Nokia 5: Kratki test kamere

Nokia 5 je mobitel donje srednje cjenovne razine kojim HMD Global cilja mlađu skupinu koja nije toliko tehnički potkovana ali opet želi lijepo napravljen i sposoban smartfon. Nokia 5 doista je lijepo napravljen, u biti nadasve lijep smartfon koji je ujedno i sposoban, ali kamera bi mu mogla biti bolja. Ako ste poput mene, i ne želite više ikada koristiti fotoaparat za fotografiranje dijelova vašeg života, već samo koristiti mobitel za to, Nokia 5 možda i nije najbolja za vas. Daleko od toga da Nokia 5 ne može snimiti lijepe fotografije, pogotovo po danu i dobrom osvjetljenju, noćne snimke i snimke u slabo osvjetljenim prostorima su problematične. A upravo se noću događa većina stvari ciljanoj skupini. HMD je ugradio 13 MP senzor i optiku za sada nepoznatog proizvođača ali sa otvorom blende od f/2.0 koji je vidljiv i u višem cjenovnom rangu. Najveći problem mi je predstavljalo fokusiranje, odnosno oštrina snimljenih fotografija. Mislim da je 13 MP senzor trebao biti u mogućnosti dati više oštrine detaljima na fotografiji te da su one mogle biti fokusirane bolje. Problem fokusiranja postaje još veći noću ali s nekoliko pokušaja fokusiranja se može izvući oštra fotografija. Još jedna stvar koja me smeta je da oznaka fokusa ne mijenja boju po izoštravanju (zelena izoštreno, crvena ili nepromijenjena ne) pa ne možete znati je li fokus na predmet uhvaćen ili ne. Nadalje, noćne snimke su pomalo neeksponirane pa ispadaju dosta tamne.

Bacite oko na neke fotografije u nastavku. Imajte na umu da su rezolucije smanjene kako bi uštedili prostor na serveru. Fotografije u punoj rezoluciji pogledajte na našem Flick profilu.

Dnevne slike *Rezolucija je smanjena radi uštede serverskog prostora*

Međutim, rekao sam da ukoliko ima dovoljno svjetla te ako imate dovoljno mirnu ruku, što ja na nesreću nemam, fotografije mogu ispasti predivno. S obzirom na cijenu uređaja od kojih 1100 do 1700 kn ovisno o mjestu i načinu kupovine, fotografije snimljene Nokijom 5 su uredne. Svi problemi mogu se ispraviti softverskim nadogradnjama koje očekujem od HMD-a.

 

Makro snimke

Makro snimke su odlične ali zaboravite na lijepi krupni kadar koje omogućuju skuplji uređaji jer kamera Nokije 5 ne može fokusirati suviše blizu objekta. Međutim, snimke lijepo ispadaju i možete snimiti cvjetove, razne objekte iz dovoljne blizine za očarati ljepšu polovicu.

Usporedio sam neke snimke Nokije 5 sa snimkama LG G3 i Nokia Lumije 830 da vam demonstriram blizinu fokusiranja i koliko je Nokia 5 blizu top modela od prije 3 godine.

 

 

Noćne snimke

Noćne snimke nisu baš naročito kvalitetne. Trebat ćete dosta ponovnog fokusiranja i mirne ruke da bi postigli željeni efekt bez korištenja LED bljeskalice. Fotografije su često zrnate, neeksponirane, a kad u ručnom načinu upravljanja dignete ekspoziciju, primijeti se digitalni šum senzora. Također LED bljeskalica ostavlja plavkasto bijeli ton na slikama. Možda bi HMD trebao odmah podići ekspoziciju u postavkama kamere te fino naštimati algoritme obrade, no ne znam može li to ukloniti digitalni šum senzora.

 

 

Video

Video je snimljen na brzinu, onako kako bi prosječni korisnik to napravio. Dakle, odmah sam izvadio uređaj i počeo snimati. Ponovno sam uočio problem sa fokusiranjem, posebno noću. Na dnevnom svjetlu Nokia 5 brzo fokusira na blizu, ali ima problem sa snimanjem panorame. Noćni video ne ispada pretjerano dobro, ima čak i odraz od leće, ali dnevni video je uredan, izuzev izoštravanja na daljinu. Ponovno je to problem koji se može softverski ispeglati. Kod snimanja noćnog videa možete u ručnom načinu podići ekspoziciju pa dobiti svjetliju snimku.

 

 

Prednja kamera

Prednja kamera ima 8 MP i istu veličinu piksela te otvor blende kao i glavna što znači jednak upijanje svjetla. Kamera može dati dobre video i foto snimke, ali samo u uvjetima dobrog osvjetljenja. One noćne su zrnate, no uz pomoć zaslona kao bljeskalice se može napraviti bolja snimka osim ako vas ne sprži u noći kao na primjeru. U svakom slučaju, 8MP prednja kamera na Nokiji 5 je uredna i napokon selfiemanijaci imaju mogućnost na jeftinom uređaju raditi kvalitetnije selfije.

Na kraju bih istaknuo da je kamera Nokije 5 uredna za cjenovni razred ali da ima prostora za poliranje njenih mogućnosti softverom. Ukoliko bi HMD softverski poboljšao kameru to bi lako mogla biti najbolja u cjenovnom razredu.

 

Kakve su vama snimke?