Nokia bi mogla 5G pretvoriti u realnost 2019. godine

Rajeev Suri, izvršni direktor Nokije, održao je govor na ovogodišnjem MWCA 2017 kongresu, gdje je govorio o ulozi Nokije u razvoju i dovođenju 5G mreža. Rekao je da će Nokia raditi na tome da svijet osjeti četvrtu industrijsku revoluciju koju nosi 5G mreža mnogo prije. Vjeruje da će 5G postati komercijalna stvarnost već 2019. godine, a da veća testiranja startaju 2018. godine. Uslijed novih mreža globalna produktivnost bi mogla narasti u narednih 10 godina, a za SAD vjeruje da će se to dogoditi negdje u periodu od 2028. pa do 2033. godine.

Nokia već radi sa Qualcommom na brzom širenju i postavljanju 5G mreža. Isto tako Nokia surađuje s Telefonicom kojoj pomaže u prelasku na 5G mreže ali i daljnjoj evaluaciji 4.5G i 4.9G mreža. Zahvaljujući toj suradnji, komercijalna iskoristivost novih mreža bi mogla postati brža.

 

Vjerujem da će 5G mreže najprije djelovati na televiziju, odnosno način na koji primamo vizualne informacije. Nokia je nedavno demonstrirala svoju viziju promjena koje će se dogoditi televiziji i nazvala je „AnyVision“. Pogledajte dulji video koji prikazuje ne tako daleku budućnost. Osim televizije, veliku primjenu bi mogla dobiti VR tehnologija. Zamislite mogućnost praćenja prijenosa u živo koncerata, finala nogometnih natjecanja ili snimki s dronova snimljenih Nokia OZO kamerom na 5G televizijama i mobitelima.

Nokia je trenutno dobro postavljena u kompetitivnoj atmosferi oko dovođenja novih mreža. Ali, ako misli biti ispred konkurencije, treba nastaviti biti inovativna i učiniti nove tehnologije dostupnima masi.

Što vi mislite, ima li Nokia snage predvoditi svijet u tranziciji ka 5G mrežama?

Više o ovoj temi pročitajte ovdje.

Tags:,
 • Goran William

  *svakog drugog utorka u mjesecu….

 • Goran William

  Ako koga zanima MS je kao i svakog drugog utorka pustio novo ažuriranje za win10 na lumiama i računalima. I da ako netko može izvesti Nokia želje iz videa, provesti ih u realnost/stvarnost, onda je to Microsoft.


  • Kao na primjer Surface Phone :). Mislim da je Virtualna realnost Microsofta dobra ali krivo usmjerena jer će ista stvar biti moguća putem svakog smartfona.
   Nokia technologies je imala spremne VR naočale koje su vrastili u ladicu jer su uvidjeli da ta tehnologija nema komercijano isplativu budućnost, a tržište je već zasićeno.

 • Goran William

  Što se tiče vjetrobranskog stakla slažem se i dodajem da je vrlo debilno. No ako pretpostavimo da automobilom upravlja gps onda je to ok. Sve više ćemo mi čini mi se živjeti virtualnu realnost. A da li Nokia to mže izvesti, ako se po jutru dan poznaje (prema novim HMD Nokiama), onda definitivno ne može.


 • Sve to ima svoje prednosti i mane, kao i svaka stvar u životu. Sviđa mi se što će gotovo svaka površina (Surface :P) moć bit (dodirni?) videoekran, ali mana je što ćemo morat dodatno trošit na sredstva za čišćenje i održavanje (otisci prstiju na staklu, drvu i drugom) 😀 Super je što će se moć sadržaje pratit gdje god da smo (ako tako želimo), ali nije mi drago vidit televiziju na vjetrobranskom staklu u vožnji, ne znam tko im je snimao tu najavu/reklamu, krajnje nerealistično i opasno, ako bi tako bilo jednog dana u stvarnosti.


  • Na prvu sam se zgrozio time, ali onda sam skužio da lik vozi Teslu (po velikom tabletu) koja ima autopilot. Pa može nekako proći, ali autopilot isto nalaže da vozač mora biti sposoban pratit promet, a ne gledati utrke. Bilo bi bolje da se busom vozio pa na staklu gledao 🙂