Prije 24 godine je Gran Vals postao poznatiji kao Nokia Tune 😊

Nokia Mobile nas je podsjetio da je prije 24 godine poznata Nokia Tune odabrana kao službeni ton Nokije. U biti ista melodija se pojavila 1992. Godine, odnosno prije 25 godina, na TV reklami za Nokiju, ali je naredne godine tadašnji potpredsjednik Nokije Ansi Vanjoki sa suradnicima odabrao kao službenu melodiju Nokije koju mnogi nakon postavljanja uređaja obično (namjerno?) zaborave promijeniti. Inače, Nokia Tune je dio skladbe Gran Vals koju je za gitaru skladao španjolski kompozitor Francisco Tarrega 1902. godine. Zanimljivo je da je u to vrijeme Nokia bila mlada tvrtka, sa 37 godina staža 😊.

Nokia Tune se s vremenom mijenjala ali je melodija ostala ista. Na Sound Cloud-u možete poslušati sve varijante Nokia Tunea od monofone verzije iz 1992 godine pa do posljednje obrade napravljene 2013. godine. Kada je HMD Global najavio povratak Nokia uređaja, napravio je doličan promo video naziva Nokia Buskers na kojem su različiti glazbenici na sebi svojstven način obradili Nokia Tune. Meni je osobno najdraža obrada koju možete čuti oko prve minute videa (1:05).

Nokia Tune živi i dalje na Nokia uređajima, a vjerujem da će se obrade nastaviti već drugom serijom Nokia uređaja u režiji HMD-a.

 • Nokia4ever

  Stara i nova Nokia imaju samo jednu zajedničku stvar…ljude koji su je več jednom pokrali!


 • Fić-firić-fić-FIIIIIĆ! 🙂


 • onaj ko je vezan uz nokiju godinama, kao ja recimo sto sam odrastao uz nokiju, video bas pogadja u osjecaje.

  gledajuci video bas mi prolaze slike otpakiranja mnogih nokijinih telefona.

  posebno n70 i n73, covjece kakva su to vremena bila, pa pjena mi je na usta izlazila. one zivopisne kutije sa raznim slikama. kad se sjetim jos onda kad je n95 izlazila, tad se citale novine sa kioska, naslovna ‘nokia n95 najbolji telefon na svijetu’ ma meni odmah vodu i secer donosili kad sam to procitao.

  uglavnom, nadam se da cemo i sa novim nokijama osjetiti stari duh nokije.