Danas završava podrška za Windows Phone 8.1 OS

Otprilike 3 godine nakon službenog predstavljanja i početka “životnog vijeka” Windows Phone 8.1 sustava, došlo je vrijeme za završetak i službene podrške za te uređaja od strane Microsofta. Upravo danas završava “mainstream support” za Windows Phone 8.1 OS, što znači da Microsoft više neće pružati kritične sigurnosne zakrpe uređajima s tim OS-om.

Ova vijest neće pretjerano utjecati na korisnike Windows Phone 8.1 uređaja jer je izlaskom Windows 10 Mobile OS-a zapravo prestao rad na WP8.1 OS-u, što je i logično jer je novijim uređajima bila omogućena nadogradnja na novi OS. Isto tako Windows Phone 8.1 je izuzetno siguran OS, a sigurnosne kritične zakrpe vjerojatno neće biti ni potrebne jer tvorci malicioznog softvera uopće ne ciljaju taj OS zbog malog broja korisnika.

Za uređaje koji koriste Windows 10 Mobile verziju OS-a iz studenoga (11. mjeseca) 2015., a to su uređaji koji se nisu mogli nadograditi na Anniversary Update verziju, podršku za OS imaju do siječnje (1. mjesec) sljedeće godine, odnosno još 6 mjeseci. Za one s AU verzijom OS-a, podrška traje do 9.10. 2018., odnosno još više od godinu dana. Podrška za uređaje s CU verzijom OS-a nije navedena na službenim stranicama, no pretpostavljamo da je duže od podrška za AU, vjerojatno do 2019. godine. Treba imati na umu da je riječ o podršci po pitanju sigurnosnih zakrpa, a ne nadogradnji koje donose neke novitete i slično.

Izvor: Microsoft

 • salvator

  ažuriranje ima za w10m,

 • dxdy

  nadogradite stare x20 i x30 uređaje na W10M AU, rade odlično…

  • mille

   Kako dxdy? Ima li negde na you tube neki klip? Mislis da vredi moju l625 sa 512 rama i dual core,nadogradjivati na w10? Sumnjam da ce to radiri

  • sinisa

   Kolega zasto samo na AU meni je L 1020 radio cak mrvicu brze i bolje na CU ,jedino ono sa mapama sto je losije na CU .Vratio sam na 8.1 JEDINO iz razloga sto nemam stereo zvuk kod video snimanja,tj. nebi mi smetao ni mono ali je bas katastrofa jedva se ista cuje .