#Vertu zatvorio proizvodnju u Engleskoj. Tvrtka pred stečajem

Proizvođač luksuznih telefona Vertu, kojeg je Nokia osnovala 1998. godine i prodala sav udio u tvrtki do 2014. godine, primoran je zatvoriti tvornicu u kojoj su ručno sklapani Vertu smartfoni na području Engleske.

Nakon posljednje promjene vlasnika, kada je kineski Goldin Holding prodao Vertu turskom biznismenu Hakanu Uzanu, na površinu su isplivali neplaćeni računi, loš financijska situacija tvrtke, mogući skandal oko krivotvorenja dokumenata i u konačnici neplaćanja same akvizicije od strane Uzana.

Tvrtka koja vodi odnosne za medije za Vertu izjavila je da je Vertu na pragu stečaja zbog duga od 145 milijuna eura koji vjerojatno i neće biti plaćen u skorije vrijeme. Gospodin Uzan će kao pravni vlasnik zadržati brend, tehnologiju, licens i ostalu imovinu povezanu s tvrtke. Uzan je obećao značajna ulaganja u tvrtku koja bi podigla Vertu brand u visine, no jedino što se dogodilo su bile neisplate plaća i materijala, pa je Vertu konačno bankrotirao. Premda je Uzan i dalje vlasnik licenci, tehnologije i branda malo je vjerojatno da će pokušati ponovno osoviti vlastitu proizvodnju i spasiti radna mjesta. Dapače, nedavno je bilo govora da će Vertu sklopiti suradnju sa TCL-om (inače trenutni proizvođač Alcatel uređaja) pa Uzano raspuštanje vlastite proizvodnje ide u korist jer će definitivno umanjiti cijenu proizvodnje. Međutim, takav Vertu uređaj neće biti ono što je on na tržištu predstavljao, ručno izrađeni, super luksuzni smartfon sa dodirom Nokijine velike prošlosti.

Treba reći da nepouzdani biznismen nije bio jedini krivac za pad poznate britanske kompanije. Vertu uređaji su već dugo vremena bili tehnološki zaostali i precijenjeni ukoliko ih usporedimo sa skupim top modelima današnjih najvećih proizvođača mobilnih uređaja. Za veliku cijenu Vertu je svojim korisnicima nudio usluge koje su malo viđene, unikatne, dostupne u bilo koje doba dana, odličnu izradu, fine materijale no to nije bilo dovoljno. Top modeli današnjice mogu ponuditi mnogo više za mnogo manju cijenu vlasnicima koji opet trebaju sve mogućnosti pametnog uređaja, ali i njihovu popularnost.

Hvala Gagiju990 na dojavi. 🙂

via

Tags:,
 • seminola

  . on je vlasnik brenda i tehnologije . prodace svoja prava i to je to

 • bato73

  Ništa ne javljate za novo ažuriranje Windows mobile??

 • Gagi990

  Ne mogu da verujem da ce ovako jedna firma da propadne.Mada realno problem Vertua je bio sto kada dodje telefon na trziste vec je zadrzao stariju verziju procesora.Realno trebali su da idu ako je luksuz, onda najmocniji procesor, sa ako je primer 4gb aktuelno oni da idu sa 8gb i tako neke stvari.Znam jednog bogatasa koji ima onu verziju sa androidom i kaze zadovoljan je, najvise mu se svidja jer taj telefon nema svako.Ali eto svemu lepom dodje kraj, ne mogu da shvatim da direktori mogu da upropaste takve stvari slicna stvar se desila i Nokiji i Microsoftu u vezi telefona, samo eto oni nekako i danas zive, ali Vertu ne mogu da verujem.A ako udju pricu sa TLC mogu samo da stave kljuc, telefon je kupovan sto je radje rucno, a ne da mi neko stanca telefone u fabrici, totalna glupost.Eno TLC uzeo i Alcatel i Black Berry brend stavio android pa im nesto ne ide, ne mozes ti uskratiti kvalitet a staviti istu cenu, ne ide brate 🙂


  • Bome propao. Vidit ćemo što će i kako dalje. Ne vjerujem da će obnavljat vlastitu proizvodnju, možda nastaviti s TCL-om i pokušati nekakvu ekskluzivu dogovorit ali za manje pare… Slažem se da nije to to više.

   • Gagi990

    Ma kakav TLC ok je firma ali ti za exluzivnost moras raditi ručno sam a ne platiti nekom.Nece zo bogatašu zagristi, pre je bilo dovoljno da imas razlicit uredjaj po dizajnu i da bude skup ali danas bogatašu očekuju i tehnološki napredak za tu cenu a ne samo dijamanti i brilijanti.Ja mislim da to vise nije Verzu pravi i kraj je dosao ako se ne oporave.N mogu da verujem da Vertu,Microsoftu i Nokiji ima direktor kao na Balkanu da je, da upropasti nesto tako lako.