Osvrt: Prvi tjedni s Nokia 6 uređajem

Iako je u siječnju (1. mjesec) predstavljena za kinesko tržište, a krajem veljače (2. mjesec) za globalno, izvan Kine još uvijek čekamo na dolazak najjačeg uređaja iz trenutnog HMD-ovo portfelja – Nokije 6. Budući da nam je bilo dosta čekanja, naručili smo Nokiju 6 za kinesko tržište, što za sobom vuče neke posljedice opisane ovdje, te smo je i raspakirali u članku ovdje. Tamo smo napomenuli da cijelu recenziju nećemo objaviti dok testni primjerak globalne verzije Nokije 6 ne dođe u naše ruke jer se uređaji razlikuju. Dok čekamo dolazak globalne, u nastavku možete pročitati osvrt na prvih nekoliko tjedana korištenja Nokije 6. Osvrt je naravno subjektivnije pisan od recenzije, bez podataka koje bi točno mogle potvrditi osobne teze, dok je više objektivan i podacima bogatiji tekst rezerviran za recenziju.

Jedan od prvih osjećaja nakon raspakiranja uređaja i uzimanja ga u ruke je kvaliteta izrade. Nokia 6 dolazi u kućištu od aluminija serije 6000, što je pretežito rezervirano za uređaje više klase ili za uređaje kineskih proizvođača srednje (i više ) klase. Brzo se primijeti da ovo ipak nije generični kineski uređaj, (što je bila predrasuda jer finska Nokia nije razvijala uređaj, iako je tvrtka HMD Global finska i čine je bivši zaposlenici Nokije) već je riječ o promišljenom dizajnu, kojeg HMD-ovi dizajneri opisuju kao “Jednostavan. Čist. Skandinavski.”, a vidljivo je da se slijedi smjernica “Fabula” dizajna uklanjanja nepotrebnih elemenata i ostavljanja esencijalnog. Na uređaju se mogu pronaći neki elementi koje smo prije vidjeli na Lumia uređajima (npr. s prednje strane je veoma sličan L830/930), ali i nekih ostalih uređaja, no gledajući cjeloviti uređaj, riječ o jedinstvenom dizajnu.

Prvo postavljanje uređaja proteklo je glatko i relativno brzo. Budući da je riječ o skoro pa čistom Androidu, instalirale su samo sistemske i Google aplikacije. Kao korisnik Windows 10 Mobile uređaje prije Nokije 6, iznenadio sam se da se jezik telefona može mijenjati bez ponovnog pokretanja, a to je navodno prisutno od Androida verzije 5.

Prvih nekoliko dana s uređajem (kao i kod većine) proteklo je u intenzivnijem instaliranju aplikacija i većoj potrošnji baterije, što je uzrokovalo i više od jednog punjenja dnevno. Nakon možda 5 dana, uređaj, sve do danas, izdrži cijeli dan korištenja na jednom punjenju, a uz umjerenije korištenje na kraju dana ostane oko 15% baterije. Otprilike 1 do 2% baterije potroši se preko noću u stand by načinu, što ovisi o uključenim opcijama povezivosti i koristite li dvije SIM kartice.

Dva elementa Nokije 6 koja su me pozitivno iznenadila, izuzev već raspravljene vanjštine, su zaslon i zvučnik. Zaslon je IPS LCD veličine 5,5 inča u dijagonali i Full HD (1080p) rezolucije. Od konkurencije u cjenovnoj kategoriji razlikuje ga prvenstveno način izrade. Riječ je o hibridnom in-cell zaslonu, što pojednostavljeno znači da su slojevi zaslona poput digitizera ili ekrana bliže jedan drugome, što daje bolji prikaz. Više o toj tehnologiji pisali smo ovdje. Isto tako zaslon je polariziran i, unatoč tome što je LCD, precizno reproducira crnu boju i posjeduje odličan kontrast i vidljivost na suncu. Vjerojatno je riječ o polariziranim filterima prije poznatim kao ClearBlack, čije ime HMD ne smije koristiti, no HMD i Nokiju iz razloga poslovne tajne odbijaju potvrditi tu informaciju. Za zaštitu tu je 2,5D zakrivljeno Gorilla Glass staklo.

Dvostruki zvučnici s podrškom za Dolby Atmos možda su značajka koja Nokiju 6 daleko izdiže iz cjenovne kategorije. Nalaze se s desne strane Micro USB 2.0 utoru, dok na lijevoj strani imamo mikrofon. Aktiviranjem Dolby Atmos tehnologije pri reprodukcije glazbe dolazi do značajnog poboljšanja glasnoće i čistoće zvuka koji izlazi iz stereo zvučnika. Na nižim postavkama glasnoće zvuk uz Dolby Atmos je dvostuko jači od standardnog, dok se na višim to izjednači. Na maksimalnoj glasnoći bez Dolby Atmosa glazba praktički nadvlada zvuk pjevača i osjeća se blaga distorzija, dok uz upaljeni Atmos dolazi do ravnoteže, odnosno precizne reprodukcije zvuka. Isto tako preporučam isključenje Dolby tehnologije u svim situacijama osim slušanja glazbe ili gledanja filmove. Malu demonstraciju Atmosa možete pronaći ovdje.

Performanse uređaja su zadovoljavajuće. U ova dva tjedna korištenja uređaj se nije smrznuo niti je imao spontana ponovna pokretanja, no par puta je znalo doći do preskakanja sličica u animaciji prilikom pokretanja aplikacija, no daleko od toga da bih mogao to nazvati “zastajkivanjem”, odnosno lagom. Igre se otvaraju nešto dužu i ovisno o intenzitetu igre i vremenu igranja, uređaj se zna ugrijati, posebno ako ga istovremeno i punite. Dobro je što se brzo i ohladi, a dođe i kao osvježenje u ljetnim danima uzeti hladnu Nokiju 6 u ruke.

Segment u kojem je Nokia 6 podbacila, uzimajući u obzir da je riječ o Nokiji, je kamera. Općenito je prisutan problem lošeg automatskog fokusiranja, što se može riješiti ručnim fokusiranjem, a prisutan je gubitak oštrine na nekim slikama, pogotovo na detaljima udaljenijim od centra fokusa. U kontekstu cjenovne kategorije, kamera je prosjek. Slike u dnevnim uvjetima ispadaju dobro, ako ne i odlično, posebno ako se pregledavaju na zaslonu Nokije 6, a definitivno su materijal za objavu na društvenim mrežama, gdje se slika smanjuju i provlači kroz filtere. Znatno lošija situacija je u uvjetima niskog osvjetljenja, gdje fotografije imaju dosta šuma i senzor ne hvata dovoljno svjetla. S ručnim postavkama fotografije je moguće u dobroj mjeri popraviti prilagodbom ekspozicije, no prosječan korisnik rijetko kad se služi tim postavkama. Isto tako prisutna je i bljeskalica, koji u takvim uvjetima spašava situaciju. Pozitivno je što je aplikacija kamere bogata raznim korisnim opcijama poput automatskog HDR-a, slow motiona ili timelaps snimanja, te dosta brzo okida fotografije.

Primjere nekih fotografija pogledajte u nastavku.

Nokia 6 – vani, sjena (Auto, 720p)

Fotografiju u punoj rezoluciji preuzmite ovdje.

Nokia 6 – unutra (Auto, 720p)

Fotografiju u punoj rezoluciji preuzmite ovdje.

 

Nokia 6 vs. Nokia Lumia 830 – uvjeti slabijeg osvjetljenja (Auto)

Po pitanju kamere, HMD će vjerojatno putem ažuriranja firmwarea, kako je radila i Nokia, ispraviti, odnosno poboljšati algoritme kamere, u prvom redu kod noćnog fotografiranja. Moguće je da globalna verzija Nokije 6 dođe s nadograđenim algoritmima i zato ćemo prije konačne recenzije i ocijene kamere pričekati globalnu varijantu.

Sve u svemu, poprilično sam zadovoljan Nokijom 6, posebno jer cijenim dizajn i kvalitetu uređaja i zapravo uživam u držanju kvalitetno izrađenog uređaja u rukama. Također volim dobre fotografije i nadam se da će HMD izgladiti probleme s kamerom putem ažuriranja, što je do sada bila Nokijina tradicija, te da će i po pitanju kamere uređaj iskočiti iz gabarita cjenovne kategorije, kao što je učinjeno zaslonom i zvučnikom. Osobe kojima su prioriteti drukčije posloženi u startu mogu odbaciti Nokiju 6 zbog prosječne autonomije (1 dan) ili fotografija u uvjetima smanjenog osvjetljenja. HMD-u je na prvom uređaju prioritet bila kvaliteta izrade kako bi skinuo stigmu “generičnog nekvalitetnog Kineza” s Nokia naljepnicom, što uređaj zaista nije. Posljednje izjave predsjednika HMD-a po pitanju kamere ulijevaju nadu da će i taj segment biti sličniji onome što je Nokia predstavljala.

Konačna recenzija Nokije 6 bit će objavljena nakon primanja globalne varijante uređaja na test. Za sva vaša pitanja, koja možete postaviti u komentarima, stojimo na raspolaganju. 🙂