#Nokia i #Xiaomi potpisali dogovor o licenciranju patenata i poslovnoj suradnji

Nokia je jutros objavila da je s kineskom tehnološkom tvrtkom Xiaomi sklopila dogovor, koji uključuje licenciranje, međusobno licenciranje i prodaje intelektualnog vlasništva te poslovnu suradnju. Odmah da napomenem da ovaj dogovor ne uključuje HMD i korištenje Surge S1 procesora, što je dokazano “lažna vijest”.

Nokia i Xiaomi sklopili su dogovor prema kojem je Nokia Xiaomiju licencirala svoje patenta; dvije tvrtke su sklopile sporazum o međusobnom licenciranju standardno esencijalnih patenata vezanih za mreže, a Nokia je neke patente i prodala Xiaomiju kao dio dogovora.

Dvije tvrtke ušle su i u tehnološku suradnju, prema kojoj će Nokia Xiaomiju isporučiti mrežnu opremu za internetske usluge i serverske farme, a tvrtke će raditi na raznim rješenjima poput transporta, optičke mreže, IoT uređaja, umjetne inteligencije i internetskih usluga baziranih na novom FP4 čipsetu.

Ovo su odlične vijesti za Nokiju jer je napokon uspjela ishoditi licencu za patente od jednog kineskog proizvođača. Xiaomi je u 1. kvartalu 2017. prodao 14,8 milijuna smartfona, a nakon njega će i ostali “Kinezi” kad tad prihvatiti Nokijine ponude jer sada postoji presedan, a to je Xiaomi. Isto tako, u ovom dogovoru očitava se Nokijina strategija širenja svojeg ciljanog tržišta s operatera na internetske tvrtke, što je najavljeno na predstavljanju FP4 čipseta, ali i pri osnivanju zasebnog odjela u Kini koji se bavi time.

Izvor: Nokia

Povezano:

Gotov patentni rat: #Nokia i #Apple postigli dogovor