Primjeri fotografija snimljenih #Nokia 8 uređajem

Jedan od prodajnih aduta nove Nokije 8 definitivno je njezina kamera. Nova Nokia dolazi s dvostrukom 13MP ZEISS-brendiranom kamerom na poleđini, a naprijed imamo također ZEISS kameru rezolucije 13MP. Portal GSMArena prva je objavila fotografija Nokije 8 u punoj rezoluciji i, unatoč standardnom britanskom oblačnom vremenu, kamera se na prvi pogled čini obećavajućom. Naravno, za neku cjelovitu ocjenu i usporedbe s drugima treba vidjeti i kakve su fotografija pri sunčevoj svjetlosti, ali i u uvjetima slabijeg osvjetljenja.

Fotografije cijelog kadra u nastavku smanjene su 1280×960 piksela, a nakon svake slijedi približni 100%-tni crop fotografije u punoj rezolucij.

Vani (oblačno), 1280x960p
100% crop pune rezolucije
Vani (manje oblačno), 1280x960p
100% crop pune rezolucije
Vani (oblačno), 1280x960p
100% crop pune rezolucije
Vani (oblačno), 1280x960p
100% crop pune rezolucije

Više fotografija u punoj rezoluciji mogu se pronaći na GSMArena.com.

HMD je prilikom predstavljanja Nokije 8 izmislio novi pojam zvan “bothie”. Riječ je o istovremenom fotografiranju ili snimanju (uz mogućnost prijenosa uživo) s prednjom i stražnjim kamerama. Ta opcija je već prisutna na nekim Android uređajima, no na Nokiji 8 je zaista dobro implementirana i, što je najbitnije, marketinški popraćena. Fotografija iznad (smanjena na 1280×720 piksela) je primjer “bothiea” i prema njoj čini se da Nokia 8 ima zaista dobru prednju kameru, ako ne i najbolju na tržištu. Za ljubitelje selfija u mraku, zaslon može služiti kao bljeskalica.

GSMArena također je snimila i par videozapisa u 4K rezoluciji koristeći Nokiju 8, a možete ih pogledati u nastavku.

Malo je i šteta što vremenski uvjeti u Londonu nisu poslužili za bolje testiranje kamere Nokije 8, za koje ćemo se ipak morati strpjeti, ali, na sreću, ne toliko dugo. Naime, Nokia 8 se već isporučuje partnerima, a prodaja se očekuje početkom sljedećeg mjeseca globalno.

Više o Nokiji 8 možete saznati ovdje. Kolekciju “hands on” videa možete pronaći ovdje, a raspakiranje ovdje.

Svoje mišljenje o fotografijama i Nokiji 8 slobodno ostavite u komentarima. 🙂

 


 • Čekamo, opet #soon


 • Rekli su da će nas kontaktirati po pitanju slanja uređaja na test pa čekamo.


 • Bezel s Btekta kaze da Nokia 8 nema full manual mode


  • Full manual kao na Lumijama nema, već vjerojatno ima neke osnovne ručne kontrole kao na Nokiji 6. Imaju patente za sučelje Lumia kamere pa se očekuje da uskoro unaprijede app jer je poprilično siromašna po pitanju ručnih kontrola. Evo slika kako je na 6: https://uploads.disquscdn.com/images/8cdc2be741fcac0f91565af409d67b1261edb0d641e4439284a060d0a0b31fc7.png


   • da, zato od 8.0 očekujem da se Nokia mnogo više potrudi oko softwarea, trenutna camera app jednostavno kvari čitav ugođaj

  • Gagi990

   Da to treba doci sa novom app, ako naprave Nokia kameru kao sto je pre bila.Cudi me da nisu je predstavili sa Nokia 8, al eto.


   • Čuvaju za Nokiju 9

 • tomislav

  sviđa mi se kvaliteta!
  ali vidjet ćemo kad budu usporedbe sa drugima!? da ne kažem sa dobrim starim nokia-ma

 • Nokia_cigla

  Uzimajuci velicinu senzora koji je ugrubo iste velicine kao i na Lumiji 830 ne treba previse ocekivati.
  A i razlike u kvaliteti kamera pametnih telefona su toliko male tako da je meni na kameri jedino zanimljivo ozo zvuk.


  • Ne treba zanemarivati da Nokia 8 ima drugu kameru tako da treba vidjeti koliki je njezin utjecaj, bez obzira na veličinu senzora.

   • Idijot

    Pišu da je samo zbog monokromskih fotografija i da ne utječe na drugu kameru.Ali treba čekat da se istestira kako treba.


    • Nije moguće, odnosno to bi bilo iznimno glupo. Ima u sučelju kamere opcija (Dual, RGB I Mono) tako da se mogu koristiti i obje. Princip je sličan onom na P10. https://uploads.disquscdn.com/images/b2609719aa2e5249aae581b0207994cf244dab4303a08dd15c5044b9d78dcecc.jpg

     • Idijot

      Oprosti,krivo sam se izrazio-nema specijalnih efekata zbog druge kamere već je baš kao što si i sam rekao,kao na P10.
      “As usual with this kind of system, image data from both sensor is combined for more detail, lower noise levels and better dynamic range. However, there is no word of a background-blurring portrait mode like the ones you find on most dual-cam equipped devices.”


     • To je netočno opet 🙂 Ima bokeh efekt gdje zamuti pozadinu. Ako se na to misli pod “background-blurring portrait mode”

      https://youtu.be/ykntv4K8Fjw?t=571