Globalna varijanta Nokije 6 neće imati LED obavijesno svjetlo

Početkom ove godine je HMD Global predstavio Nokiju 6, ali ekskluzivno za kinesko tržište. Od siječnja još čekamo na dolazak globalne varijante na tržište. Inače, ova verzija uređaja je službeno predstavljena krajem veljače na MWC-u u Barceloni, a od kineske je razlikuje nekoliko detalja. Neki detalji su dodatno nedavno izmijenjeni pa je moguće da u tome leži ovoliko kašnjenje globalne varijante.

Kad smo već kod kineske varijante, tamo u biti postoje dvije TA-1000 za kinesko tržište i TA-1003 za Hong Kong koja se od prethodne razlikuje u dostupnosti Google Play usluge (Kina ne dopušta instalaciju GP).

Modeli globalne varijante nose oznake TA-1033, TA-1039, TA-1021 i TA-1025, dolaze s jednim GB RAM-a manje, podrškom za NFC, Google Play, s prednjom kamerom koja je sposobna automatski fokusirati I ostalim manjim hardverskim izmjenama o kojima je bilo spomena ovdje.

Međutim, pored nešto manje RAM-a, globalna verzija uređaja neće imati podršku I za obavijesno LED svjetlo, odnosno LED obavijesti. Tu informaciju nam je potvrdio tim za tehničku podršku Nokije Mobile:


“…global versions TA-1033, TA-1039, TA-1021, TA-1025 do not support LED notifications”


Za sada nije jasno je li HMD fizički uklonio LED svjetlo sa uređaja, ili ga je samo softverski isključio. Logičnije je da ga je uklonio fizički sa matične ploče jer ostavljanje svjetla a njegovo nekorištenje nema nikakvog smisla, pogotovo kada znamo da je riječ o jednoj od najstarijih opcija Androida. Ukoliko ste kupili kinesku verziju Nokije 6, svjetlo možete namjestiti otvaranjem postavki>Zaslon i tamo potom pronađete opciju za njegovo isključivanje ili uključivanje.

 

Snimili smo kratki video koji prikazuje LED obavijesno svjetlo na djelu.

Osobno mi ovakva odluka nema smisla. Zašto ukloniti opciju koja zna bit od pomoći, pogotovo ako ste udaljeni od mobitela pa za pogled na postojanje dolaznih poruka jednostavno pogledate blinka li LED ili ne. Doduše, nije neka opcija koja je baš prijeko potrebna za rad uređaja. Tim koji nam je dao odgovor nije želio komentirati odluke inženjera, no naše nagađanje je možda promjena u unutrašnjem dizajnu koja je pomakla, a potom i izbacila LED notifikacije.

Naknadno nam je Nokia Mobile ipak rekla kako je odluka donesena uslijed određenih istraživanja tržišta na globalnoj razini te je dobar dio korisnika ne smatra relevantnom.


When it comes to your inquiry about the removal of LED from the global version, please be aware that in regards to global markets, due to specific research, a decision has been made about the removal of the LED.