#Nokia iznad očekivanja u 2. kvartalu; Apple pristao platiti 2 milijarde dolara odštete (Q2 2017)

Finski telekomunikacijski div Nokia jutros je objavila financijsko izvješće za drugi kvartal i prvu polovicu 2017. godine. Prema “non-IFRS” standardu, u kojem nisu uključeni troškovi preuzimanja Alcatela, otpisivanja inventara i ostali troškovi nevezani za poslovanje odjela, Nokia je uprihodila 5,629 milijardi eura i ostvarila dobit od 441 milijun eura.

Zarada po dionici iznosi 0,08 eura, dok je analitičari predviđali 0.05 eura, što znači da je tvrtka nadmašila očekivanja. CEO Nokije Rajeev Suri izjavio je da je zadovoljan rezultatima i upozorio na očekivani pad tržišta mobilnih mreža od 3% do 5% te najavio da očekuje i takvo ponašanje Nokijinog odjela mreža, odnosno blagi pad prihoda tog odjela ove godine.

IFRS
NON-IFRS

U 2. kvartalu Nokia je prijavila (IFRS standard) rast prihoda od 1% na godišnjoj razini koji iznose 5,619 milijardi eura. Prihodi odjela “Mreža” pali su 5% na godišnjoj razini na 4,791 milijardi eura, no ostvaren je rast od 1% u odnosu na prošli kvartal (Q1 2017). Iako su prihodi Nokijinog mrežnog odjela u padu zbog smanjenih narudžbi, zahvaljujući dobrom upravljanju tvrtkom, odjel mreža smanjio je troškove i povećao profitabilnost koja je u 2. kvartalu 2017. iznosila 406 milijuna eura, što je porast od 30% na godišnjoj i 25% na kvartalnoj razini.

Nokia Technologies prijavio je (IFRS standard) 369 milijuna eura prihoda, što je rast od 90%, odnosno 49% na godišnjoj i kvartalnoj razini. Odjel “Digital Health” i “Digital Media”, odnosno OZO+Withings, uprihodovali su 12 milijuna eura. Nokia je najavila da su se isplate za patente određenih partnera smanjila zbog slabe prodaje njihovih uređaja te da će Xiaomi početi s prvim uplatama od 4. kvartala ove godine.

Velika vijest je da je Apple pristao jednokratno platiti 1.7 milijardi eura, odnosno 2 milijarde dolara kao odštetu za korištenje Nokijinih patenata, dok će nastaviti plaćati licencu ovisno o broju prodanih uređaja koje koriste Nokijine patente. Veliku ulogu u ovako povoljnom dogovoru za Nokiju ima činjenica da Nokia više nije opterećena “međusobnim licenciranjem”, te može agresivnije i uz veće naknade licencirati svoje patente.

Sveukupno, Nokia je prema IFRS standardu prijavila gubitak od 433 milijuna eura, što je manje u odnosu na godinu ranije kada je iznosio 667 milijuna eura ili kvartal ranije kada je iznosio 473 milijuna eura. Dodatne troškove na profitabilno poslovanje Nokije uzrokovali su troškovi akvizicije, integracije i optimizacije poslovanja Alcatel-Lucenta (što će trajati od 2019.), preuzimanje tvrtke Comptel, a isplaćeno je i 840 milijuna eura dividendi dioničarima.

Bure su pozitivno reagirale na ovu vijest te je cijena dionice u Helsinkiju u porastu oko 3,5%, dok je u predtrgovinskom razdoblju blizu 5% u New Yorku, u trenutku pisanja članka.

Cijelo izvješće možete preuzeti ovdje.