Juho Sarvikas priča o kameri, sustavu hlađenja Nokije 8 i zašto je ponuđena samo jedna konfiguracija

Prije predstavljanja Nokije 8, u bazi podataka servisa Geekbench viđena su “Unknown Heart” (Nokia) uređaja s 4, 6 i 8GB radne memorije. HMD je na ovotjednom predstavljanju prezentirao samo verziju s 4GB RAM-a i 64GB interne memorije, i to u četiri boje: Polished Blue (sjajno plava), Tempered Blue (plava), Steel (srebrna), Polished Copper (sjajno bakrena) po cijeni od 599 eura, odnosno 4.430 kuna.

HMD-ov direktor proizvoda (CPO-Chief Product Officer) Juho Sarvikas dao je intervju za indijski Indian Express u kojem je pričao o kameri, sustavu hlađenja te zašto su ponudili samo jednu konfiguraciju Nokije 8, barem za sada.

Juho je objasnio da ponuda više konfiguracija komplicira proces proizvodnje i logistiku, odnosno da je jednostavnije započeti s prodajom jedne konfiguracije. Vidjeli smo po primjeru Nokije 3, 5 i 6 da proizvodnja uređaja nije lagan zadatak, tako da je ponuda jedne konfiguracije s ciljem što bržeg dolaska na tržište razumna odluka. Nadodaje da zbog “čistog” Android sustav ne zahtijeva puno radne memorije te da će uređaj odlično raditi s 4GB RAM-a, no napominje da je više RAM-a logično na kineskom tržištu, gdje se većina aplikacija instalira iz nepoznatih izvora i s trgovina koje nisu Google Play.

HMD-ov CPO izjavio je da će kod korištenje nove “Dual-Sight” opcije pri snimanju video zapisa obje kamere (prednja i stražnja) davati video u FullHD (1080p) rezoluciji. Pri visokoj temperaturi (navode vruće dane u Indiji na primjer), kamere će snimati video u punoj rezoluciji do sat vremena, kada će se rezolucija automatski smiriti. Pri umjerenijim vanjskim temperaturama praktički se može snimati “Dual-Sight” video dok uređaj ima baterije. Korištenje obje kamere (prednje i stražnje) poprilično zagrijava procesor i Juho napominje da je ta opcija moguća zbog HMD-ovog rješenja odvođenja topline pomoću bakrene cijevi i grafitnog štita (fotografije ispod), a cijeli sustav hlađenja opisuje kao “veoma napredan”.

Bakrena cijev
Grafitni štit

Da HMD misli ponuditi verziju sa 6GB RAM-a i 128GB interne0 memorije otkrili su sami kada su slučajno objavili tu verziju na službenim stranicama, no kasnije su je povukli. Ta verzija će biti dostupna vjerojatno nakon što tržište zadovolje osnovnom verzijom Nokije 8, koja u prodaju kreće već početkom sljedećeg mjeseca.

Više o Nokiji 8 možete saznati ovdje.