Nakon arbitraže s LG-om, Nokia očekuje veće prihode

U 2015. Nokia i LG sklopili su ugovor o licenciranju Nokijinih 2G, 3G i 4G patenata, gdje je iznos koji LG treba plaćati bio predmet arbitražnog postupka koji je završio danas. Odluka suda je povjerljivo, no Nokia je putem objave za medije najavila da očekuje povećanje prihoda za treće tromjesečje ove godine te da će prihode od ove licence detaljnije objasniti u nadolazećem financijskom izvješću.

Nokia kaže da joj je sud dodijelio jednokratnu odštetu koje predstavlja zaostao iznos za patente koje LG treba platiti, što će biti isplaćeno ovaj kvartal te da očekuje redovite isplate u dužini trajanja sklopljenog ugovora.

Ova godina mogla bi biti najbolja ikad za Nokia Technologies, odjel Nokije zadužen za patente. Osim završene arbitraže s LG-om, Nokia je ove godine dogovorila licencu i suradnju s Appleom, gdje joj je pripalo 2 milijarde dolara odštete te prihodi vezani za redovita plaćanja licence i suradnje na području mrežne infrastrukture i digitalnog zdravlja. Osim u Americi i Južnoj Koreji, Nokia je napravila presedan potpisujući sporazum o licenciranju s jednim kineskim proizvođačem (posljednji je bio 2008. s tvrtkom Huawei koji je davno istekao), što će predstavljati podlogu za licenciranje ostalim proizvođačima u Kini. Riječ o tvrtki Xiaomi, s kojom je Nokia dogovorila i stratešku suradnju u širenju na globalno tržište.

Objavu za medije možete pročitati ovdje.