HMD prodao milijune #Nokia smartfona i desetke milijuna običnih telefona

HMD-ov direktor marketinga Pekka Rantala dao je odličan intervju talijanskoj Nokia stranici Nokioteca.net u kojem se dotaknuo prodaje uređaja, trenutnog portfelja, distribucijskih planova, marketinške strategije, ali i planova za budućnost. Video je na engleskom jeziku i može se pogledati u nastavku.

YouTube

Najbitnije stavke intervjua s HMD-ovim direktorom marketinga su:

  • HMD je startup koji je u 9 mjeseci predstavio i plasirao 9 proizvoda – 5 običnih telefona i 4 smartfona
  • Nokia 3, 5 i 6 su ciljano predstavljene ranije jer je MWC sajam bio mjesto na kojem se mogao dobiti najveći mogući publicitet, što se i dogodilo. Navodi da je idejno bilo da isporuka krene u lipnju (6. mjesec) i tako su krenuli. Nadodaje da će s budućim uređajima, kao što je vidljivo s Nokijom 8, razmak između predstavljanja i dolaska na tržište biti znatno kraći.
  • Do danas, nije bilo potrebe za marketingom jer postoji “ogromna” potražnja za uređajima i velik broj kupaca dobro je upoznat s uređajima. U prijevodu, potražnja je veća od proizvodnih kapaciteta i reklamiranje nema smisla kada su uređaji većinom rasprodani.
  • Digitalno će biti glavna marketinška platforma, no koristit će i druge medije te ciljano promovirati Nokiju 8 populaciji kojoj je taj uređaj namijenjen
  • HMD je već prodao milijune smartfona (Nokia 6 dostupna od 1. mjeseca 2017. u Kini; Nokia 3, 5 i 6 dostupni globalno od 7., odnosno 8. mjeseca) te desetke milijuna običnih telefona (u 2016. prodano je 35 milijuna Nokia običnih telefona)
  • Bivši CEO Arto Nummela napustio je tvrtku zbog “privatnih” razloga između njega i Odbora
  • Tvrtka radi sjajno

Pekka Rantala se izuzetno potrudio i dao nam puno informacija i objašnjenja u ovom intervjuu, a lijepo je vidjeti kako “voditelj” intervjua, ujedno i voditelj Nokia bloga, postavlja odlična pitanja, koja su doduše od čitatelja.

Direktor marketinga nadodao je da će HMD proširiti trenutni portfelj kad za to bude vrijeme, ali da nikada nećemo vidjeti Nokiju 4 jer je to nesretni broj u Kini. Napominje da HMD usko surađuje s Googleom, Nokijom i Foxconnom u stvaranju “sigurnih, čistih, uvijek ažurnih” i inovativnih uređaja i da će tako i nastaviti.

Zaista preporučamo gledanje cijelog intervjua jer je prepun sadržaja u 17 minuta trajanja. Mišljenja, kao i uvijek, možete ostaviti u komentarima.

Izvor: Nokioteca.net

Hvala Spahi na dojavi. 😀