HMD konstantno unapređuje svoje proizvode zahvaljujući povratnim informacijama

Dugo očekivana Nokia 6, odnosno prvi povratnički Nokia uređaj, je došao na tržište početkom siječnja ekskluzivno za Kinu. Onda mnogi nisu znali što očekivati od suradnje HMD-a i FIHA, odnosno kakva će biti kvaliteta izrade i komponenti uređaja. Nakon nekoliko tjedana korisnici su počeli javljati da se sa stražnje strane odljepljuju slova Nokia loga. Inače, stražnja strana uređaja izgleda vrlo lijepo s obzirom da je riječ o dobro napravljenom aluminijskom kućištu gdje logo dominira.

Kako uređaj nismo imali prilike vidjeti nismo u početku reagirali na ovu informaciju. Međutim, nedavno smo nabavili Nokiju 6 (TA-1000) i uočili isti problem. Prvo je otpalo slovo I a naknadno i slovo K. Kontaktirali smo HMD Global vezano uz ovaj problem i oni su nam odgovorili da je ovaj problem bio prisutan kod prvih modela Nokije 6 te da je otklonjen prije nekoliko mjeseci. Sugerirali su nam da naš uređaj vratimo natrag trgovini te da uzmemo novi. Uglavnom, na europskom tržištu kao i u ostatku svijeta Nokia 6 službeno još nije dostupna pa smo uslijed nestrpljivosti posegnuli za kineskom verzijom oznake TA-1000 koja je usput imala instaliranu Google Play uslugu. Očito je naš uređaj jedan od onih prvih koji su izašli na tržište pa smo doživjeli isti problem kao i većina ljudi u Kini. Google Play inače nije službeno dostupan za TA-1000 pa je očito naš model koji se može kupiti u mnogim Internet trgovinama hakiran sa firmverom Nokije TA-1003, odnosno Nokije 6 namijenjene Hong Kongu što predstavlja problem za dobivanje budućih softverskih nadogradnji jer hakirani (fleshani) uređaji nemaju tu mogućnost.

Osobno bih savjetovao da se suzdržite kupnje modela TA-1000 Nokije 6 koji ima Google Play, osim ako ga kupite u Kini, jer je posljednja nadogradnja omogućila instaliranje Google Play usluge. Kako je problem otpadanja loga riješen kupnja tog modela u npr. JD.com trgovini je preporučljiva. Pitanje je da li Internet trgovine koje isporučuju uređaj u Europu imaju novije modele Nokije 6 gdje je problem riješen.

Drago mi je da HMD shvaća cijelu stvar ozbiljno te me veseli brzina ispravljanja problema kojeg su uočili korisnici Nokije 6. Ovakav odnos prema kupcima nije svojstven ni većim proizvođačima, a kamo li manjem startupu poput HMD-a koji postoji tek nešto više od godine dana. U biti ovo se očekuje od njih kada je Nokia brand u pitanju. Ipak, bio bih najsretniji kada bi uređaji bili već dostupni u trgovinama, no sam radije volim ispravan uređaj oslobođen pogrešaka tipa otpadanja slova ili upadanja prašine u prednju kameru kao što je to bio slučaj kod Lumije 920 koja se kao takva globalno prodavala više od pola godine.

 • Dash

  Imao dva iPhone-a,na jednom posle 5 meseci crkao mikrofon,na drugom posle godinu dana je home dugme prestalo da daje znake zivota. Devojka kupila 2013. iPhone 5,posle par meseci krenulo home dugme da mu se vrti u krug. Tako da,nemoj molim te da pricas gluposti. Izbace 6+ na trziste,telefon se savija,toliko o kontroli kvaliteta. Ja ne znam da li oni imaju uopste laboratoriju za testiranje izdrzljivosti kao sto Nokia ima. Ja verujem da nemaju.


 • iPhone izgleda i rađen je luksuzno, ali uređaj je daleko od toga da će preživjeti pad ili padove, kao i S8. Nokia 6 je tenk u usporedbi s njima i po testiranjima kvalitete postigla je odlične rezultate (savijanje, ispadanje, niske temperature, visoke temperature…). Jedino nisu pazili ljušti li se logo, što je također ispravljeno kad je uočena greška. Ako si je držao u rukama i smatraš je nekvalitetnom (ne ružnom, nego nekvalitetnom i ne po kriteriju kvalitete tehnologije ma šta to značilo nego po osjećaju u rukama), ja ne znam koji si ti uređaj držao u rukama 🙂


 • Odljepljuju slova… a sjećam se kakva je drama ovdje bila oko otpadanja jedne kockice MS loga na Lumia 950 jednog korisnika, čini mi se Mirko da je bio. Pa je kasnije čini mi se od T dobio XL varijantu zbog toga (super je prošao). Inače, kod mene su dan danas na broju sve 4 kockice. Sve i da sad otpadne koja, sad bi se to već moglo pripisat i “starosti” uređaja, ali sad zasad, sve je još uvijek i dalje ok.


  • Moj ujak ima 950XL i nedostaje kvadratić, možda i dva na poleđini. On nosi gumenu masku pa mu nije smetalo, štoviše 100kn je srušio cijenu kod kupovine jer je nedostajao dio loga. 🙂


 • Nisam znao da su originalne prodavali, mislio sam da su sve “outsourceali” na Mozo


  • A i te MOZO su bile loše, ona sa kožom bi se razdvojila nakon par mjeseci :). Al dobro, djelovale su i još uvijek djeluju lijepo.


 • Microsoft nije prodavao original masku posebno, već je za original masku trebalo zamijeniti uređaj. Za razliku od problema škripanja koji se može uočiti odmah, ovo otpadanje događa se tek nakon par tjedana korištenja. Tu se slažem da su trebali duže testirati ljušti li se logo prilikom korištenja prije nego što je počela prodaja u Kini (19.1.) i upravo takvi detalji su bitni. Problem je ispravljen i nije riječ o eksplodiranju baterije da bi se digla neka prašina. Vjerojatno ću je zamijeniti kada stigne verzija za naše tržište.

 • Gagi990

  Vi ste ovo prenjeli vise kao pozitivnu vest nego negativnu, da je mozda Microsoft bila bi negativna.Mislim ovo je sramota, ako je istina da Nokia kontroliše kvalitet ovo nije smelo da se desi, posebno na startu je lose.Nije problem gde se pravi, vec kontrola kvaliteta, mogli su ofarbati ili izgravirati slova a ne lepiti.Bzv realno, iskreno sad sam jos vise iznenadjen i razočaran, mada ovo nije problem neki kao ni škripanje poklopca na Lumiji 950XL, za mene nije smelo da se desi.Ko zna sta je sve tu problem u Nokiji 6 čim omo razvlače predstavljanje, prestavljena u januaru a sada vec 7 mesec i nema je, za mene je to poniženje.Mislim ok hoce da isprave ali to se moze srediti za manje od mesec dana.


  • Lumiji 950 i XL je ispadao logo u prvoj seriji i mogao se zamijeniti uređaj, kao što se može i Nokia 6. Pozitivno je što je problem riješen i što na globalnoj neće opadati logo, a HMD uistinu sluša i čita komentare korisnika po društvenim mrežama i blogovima. Kolege s Mob.hr su naišla na MWC-u na par Nokija 3310 s opadajućim logom, ali nijedna nije završila takva na policama, nego su ispravili propust kad su ga uočili.


  • Pa je pozitivna s obzirom na brzinu reakcije i izmjene u proizvodnji. Samsung je svoje bombe stavio na tržište svjesno, kao i Microsoft Lumiju 535 s neispravnim zaslonom. Lumia 920 je također doživjela hardverske revizije ali su sve i dalje bile na tržištu.
   HMD je zaustavio proizvodnju dok ne ispravi greške.
   A što se kine tiče, ista tvrtka radi i iPhone pa ne čujem da su kinezi i slično…
   S druge strane, trebali su sve puno ranije ispravit ili bolje testirat. To su primjerice prednosti posjedovanja vlastite proizvodnje.

 • Nokia4ever

  Na mojih 17 dosadašnjih Nokia uredjaja nikad nije ispalo slovo a i ova 19-3310 je dobro uradjena i neče ništa bit od toga(18-950xl)…sva krivdnja za ovo je proizvodnja made in kina!