#Nokia 8 na nekim tržištima košta manje od 400 eura + Steel pametni sat na dar

Prije dva tjedna najavljena Nokia 8 već je počela s prodajom u nekim europskim zemljama, poput Njemačke, Finske ili Rusije, te se tijekom trenutnog mjeseca očekuje da će uređaj biti dostupan na većini predviđenih tržišta. HMD je procijenio da će globalna prosječna cijena Nokije 8 iznositi 599 eura (4.450 kuna), no mnogo tržišta ugledat će uređaj po manjoj cijeni, a neka po znatnoj manjoj.

Ako se nalazite u Ujedinjenim Arapskim Emiratima ili Saudijskoj Arabiji, Nokiju 8 moći ćete ovaj mjesec kupiti za manje od 400 eura (3000 kuna).  Na većini europskih tržišta cijena direktno od Nokije ili putem trgovina iznosi 579 eura (4.300 kuna), no već su se pojavile trgovine koje uređaj nude i za 550 eura. U Ujedinjenom Kraljevstvu trgovina Carphone Warehouse uz Nokiju 8 po cijeni od 550 eura (4.080 kuna), nudi i Steel sat u vrijednosti od 130 eura (960 kuna). Sličnu ponudu imaju i ostale trgovine u Europi, kao i njemački operater O2.

Vrijeme dolaska i cijena uređaja za hrvatsko tržište još nije otkrivena, no rečeno nam je da nećemo biti u prvom valu tržišta na kojima će Nokia 8 biti, ili već je dostupna. Ako se želimo igrati prognozera, Nokia 6 kod britanske trgovine Carphone Warehouse košta 200 funti, dok je kod nas 2.000 kuna. U istoj trgovini Nokia 8 se nudi za 500 funti (550 eura, 4.080 kuna), što znači da bi kod nas cijena mogla biti 5.000 kuna (675 eura). Riječ je samo o pretpostavci temeljenoj na odnosu cijene Nokije 6. Moguće je da HMD iznenadi i ponudi uređaj kao na Arapskom poluotoku za 400 eura, no takav rasplet je manje vjerojatan.

Izuzetno pozitivno je to što su novi Nokia smartfoni dostupni kod većine operatera, što je izuzetno bitno na europskom tržištu. Isto tako je razumljivo agresivno postavljanje cijene na nekim “strateški bitnim” tržištima, a lijepo je vidjeti da se zdravstvena oprema Nokia Technologies odjela skupa prodaje s Nokijom 8. Nadamo se da će se takva praksa i nastaviti.