ZEISS patentirao modul kamere s rotirajućim lećama za optički zoom, kojeg bi mogli vidjeti na Nokiji 9?! + Dojava o 2, 7, 8 i 9

HMD Global i ZEISS nedavno su potpisali sporazum koji bi trebao osigurati najbolje kamere na nadolazećim Nokia uređajima. Priča o ZEISS-u i Nokiji započela je “davne” 2005. i drago nam je da je doživjela logičan nastavak.

Budućnost je svjetla za ZEISS i Nokia uređaje, ako je suditi prema jednom od posljednjih patenata koje je njemačka tvrtka prijavila. Patent opisuje sustav, odnosno modul kamere za mobilne uređaje koji pomoću rotirajućih leća optički zumira. Primjena ovog izuma u patentu je naglašena za mobilne uređaje, a ZEISS-ov partner, bar sljedećih par godina, je HMD Global i logično se nameće da bi neki budući Nokia uređaj mogao imati ovaj način optičkog zooma ako ZEISS naravno uspije komercijalizirati ovaj izum.

Zahvaljujući objavljenim renderima, znamo da će Nokia 8 doći sa ZEISS lećama i pripadajućim algoritmima, jer prema HMD-ZEISS sporazumu dvije tvrtke zajednički rade na dizajnu modula, senzora, algoritmima, zapravo, jednostavnije rečeno na razvoju kamere i pripadajućeg softvera.

Poprilično je lagano širiti lažne vijesti ovih dana, posebno o Nokiji jer su veliko očekivanja od povratka, pa smo tako i jučer vidjeli da je objavljeni snimak zaslona navodne Nokije 8 lažan, a ni sama Nokia 8 nije jučer predstavljena kako smo misli.

Nedavno smo dobili navodno insidersku dojavu o nadolazećim Nokia uređajima, točnije Nokiji 2, 7, 8 i 9, koju nažalost ne možemo potvrditi i smatramo je glasinom. Izvor kaže da će navedeni Nokia uređaji biti predstavljeni na IFA sajmu u Berlinu, uključujući i Nokiju 8, koja prema drugima će biti predstavljena do kraja mjeseca.

Nokia 7, 8 i 9 trebala bi imat optiku sa ZEISS lećama i zapravo se IFA čini logičan termin zbog velike publike, ali i više vremena za ZEISS i HMD za namještanje algoritama. Loše je što će oko tog vremenskog perioda biti predstavljeni i drugi top uređaji.

Kako bilo, Nokia 7 navodno bi trebala imati Snapdragon procesor serije 600, vjerojatno Snapdragon 660 ili 630 te 3GB radne memorije, uz već spomenutu ZEISS optiku. O Nokiji 8 je već sve rečeno: dvostruka ZEISS kamera, Snapdragon 835 i 4GB RAM-a.

Izvor za Nokiju 9 tvrdi da bi trebala imati 6GB radne memorije i 128GB interne, uz već spomenuti Snapdragon 835. Stražnja kamera je ista kao na Nokiji 8 no uz naprednije opcija, ali  navodno bi i prednja trebala imati ZEISS leće, a uređaj je vodootporan (IP68).

U svakom slučaju riječ je o zanimljivim informacijama koje spadaju u kategoriju glasina i bit će zanimljivo vidjeti što nam HMD i ZEISS pripremaju.

Via / Source (ZEISS patent)