#Nokia 8 možda bude predstavljena sutra!?! *DOPUNA*

Ako ste posljednjih tjedana pratili vijesti o nadolazećem Nokia-brendiranom top modelu tvrtke HMD Global, mogli se primijetiti sve veći broj glasina i informacija o uređaju, a situacija je došla do usijanja jučer (i prekjučer) kada je Evan Blass, poznat pod nadimkom Evleaks, objavio fotografije Nokije 8 u plavoj i srebrnoj boji. Evan se do sada u 99% slučajeva pokazao točnim pa možemo prihvatiti ove rendere kao kredibilne, odnosno stvarni prikaz nadolazeće Nokije 8.

Ono što je zanimljivo na objavljeni fotografijama je datum. Većina proizvođača na medijske fotografije svojih uređaja postavljaju datume predstavljanja uređaja. Tako, na primjer, kod Nokije 3, 5 i 6 datum je 26. veljače (2. mjesec), što je ujedno i datum predstavljanja tih uređaja. Na objavljenoj Nokiji 8 datum je 20.6. naveden kao dan četvrtak, što na prvu vuče pomisao da je ovaj uređaj zapravo planiran za predstavljanje prije mjesec dana, no iz HMD-u poznatih razloga je odgođen. S druge strane, navedeni datum zapravo nije točan.

Naime, 20.6. nije četvrtak, kao što je navedeno na renderu, nego je utorak. Zanimljivo je da je četvrtak dan datum 20.7., što je sutra. Ako računamo da je HMD napravio zatipak praveći pogrešku u natpisu dana, onda stoji teorija da je uređaj trebao biti predstavljen prije mjesec dana. No ako uzmemo opciju da je HMD pogriješio u natpisu mjeseca, odnosno da je umjesto srpanj (7. mjesec) napisan lipanj (6. mjesec), moguće je da će Nokia 8 biti predstavljena sutra, 20.7.2017., četvrtak.

Njemački WinFuture.de primio je dojavu da se prodaja Nokije 8 očekuje od 31.7. po cijeni od 589 eura (4.370kn) za europsko tržište. Prvotno sam bio skeptičan po pitanju te informacije, no velik broj glasina, objavljeni renderi i pogrešan datum na njima sugeriraju da je sutrašnje predstavljanje moguće.

HMD medijima nije poslao nikakve pozivnice za događaje, niti je najavio da će organizirati predstavljanje novog uređaja. Moguće je da će poput Nokije 6 za kinesko tržište HMD Nokiju 8 predstaviti putem objave za medije te detaljnije na lokalnim predstavljanjima kasnije. Dobra ideja bilo bi napraviti predstavljanje uživo u virtualnoj stvarnosti, odnosno putem videa u 360 stupnjeva koristeći Nokia OZO bez potrebe pozivanja novinara, a ako će je već predstaviti sutra, dostatan bi bio i video o uređaju u kojem objašnjavaju glavne značajke i prodaju priču o uređaju. Predstavljanje uživo uz medije omogućilo bi bolje moderiranje poruke koja se želi poslati, no riječ o skupom i za organizaciju kompliciranijem procesu. S druge strane, objava za medije, uz pripadajući hands on video i brzi dolazak na tržište privukli bi dovoljno pozornosti medije zbog jakog brenda, posebno sada kada je u pitanju opet i ZEISS.

Ukratko ponovimo najvažnije značajke navodne Nokije 8:

  • 5,3-inčni zaslon 2K rezolucije
  • Snapdragon 835
  • 4GB RAM + 64 interne memorije
  • 13MP+13MP dvostruka kamera sa ZEISS optikom i laserskim fokusom
  • Skener otiska prsta i dvostruki zvučnik

Isto tako su se pojavile glasine o naprednijoj Nokiji 9 koja navodno dolazi sa:

  • Snapdragon 835
  • Do 8GB RAM-a
  • Zaslon od ruba do ruba
  • Vodootpornost

Vidjet ćemo sutra hoće li HMD predstaviti Nokiju 8, kao i hoće li ubrzo nakon predstavljanja uređaj biti dostupan na tržištu.


Dopuna: Nokia 8 pojavila se na službenim stranicama. Predstavljanje sutra.

#Nokia 8 pojavila se na službenim stranicama. Predstavljanje sutra