Anketa: Treba li HMD odustati od aluminijskog kućišta u korist bežičnom punjenju na budućim Nokia uređajima?

Povijest nas uči da u IT sektoru nije dovoljno biti prvi, već je potrebno biti najbolji. Apple, trenutno najvrjednija tvrtka na svijetu, to je pokazao u više navrata tijekom svoje kratke povijesti na tržištu smartfona. Prvi uređaji sa zaslonom na dodir bili su dostupni prije prvog iPhonea, no iPhone 2G imao je najbolji. Trgovina aplikacijama pojavila se prije App Storea, no kada je App Store stigao s iPhoneom 3G praktički je napravljena revolucija na mobilnom tržištu. Apple je isto učinio sa senzorom otiska prsta, NFC-om, a sada i sa bežičnim punjenjem.

Ovaj tjedan Apple je predstavio novi iPhone, točnije, tri nova iPhonea – modele iPhone 8 i 8 Plus te novi iPhone X. Ne ulazeći previše u značajke, “inovacije” ili dizajn novih uređaje, članak će više pažnje posvetiti jednoj novoj funkciji na iPhoneu – bežičnom punjenju.

iPhone X, Apple Watch Series 3, AirPods slušalice na bežičnom punjaču

Apple se odlučio na ugradnju podrške za bežično punjenje u sve novopredstavljene uređaje, uključujući Apple Watch Series 3. Godinama Nokia i neki proizvođači Android uređaja (dakako Palm prije toga) guraju bežično punjenje kao “razlikovni faktor” i u ponudi su (bili) razni bežični punjači za Lumia uređaje, od standardnih ploča poput DT-900 do stalaka, manjih punjača ili FatBoy jastuka. Problem je što bežično punjenje ipak nije zaživjelo u stvarnom svijetu, uz poneke iznimke poput McDonaldsa, nekog pokućanstva u IKEA-i ili u nekim zračnim lukama gdje su postavljeni bežični punjači.

Iako nije postalo “mainstream”, oni koji su koristili bežični, odnosno indukcijski način punjenja brzo su se zaljubili u tu tehnologiju. Osobno sam je koristio s Lumijom 830 od samog izlaska uređaja i zaista mi nedostaje na Nokiji 6 jer se sada moram brinuti gdje je nestao punjač. Marin koristi bežično punjenje od 2012. i Lumije 920, a i dan danas uz LG G3.

Sada kad se Apple uključio u igru, možemo očekivati da će mnoge tvrtke u cilju privlačenja korisnika novih iPhonea početi ugrađivati bežične punjače. Apple je već najavio partnerstva s mnogim tvrtkama po ovom pitanju i zapravo teško je sumnjati da sada kada je na iPhoneu, ova značajke neće postati “mainstream” i zapravo mogućnost koju svaki nadolazeći flagship neke tvrtke mora imati da bi bio konkurentan na tom području.

Blago razočaranje izostanak je bežičnog punjenje s trenutnih Nokia Android smartfona, pogotovo Nokije 8. No izostanak bežičnog punjenja HMD je zamijenio kvalitetnim aluminijskim kućištem. Naime, bežično, odnosno indukcijsko punjenje radi na principu elektromagnetskog polja koje energiju prenosi od izvora do uređaja, a aluminij i drugi metali narušavaju to polje i uzrokuju velike gubitke u prijenosu te bežično punjenje na metalnim uređajima postaje praktički nemoguće.

Kako bi omogućio bežično punjenje, Apple je odlučio pozadinu novih iPhone uređaja napraviti od stakla (kao i Galaxy top modeli), dok je okvir ostao aluminijski. Kao materijal, aluminij je čvršći u odnosu na “lomljivije” staklo, no budući da HMD treba bežično punjenje da bi bio konkurentan, pravo je pitanje kakav će izbor materijala napraviti za nadolazeći flagship.

Hoće li se HMD odlučiti na kombinaciju staklene pozadine kao što rade Apple i Samsung s aluminijskim okvirom ili će se možda vratiti polikarbonatu?

Lumia 920 i DT-900

Osobno sam više za vraćanje u 2012. i korištenju polikarbonata kao npr. na Lumiji 920, a ne stakla kao na recimo Galaxyju S8 gdje mi subjektivno to nije dobar materijal na mobilnom uređaju, barem ne na tom uređaju.

To nas vodi do Nokije 9. Do sada smo o njoj čuli da će imati zaslon od ruba do ruba, biti vodootporna i koristiti Snapdragon 835 s 6 ili 8GB radne memorije. Opcija bežičnog punjenja kao i materijal od kojeg je kućište izgrađeno do sada nije bila tema nijednih glasina, što nam ostavlja dosta prostora za špekulaciju što bi HMD mogao ili prema našem mišljenju trebao učiniti po pitanju bežičnog punjenja.

Nekakav kompromis mogao bi se pronaći u Qualcommovoj WiPower tehnologiji i Rezence standardu. U 2015. godini Qualcomm je prvi demonstrirao bežično punjenje uređaja s metalnim kućište upravo koristeći svoju WiPower tehnologiju i navedeni standard, no od tada nije bilo previše novosti vezano za ovu tehnologiju. Poznato je da Snapdragon 835 podržava WiPower, kao i Quick Charge 4, no vidjeli smo da Nokia 8 sa Snapdragonom 835 nema WiPower i koristi Quick Charge 3 tehnologiju brzog punjenja.

Problem kod Nokije 9 s mogućom WiPower tehnologijom bila bi nekompatibilnosti otvorenog Qi i Qualcommovog Rezence standarda jer je riječ o tehnologijama koje rade na drukčijim principima. Qi je izuzetno popularan standard kojeg su koristile i Lumije, a prihvatio ga je i Apple, što znači da će većina nadolazećih bežičnih punjača upravo biti oni s podrškom za Qi standard. Nokia 9 s WiPower tehnologijom trebala bi biti popraćena popriličnim guranjem Rezence standarda od strane Qualcomma, što je malo vjerojatno i neisplativo jer se industrija praktički (posebno s Appleom) već opredijelila za Qi. Takva Nokia 9 bežično bi punila samo sa Rezence podržanim punjačima, čime se gubi mogućnost punjenja uređaja, recimo na aerodromima, restoranima i sličnim lokacijama koje se odluče za Qi bežično punjenje zbog iPhonea.

Dakle, najrazumnije za HMD je koristiti Qi standard bežičnog punjenja koji zahtijeva “ne-metalna” kućišta poput staklenog ili polikarbonatnog. HMD se može odlučiti na metalno kućište i Qualcommov WiPower, no ne bi bio kompatibilan s većinom punjača na tržištu. Treća opcija je da HMD-ovi inženjeri ukomponiraju polikarbonatne dijelove u većinski aluminijsko kućište i tako, slično kao za antene, uspiju osigurati nesmetani protok energije kroz elektromagnetsko polje. Zvuči kao dosta težak inženjerski pothvat, no svakako ne nemoguć.

Bežično punjenje je zaista odlična opcija, a zahvaljujući novim iPhone uređajima biti će još popularnija. U nastavku možete pronaći anketu u kojoj vas pitamo što vi mislite što bi HMD trebao uraditi po pitanju odabira materijala i bežičnog punjenja.

 

 

Što bi HMD trebao učinit po pitanju odabira materijala i bežičnog punjenja na budućem Nokia smartfonu?

Slijediti trendove: Poleđina od stakla (okvir aluminijski) + Qi bežično punjenje
Povratak tradicionalnom: Polikarbonatno kućište (okvir aluminijski) + Qi bežično punjenje
Alumijsko kućište s WiPower bežičnim punjenjem (nekompatibilno s Qi)
Bežično punjenje nije bitno; Uređaj treba biti od metala
Aluminijsko kućište uz nekakvo Nokia inženjersko rješenje za Qi punjenje
Nešto drugo (odgovor u komentarima)

Poll Maker

Obrazloženje odgovora ili neku drugo stajalište slobodno možete podijeliti s nama u komentarima ispod članka. 🙂