Nokia bi mogla 5G pretvoriti u realnost 2019. godine

Rajeev Suri, izvršni direktor Nokije, održao je govor na ovogodišnjem MWCA 2017 kongresu, gdje je govorio o ulozi Nokije u razvoju i dovođenju 5G mreža. Rekao je da će Nokia raditi na tome da svijet osjeti četvrtu industrijsku revoluciju koju nosi 5G mreža mnogo prije. Vjeruje da će 5G postati komercijalna stvarnost već 2019. godine, a da veća testiranja startaju 2018. godine. Uslijed novih mreža globalna produktivnost bi mogla narasti u narednih 10 godina, a za SAD vjeruje da će se to dogoditi negdje u periodu od 2028. pa do 2033. godine.

Nokia već radi sa Qualcommom na brzom širenju i postavljanju 5G mreža. Isto tako Nokia surađuje s Telefonicom kojoj pomaže u prelasku na 5G mreže ali i daljnjoj evaluaciji 4.5G i 4.9G mreža. Zahvaljujući toj suradnji, komercijalna iskoristivost novih mreža bi mogla postati brža.

 

Vjerujem da će 5G mreže najprije djelovati na televiziju, odnosno način na koji primamo vizualne informacije. Nokia je nedavno demonstrirala svoju viziju promjena koje će se dogoditi televiziji i nazvala je „AnyVision“. Pogledajte dulji video koji prikazuje ne tako daleku budućnost. Osim televizije, veliku primjenu bi mogla dobiti VR tehnologija. Zamislite mogućnost praćenja prijenosa u živo koncerata, finala nogometnih natjecanja ili snimki s dronova snimljenih Nokia OZO kamerom na 5G televizijama i mobitelima.

Nokia je trenutno dobro postavljena u kompetitivnoj atmosferi oko dovođenja novih mreža. Ali, ako misli biti ispred konkurencije, treba nastaviti biti inovativna i učiniti nove tehnologije dostupnima masi.

Što vi mislite, ima li Nokia snage predvoditi svijet u tranziciji ka 5G mrežama?

Više o ovoj temi pročitajte ovdje.

Tags:,