Za vikend čitanje: Gdje je sada #Nokia?

Bloomberg.com ovaj je tjedan objavio zanimljiv članak o Nokiji u kojem je sumirana Nokijina prošlost, situacija u sadašnjosti i planovi za budućnost. Članak sadrži i zanimljive izjave Nokijinih direktora iz kojih je vidljivo da je Nokia mnogo sredstava uložila u 5G te ako se taj posao ne isplati, tvrtka će opet morati u rekonstrukciju i mijenjane smjera. Neke dijelove članka pročitajte u nastavku.

Nadolazeće dvije godine posebno su važne za Nokiju jer započinje implementacija 5G tehnologije. 5G će omogućiti niz novih tehnoloških rješenja poput autonomnih automobila, telemedicine, veće automatizacije poslovanja i slično. “Želimo biti tvrtka koja pomaže drugima digitalizirati poslovanje,” kaže Rajeev Suri, CEO Nokije i nadodaje da je ulog tvrtke na 5G najveći od prodaje poslovanja mobilnih uređaja i ako ne uspiju, slijedi radikalna promjena smjera, opet.

Siilasmaa je osnivač sigurnosne tvrtke F-Secure, i pridružio se Nokiji 2012. kada je Nokia bila u nezavidnoj situaciji. “Prihodi od prodaje uređaja u drugom kvartalu 2012. pali su 26% na godišnjoj razini. Radnici su bili demoralizirani, a mediji su špekulirali kada ćemo bankrotirati, ne hoćemo li bankrotirati,” kaže Siilasmaa.

Akvizicija je bila nacionalna trauma Finskoj. Isto tako je to bio najbolji način rješavanja komplicirane i financijski nepovoljne situacije, što je omogućilo da se tvrtka posveti profitabilnoj prodaji mrežne opreme.

Članak je poprilično sadržajan i dosta dobro opisuje važnost Nokije za domovinu Finsku, kao i povijesna razdoblja kroz koje tvrtka postojala. U cijelosti se na engleskom jeziku može pročitati na službenoj Bloomberg.com stranici i ima našu preporuku.