Nokia će u Nepalu sagraditi prvu 100G optičku mrežu

Nokia je dogovorila posao u Nepalu gdje će nadograditi 650 km dugu optičku mrežu sa svojim mrežnim proizvodima i uslugama u suradnji s operaterom WorldLink. Nokia će instalirati 1830 PSS (Photonic Service Switch) Dense Wavelenght Division Multiplexing tehnologiju kako bi podržala rastuće mrežne sustave I sve privilegije brzog internet poput gledanja HD videa, 4K videa I internet TV-a. Nokijin 1830 PSS je jedan od najboljih čipseta u industriji kojeg je lako programirati za fleksibilne promjene prilikom povećanja kapaciteta, dosega ili gustoće mreže.

Ovo je dobra vijest za sve one koji pohode na planinske vrhove s obzirom da će u budućnosti lakše komunicirati s ostatkom svijeta, ili barem gledati YouTube video u višoj rezoluciji negdje u šatoru 😊.

 

Više saznajte iz službene obavijesti za medije.

Tags:

 • Kog briga za Nepal, ajmo Nokia u HT… prekjučer! 🙂 Vjerujem da Nokia bi, nego, klasičan ‘rvacki problem: ‘ko to more platit?! Korisnici, dakako, dugoročno.


  • Daleko smo mi ispred Nepala s obzirom da imamo već dugo HD TV i ostala veselja 🙂


   • Ma baš me briga gdje smo mi, i za ograničene resurse, i za malo tržište, i za potrebu za održavanja tržišnog natjecanja, i za sve, hoću doma imat “trenutno aktualnu najavnu špicu partijskog Davnika”! 🙂 Like ono.. prekjučer 🙂 Već je u cijeni, a dostupnost 0 bodova! SWIŠŠŠŠ!


    • Gledam video i ne znaš što je pjesnik htio reći dok nije došla 30. sekunda i optika, hehe. Nego, HT je zauzet kupovinom obveznica DT-a (vlasnika) jer eto, bolje višak poslat u Njemačku nego uložit ovdje.


     • Kupuju Telekome po susjedstvu i šalju lovu u Njemačku, umjesto da dovode optiku svud. Ne znam kako misle ispunit ciljeve Agende 2020. Istovremeno mi idu i na živce i zadovoljan sam (kako s čime), luda pomiješana situacija.


     • Misliš na ono da 50% kućanstva bude spojeno na 100mbps+ mrežu? Teško u nas ostvarivo, a HT ima neku vlastitu strategiju digitalne transformacije za sljedeće će tri godine sto mi se čini kao neko mazanje očiju s ciljem sakrivanja problema s optikom:)


     • Možda i HAKOM koči i gazi ih, ionako su više manje fiksni monopolist i dalje, sad još i optiku da imaju hehe… Uglavnom, da ne idemo u širinu, idu mi na živce više… ne treba ih žalit.