#Nokia najavila da bi mogla otpustiti skoro 600 zaposlenika u Francuskoj do kraja 2019.; Sindikati oštro protiv

Nakon preuzimanja anglo-francuske tvrtke Alcatel-Lucent, finska Nokia udvostručila je broj zaposlenika i najavila 1,2 milijarde eura vrijedan plan smanjenja troškova, koji uključuje i otpuštanje viška radne snage. Zahvaljujući izuzetno jakim francuskim sindikatima, do sada smo vidjeli da je Nokia najviše preklapajućih pozicija rješavala otpuštajući vlastite zaposlenike, velikim brojem u Finskoj i Njemačkoj i većinom u administraciji.

Francusku su zaobišli otkazi, no i to bi se uskoro moglo promijeniti. Kako prenosi Reuters, Nokia je najavila da bi do kraja 2019. godine mogla otpustiti do 600 zaposlenika, koji ne rade u istraživanju i razvoju, na području Francuske, no ta najava naišla je na veliki otpor jakih francuskih sindikata. Zapravo je i sam razlog ovako rane najave otkaza (2 godine prije) i sama nesigurnost oko provedbe istih znak da je Nokia svjesna da će pregovori sa francuskim sindikatima biti zaista zahtjevni.

Nokia isto tako aktivno priprema prodaju Alcatel-Lucent Submarine Networks odjela koji se bavi ugradnjom podmorskih kabela, a vrijednost odjela procijenjena je na oko 800 milijuna eura, no sam proces je kompliciran jer je riječ o strateškoj tvrtki za Francusku.

Izvor: Reuters