HMD vlasnik sučelja Lumia Camera aplikacije te 500 patenata vezanih za dizajn #Nokia uređaja

Prema agenciji za intelektualno vlasništvo na području Europske Unije, EUIPO, HMD Global, tvrtka nositelj licence za Nokia brand i zadužena za razvoj Nokia smartfona, pod svoje vlasništvo dovela je 500 patenata vezanih za dizajn uređaja od tvrtke Microsoft Mobile Oy, a u tim patentima nalazi se i onaj za priznatu “Lumia Camera” aplikaciju, koja ima daleko najintuitivnije sučelje za fotografiju.

Brendovi poput PureView, PureMotion ili ClearBlack još uvijek su prijavljeni kao vlasništvo tvrtke Microsoft Mobile Oy, no postoji mogućnost da u narednim danima i brendovi kao i ostatak zaštićenog dizajna (oko 200 patenata) prijeđe u HMD Global. Moguće je da je transfer ovih patenata dogovoren u sklopu prodaje Microsoftovog mobilnog odjela tvrtki FIH Mobile za 350 milijuna dolara prošle godine.

Patent za sučelje kamere

Budući da je HMD sada vlasnik dizajna Lumia Camera aplikacije, moguće je da ćemo uskoro vidjeti sličnu aplikaciju za Nokia-brendirane Android uređaje. Zaista je riječ o odličnim vijestima za Nokia fanova jer je sada zapravo dio Nokijine ostavštine iz Microsofta vraćen natrag kući, u HMD. Sve patente koje HMD ima prijavljene kod EUIPO-a možete pronaći ovdje.

Isto tako, bilo bi lijepo uz ZEISS logo, tradicionalno sučelje kamere te tehnologiju za kameru koja je ostala u Nokije, vidjeti na budućim Nokia uređajima i oznaku PureView, koja se još nalazi u Microsoftovim rukama. 🙂

Svoje mišljenje o ovom transferu patenata slobodno ostavite u komentarima. Mislite li da bi uskoro mogli vidjet Lumia sučelje kamere na Nokia Androidima? 🙂


 • Pa ako je ZEISS mogao na Lumiji 2520, a isti ugovor su naslijedili, ne vidim razloga. Već kad prodaju Surface uređaje s maržom MacBooka, logično bi bilo npr. na Surface Studio staviti prednju kameru s PureView tehnologijom (može sa L720) za bolje razgovore, ne treba biti ZEISS leća, nego samo PureView, odnosno dio PureView seta tehnologija za snimanje u uvjetima smanjenog svjetla. Isto bi moglo i na stražnje za tablete, a sigurno bi to i dodatno izdignulo Surface uređaje još više iznad konkurencije. Problem je što licenca koju su kupili od Nokije vrijedi samo za mobilne uređaje i te tehnologije ne mogu koristiti na ostalima, bez ugovaranja nove licence 🙂 Nije logično da u uređaj od 2000€ (Nokia 6 košta 230) ne ugrade najbolju tehnologiju za low-light snimanje pri Skype razgovorima, ako već to imaju.

  • Gagi990

   Razlika je tome sto Microsoft je partner sa Logitech i 2520 i Surface nisu isti, jer Surface ulazi u tržište Full Windowsa na kome je i Logitech kao partner za dodatke uredjajima od kamera do tastatura, slušalica itd. Na Surface uredjaj mozes priključiti bilo koju kameru za web, a na 2520 nisi mogao jer za Skype i Viber i ostale app za komunikaciju nisi mogao da promenis poradzumevanu kameru i mikrofon, zar ne? PureView ti se pokazuje u slikanju a ne kada upališ kameru toliko.Izdiglo bi to Surface jos ali cjena bi porasla, jer stoji to primer kosta 2000 eura ali sa time bi jos dodao na tu cjenj sigurni 1-2 stotine eura tj dok plate Zeissu pa ugrade PureView.Isto sto izmedju 32 i 64gb memorije kosta par eura a ti kada kupuješ košta 100 eura.Imao ti je Sony to slično nesto kao PureView ali malo lošije, zaboravio sam kako se zove cak je koristio u laptopovima tu tehnologiju ali opet im nije pomoglo da padnu, a Microsoft kao i Nokia gleda gde ce uštedeti novac da ima sto veću zaradu, a u tabletima i ostalim Surface uredjajima nije potrebno jer slabo ko koristi ih za slikanje.Po meni bi i glance dobro dosao ali glance nema ni jedan laptop niti tablet koji sam ja koristio.Apple iPad, Sony Xperia Z4 i par Samsungovih ( ne znam modele jer se izgubim u njihovoj kategoriji ). A Microsoft je nalsedio ugovor sa Zeiss i mogao je u tabletima da koristi i računarima samo da to ne krsi ugovor sa Logitech, to bi iskoristio neko drugi.


 • Jasna stvar, čak i Surface uređaji imaju PureView, ClearBlack i ostale tehnologije, a Nokia Technologies licencirani maglu u ovih 150% rasta prihoda od prodaje odjela.


 • July za Nokiju 5 je zapravo većini pušten danas (ono je bilo za June početkom mjeseca), tako da nema nekog zaostatka 🙂 Nove Nokije imaju clearblack samo ga tako ne smiju zvati jer je Microsoft vlasnik brenda. A to dugme za kameru je tema o kojoj se dosta raspravlja. Neki kažu da ga koriste većinom za pokretanje kamere, ali s njim ne fotografiraju jer kada ga idu pritisnuti malo im se pomiče uređaj na jednu stranu, pa bude jednostavnije dodirnuti ekran. Osobno bi volio da je tu pa tko hoće neka ga koristi 🙂

  • Gordan

   Nespretno ga je koristiti na novim mobitelima jer su tanki, a veliki (daska za rezanje). Na Nok 808 je gumb bio i kvalitetniji, a kako je sam mob bio dosta deblji osjećaj je kao da se drži neki kompaktni fotoaparat pa je i gumb bio češće korišten. Najbolji okidač je bio na N8 (ona stara iz 2010. sa Symbianom).

  • samonokia

   Sve u svemu… Kažem…
   Svi bismo mi one patente odozgo i double, i glance, i pureview, ali čekaj malo… I ja sam se premišljao hoću li ili neću da uzimam Nokia 3 ili ove druge… 5 preskačem, pa ću sa trojkice na šest. Dugme za kameru je zaštitni znak svake Nokije, i Lumije i ovih novih Nokija (trebalo bi).


 • Malo izvrćeš činjenice. 🙂 Patenti za dizajn nikad ni nisu bili sporni, Microsoft još uvijek drži one vezane za Lumije, nego smo tvrdili da Nokia nije prodala tehnologiju, što ti kažeš da je. Eno Apple platio 2 milijarde dolara odštete za patente + licenca, a 2011 je to bilo 800 milijuna dolara odštete + licenca. Da su prodali tehnologije bilo bi manje po nekoj logici 🙂 A HMD je član Googleove Android Paxx inicijative gdje će svi prijavljeni moći međusobno koristiti patente tako da će imati dovoljno opcija za ugradnju raznih funkcija, samo je pitanje vremena.

  • Gagi990

   Ne izvrcem raspravljali smo ovde za Pureview i ClearBlack i DoubleTap i Glance, vi ste sa Nokiamoba rekli da je Microsoft kupio samo tehnologoiju a ne i patente, sto je cista bila nebuloza. Jer sve sto je ostalo u Nokiji to sme da Nokia koristi i ako izda HMD on to moze. Ko ima tehnologiju ima i patente i ovo je jedan od dokaza, Jer Microsoft nije platio samo vazduh 🙂 Samo pitanje je jer ovo uslo u sklopu 350 miliona ili je ostalo pa kasnije pazarili.Apple jeste platio ali za koliko godina kasnjenja? 🙂 Nokia je onda bila u rasulu i sta god da joj je neko ponudio ona bi prihvatila, plus koliko je onda vredia Nokia a koliko danas. Nokia onda nije smela da goni Apple jer nije imala novaca u slucaju parnica. Znam to da u android svetu partneri dele patente, samo ako to HMD ako to dopusti da neko koristi njihove patente, hm onda po cemu bice posebno ? 🙂 Zato je i bolje da je sva ova tehnologija kod Nokie a ne kod HMD 🙂 Ja nikada nisam rekao da Nokia nije zadrzala patente i tehnologiju za mrezu, i nesto za telefone, jer Nokia je znala da joj treba godisnji priliv, a to se radi preko patenata, a ti patenti su vezani za izradu telefona tj koristenje. Ali od onoga sto sam ja nabrojao to nije ostalo u njoj vec je u Microsoftu i ovo je samo jedan od dokaza, a sada dio neki stvari je uzeo HMD.Vidicemo dal ce Microsoft prodati PureView i ostale stvari, sto je po meni moguce radi Nadelle i ako Microsoft nema Zeiss po meni onda neka proda i PureView,ClearBlack,DoubleTap,Glance… AKo nece praviti telefone masovno onda neka daju samo kome hoce.Samo kazem meni je ovo sve sumnjivo jer pregovori izmedju Nokie i Microsofta i sada Micrsofta i HMD, cudi me da Samsung ili neko od igraca nije se umesao.


 • E jeste jedva dočekali ovu vijest da ušutkate Gagija 🙂 😛 Ni pokušali niste sakrit nasladu 🙂 Dakle do ovog trenutka to sve jest bilo kod MS-a. A nema veze, razvija i MS Research nešto oko kamere… A možda SP želi više ličit na iPhone model, i bit all-round, više nego kameracentričan uređaj.

 • delboy73

  sjajna vijest.
  NOKIA treba imati zeiss,pureview,clearblack,double tap i glance da bi bila prava NOKIA

  • Mr. Goro

   Kao i jos FM transmiter i TV-out…

   • delboy73

    bravo. to sam jako cijenio na N95 i N96


   • i dalje mi nedostaje fm transmitter….

   • Gagi990

    Slabo da ce to imati vise ikada nažalost.☹

   • dxdy

    to je sve prestara tehnologija, kao i sve ovo… Nokia treba biti lider u inovacijama na ne u recikliranju i kopiranju

    • Mr. Goro

     Mozda si upravu a mozda i nisi.. Nekada treba gledati i obicne lljude odnosno korisnike sa “plićim džepom”

     • dxdy

      ne kažem da to ne trebaju, ali trebaju biti inovativni i kretati se unaprijed a ne stalno biti u prošlosti… to ih je prvi put skupo koštalo. a povijest se voli ponoviti…

    • gremlin

     dxdy ima li sanse preskociti,posle WDRT sve one korake od 8.1 do CU i nekako instalirati poslednji build…

     • dxdy

      ne baš.. čak i ako radiš offline update, i dalje ti instalira samo prvi build 10586 pa moraš dalje za AU…