nokia…


        • Djelomično se slažem. HMD je mala tvrtka i u ovoj fazi kašnjenja uređaja na njih financijski nema pretjeranog utjecaja. Skroz je normalno da će dosta kupaca otkazati 3,5 i 6 jer ne mogu čekati, ali tu se ništa ne može učiniti. Oni rade koliko mogu, a to se u prvoj seriji uređaja pokazala nedovoljno. Isto tako i kad počne masovnija prodaja vjerojatno će potražnja biti veća od proizvodnje i mislim da će i tada dobro ići prodaja. Ako bude kašnjenja s flagshipom (koji još nije predstavljen) to bi moglo biti više problematično od ovog s low end uređajima.

          • dxdy

            i licenca za Carl Zeis sigurno nije bila besplatna… uz trenutne troškove i minuse moglo bi biti jako puno problema. sad pitanje je kako će se sama Nokia ponašati u toj situaciji. u kući gdje su dugovi sloge nema….


          • Mislim da će naplata ići po prodanom modulu, a Nokia uzima postotak od prodaje. U odboru HMD-a sjede 2 Foxconnova čovjeka pa mislim da financije barem za ovaj start nisu problem.

      • tromb

        11.avgusta se ocekuju Nokia 6. Mogu slobodno da otkazu i da tog dana ponude osmicu 🙂


        • Razlika će u cijeni biti duplo, tako da se međusobno ne ugrožavaju po prodaji

          • tromb

            Ipak je 6 star model. U Kini ga ima od prosle godine. Jednostavno nije krenuo i neka ga otkazu. Sredinom avgusta svet ceka note 8, septembar ajfon, koga briga za proslogodisnju nokiju iako to nije isti rang. Neka ponude odmah 8.


          • Zašto bi ga otkazali ako je uređaj dobar? Ni po čemu nije zastario, posebno uzimajući u obzir cijenu. Ima najnoviji Android, aktualan procesor koji se još ugrađuje u nove uređaje, ostale karakteristike u rangu klase. Bit će zapravo ažurniji od većine jer malo koji proizvođač garantira sljedeću verziju Androida kao što je to HMD učinio, posebno za srednju klasu.


          • Ma nevezano uopće za HMD/Nokia dane garancije i donesene odluke, već općenito: meni je sve to danas takvo da se ne treba previše pouzdavat u odluke, obećanja, garancije… One vrijede dok se ne promijene, ponište, prekrše i povuku, i najčešće nikom ništa. U takvim vremenima živimo (očito nisam preveliki optimist vezano uz ovo). Opet kažem, rečeno se ne odnosi na HMD/Nokia nego općenito komentiram. Te garancije mogu bit i ispoštovane, a mogu bit i marketing 🙂 Valjda će bit ispoštovane.