Glasine: HMD i #Xiaomi u partnerstvu. Budući #Nokia uređaji koristit će Surge S1 procesor?!*DOPUNA: Lažna vijest*

U početku valja napomenuti da ovo lako može biti fake news, odnosno lažna vijest. Prema izvorima iz Kine, koje prenosi blog XiaomiToday.com, HMD Global, ekskluzivni nositelj licence za korištenje Nokia brenda, i kineski proizvođač Xiaomi sklopili su strateško partnerstvo o korištenju Xiaomijevog Surge S1 chipseta u nekom od nadolazećih Nokia uređaja.

Ovo nije prvi put da neki od kineskih proizvođača na račun Nokia imena pokušava promovirati svoje uređaje, no valja napomenuti da ova glasina, naravno, nije došla direktno od Xiomija, kao što je Meizu već par puta radio. Zadnja predstava u režiji tog kineskog proizvođača bila je nedavno, kad su plasirane lažne informacije da će HMD koristiti Meizu Flyme OS i tehnologiju na Nokiji 6.

No natrag na Xiaomi. Surge S1 predstavljen je na ovogodišnjem MWC-u i riječ je o procesoru nekakvog srednjeg segmenta izrađenom u 28nm koji sadrži 8 (4×2,2GHz+4×1,3GHz) Cortex A53 jezgri i MaliT860MP4 grafički procesor. Navodno je otprilike u razini Snapdragona 625, prema testiranju koje je proveo Xiaomi Today, no Snapdragon je izrađen u 14nm procesu. Stranica Android Authority napravila je dobar članak o tom procesoru na engleskom jeziku kada je predstavljen, pa ako vas zanima kliknite ovdje.

Moje mišljenje je da se HMD ekskluzivno treba držati Qualcomma kao dobavljača procesora jer je riječ o provjerenom i pouzdanom brendu. S druge strane, u interesu tvrtke je imati više dobavljača zbog logistike i bolje pozicije u pregovorima oko cijene, a alternative Qualcommu su najčešće mnogo jeftinije i korištene su najviše u nižim segmentima tržišta. Uređaj koji koristi Xiaomijev Surge S1 OS je Xiaomi Mi5c, koji se prema GSMAreni prodaje za 300 eura, što znači da Surge S1 i nije toliko jeftin da bi mogao zamijeniti neki Qualcommov procesor.

Sve u svemu, ovo je glasina i tako je treba percipirati. Osobno ne vjerujem da je ovo istini, odnosno da će se ostvariti da HMD koristi Xiaomijev chipset, no nisam mislio ni da će HMD korisiti MediaTek pa sam bio u krivu po pitanju Nokije 3. Možda nasljednica Nokije 3 bude koristila Surge S1 ili noviju verziju, tko zna?

Kontaktirali smo HMD po ovom pitanju i kada, odnosno ako nam odgovore, nadopunit ćemo članak.

via: XiaomiToday.com

izvor: anzhuo.cn

Dopuna: Kao što smo pretpostavili, ipak je riječ o lažnoj vijesti, a dezinformiranja javnosti priznala je osoba koja je pokrenula glasine.