Prije 24 godine je Gran Vals postao poznatiji kao Nokia Tune 😊

Nokia Mobile nas je podsjetio da je prije 24 godine poznata Nokia Tune odabrana kao slu┼żbeni ton Nokije. U biti ista melodija se pojavila 1992. Godine, odnosno prije 25 godina, na TV reklami za Nokiju, ali je naredne godine tada┼ínji potpredsjednik Nokije Ansi Vanjoki sa suradnicima odabrao kao slu┼żbenu melodiju Nokije koju mnogi nakon postavljanja ure─Ĺaja obi─Źno (namjerno?) zaborave promijeniti. Ina─Źe, Nokia Tune je dio skladbe Gran Vals koju je za gitaru skladao ┼ípanjolski kompozitor Francisco Tarrega 1902. godine. Zanimljivo je da je u to vrijeme Nokia bila mlada tvrtka, sa 37 godina sta┼ża 😊.

Nokia Tune se s vremenom mijenjala ali je melodija ostala ista. Na Sound Cloud-u mo┼żete poslu┼íati sve varijante Nokia Tunea od monofone verzije iz 1992 godine pa do posljednje obrade napravljene 2013. godine. Kada je HMD Global najavio povratak Nokia ure─Ĺaja, napravio je doli─Źan promo video naziva Nokia Buskers na kojem su razli─Źiti glazbenici na sebi svojstven na─Źin obradili Nokia Tune. Meni je osobno najdra┼ża obrada koju mo┼żete ─Źuti oko prve minute videa (1:05).

Nokia Tune ┼żivi i dalje na Nokia ure─Ĺajima, a vjerujem da ─çe se obrade nastaviti ve─ç drugom serijom Nokia ure─Ĺaja u re┼żiji HMD-a.