Glasine: #Nokia 9 dolazi s AMOLED zaslonom i 3D staklenom poleđinom?!

Izvor koji je objavio fotografije “bakrene” Nokije 8 danima prije službene najave, sada nam putem Baidu foruma donosi neke informacije vezane za nadolazeću Nokiju 9. Izvor je objavio crtež Nokije 9 do Nokije 2, na kojem je vidljivo da Nokia 9 ima senzor otiska prsta na poleđini uređaja, dvostruku ZEISS kameru, četverostruku LED bljeskalicu te poleđinu od 3D stakla.

Dobro je odmah napomenuti da je riječ o glasinama i istinitost crteža i informacija koje su objavljene ne može biti potvrđena, pa ih se treba uzeti s rezervom. Izvor spominje i Snapdragon 835 kao procesor, te da uređaj neće imati ekran od ruba do ruba, što su sugerirale prethodne glasine.

Poleđina od stakla ima smisla radi ugradnje bežičnog punjenja, o čemu smo nešto pisali ovdje. Premještanje senzora otiska prsta znak je da naprijed nema mjesta, što može značiti da će Nokia 9 imat mnogo bolji omjer zaslona naprama prednjoj plohi uređaja u odnosu na Nokiju 8, kod koje taj omjer iznosi 69,4%. Zbog toga mislim da iako zaslon, prema izvoru, neće biti “bezel-less”, ipak bi rubovi mogli biti značajno manji nego do sada što smo vidjeli na Nokia smartfonima.

 

Ako uspoređujemo Nokiju 9 s Nokijom 2, uz pretpostavku da je dobar omjer veličina, Nokia 9 se ne čini kao uređaj koji bi mogao imat veliki zaslon. Nokia 2 trebala bit doći sa 4,5-5 inčnim zaslonom, no sa značajnim rubovima, što znači da bi prema crtežu i uz pretpostavku manjih rubova, Nokia 9 mogla imati 5,7-inčni zaslon, no riječ je o nagađanju.

Po pitanju kamere, izvor spominje da je u razini odnosno bolja od Nokije 8 sa IMX258 ili ekvivalentnim senzorom, dok optiku naravno potpisuje ZEISS.

O datumu predstavljanja ili cijeni se ne zna mnogo, no znamo, zahvaljujući Evleaksu, da bi HMD sljedeći mjesec, točnije 5.10., mogao predstaviti Nokiju 2. Osobno mislim da je prerano za predstavljanje novog flagshipa jer još i Nokia 8 nije dostupna na svim tržištima, iako se radi o različitoj kategoriji uređaja. Možda bi bolje bilo pričekati MWC2018 i predstaviti Nokiju 9 sa novijim procesorom, odnosno Snapdragonom 845 i istinskim ekranom od ruba do ruba kakvog imaju LG V30 ili originalni Mi Mix.

Izvor: Baidu