Tko je veći, Nokia 8 ili “Bothie”

HMD Global vjeruje da će “Bothie” ili obojić u nekom doslovnom prijevodu biti novi “selfie”, odnosno sebić (duša me zabolila kad sam ovo napisao). Selfie je poharao svijet prije par godina, odnosno postojao je i prije u vidu autoportreta, ali je mobilna industrija zaslužna za postojanje tog termina u riječniku.

Nokia, odnosno HMD Global zna koliko je selfie bitan pa mu je dao novu dimenziju i pretvorio ga u „Boathie“, odnosno fotografiju istovremeno sastavljenu od slike prednje 13 MP kamere te stražnje 13MP kamere. Nokia 8 je jedan od prvih uređaja koji je u mogućnosti dati slike velike kvalitete prednjom i stražnjom kamerom. Upravo bi to moglo biti interesantno vlogerima ili instagramerima koji će osim pejzaža htjeti na sliku ubaciti i selfie. HMD Global vjeruje da će Boathie postati hit pa je već počeo promovirati nov način kreiranja fotografija. Međutim, Nokia 8 je mnogo više od same Boathie opcije, no ona bi je pored tri 13 MP kamere, dobrog hardvera, pasivnog hlađenja, 2K zaslona sa Glance i double tap opcijama te lijepo izrađenog kućišta od aluminija mogla učiniti boljom i/ili privlačnijom.

Who is bigger, Nokia 8 or the “Bothie”?

Nokia Mobile on Twitter

Hello #Bothie! The world’s first smartphone to broadcast live with both cameras simultaneously. Meet the #Nokia8. https://t.co/nMLl8h6YZe

 

HMD je Bothie čak poprilično prikazao u službenom videu sa predstavljanja koji je upravo objavljen na društvenom mrežama. Čak je i stvoren #Bothie :).

Nokia Mobile on Twitter

It was a #Nokiamobile takeover at London’s Tower Bridge last night as we introduced the new #Nokia8 to the world! #Bothie https://t.co/3Me4q6cWMb

Što vi mislite, hoće li bothie zaživjeti? Postavljanje slike prednje kamere u fotografiju snimljenu stražnjom kamerom je već dostupno mnogo godina. Dapače, neke aplikacije nude tu opciju. No HMD želi dati novu dimenziju selfijima, odnosno želi dati podjednaku važnost selfiju i klasičnoj fotografiji. Mislim da bi bothie mogao biti zanimljiv, a drago mi je da HMD već plasira reklame koje prikazuju na koji način se može takav vid fotografije iskoristiti. Nokia je napravila odličan posao promovirajući mogućnosti upotrebe svoje OZO kamere pa zašto ne bi to pošlo za rukom HMD-u. Dapače sličan obrazac reklamiranja se može uočiti.

Jedini problem za sve one koji nisu nativni govornici je da bi poput mene u mislima mogli (ne)namjerno izvrtati u booty. Možda je to samo u mojoj glavi premda se nadam da nisam jedini 😊.

Uglavnom, kada nam Nokia 8 dođe na test, napravit ćemo koji bothie ili obojić.