Pronađeno rješenje vraćanja originalnog softvera na kinesku Nokiju 6 TA-1000

Već smo pisali kako su mnogi primjerci Nokije 6 TA-1000 koji su prodavani izvan Kine došli s “custom ROM-om”, a ne originalnim softverom. (pre)Prodavači su na uređaj instalirali ROM s podrškom za Google Play i takve Nokije 6 prodavale su se putem trgovina koje nisu Nokijin partner, nego uvoze uređaje direktno iz Kine, bez obzira kojem je tržištu uređaj namijenjen.

Korisnik na XDA forumu pod nadimkom Quixote78 postavio je upute (po koracima) za vraćanje izvornog softvera na Nokiju 6 TA-1000. Osobno sam prošao korake i prateći ih uspio instalirati originalni softver na svojoj Nokiji 6. Prije uputa, mala napomena:

NokiaMob se odriče bilo kakve odgovornosti u slučaju kvara ili neželjenih posljedica na uređaju koje bi mogle nastati slijedeći dolje navedene upute. To činite na vlastitu odgovornost.

Prije nego što se upustite u proces, preporuča se za svaki slučaj napraviti sigurnosnu kopiju podataka. Podaci ne bi trebali biti izgubljeni (barem meni nisu), no nikad se ne zna. Ako uradite hard reset, Google Play trgovina i aplikacije će se izbrisati, no možete ih naknadno preuzeti i instalirati preko interneta

Preuzeto sa XDA foruma

 1. Preuzmite originalni softver za TA-1000  (build 00CN_3_31A_SP) u nbo formatu https://yadi.sk/d/fN5Oinvt3MwufR
 2. Preuzmite OST LA v6.04 https://yadi.sk/d/hkDVImee3NAZ7a
 3. Preuzmite patch https://yadi.sk/d/Tm2MvTJs3NAZy2
 4. Otpakirajte OST LA koristeći 7zip ili slični program na računalu i instalirajte ga
 5. Otpakirajte patch (lozinka: 123)
 6. U mapi C:\Program Files (x86)\OST LA zamijenite exe datoteku OnlineUpdateTool s datotekom OnlineUpdateTool preuzetom iz patcha te izbrišite datoteku OnlineUpdateTool.exe.config
 7. Otpakirajte softver Nokije 6 (preuzeto u prvom koraku)
 8. Pokrenite OST LA program dvostrukim klikom na OnlineUpdateTool (što smo kopirali iz mape patch) u mapi C:\Program Files (x86)\OST LA 
 9. Ako je sve u redu, program će se pokrenut bez zahtijevanja lozinke za povezivanjem sa serverom
 10. Odaberite originalni softver 
 11. Ubacite Nokiju 6 u download mode tako da isključite uređaj, spojite ga s računalom i držite tipku za smanjenje glasnoće i paljenje dok se ne uključi i ne piše da je u “download modu”.
 12. Kada uređaj uđe u download mode, odaberite opciju Edit Phone Information  i pričekajte. Nakon nekog vremena trebalo bi prikazati grešku. Nakon greške, bit će moguće odabrati next i tada kreće instalacija.
 13. Nakon ponovnog pokretanja, na uređaju bi trebao biti izvorni softver. Možete nastaviti normalno ga koristiti, a trebale bi biti dostupne i dvije nadogradnje.

Ako imate pitanja, možete ih slobodno ostaviti u komentarima ispod članka ili, još bolje, skoknite do XDA foruma gdje možete pitati direktno autora uputa.

 • mihajlosumaher

  imao sam nekih problema sa nokia 6 ta-1000 moraop sam da odradim hard reset mobilnog. nakon hard reseta izgubio sam google aplikacije i jezik za mobilni(srpski,hrvatski,bosanski) ostalo je samo kineski i engleski.
  kako instalirati jezik podešavanja izgleda interfejska na nokia 6
  hvala i pozdrav

 • mihajlosumaher

  imam nokia 6 ta-1000 sa 4 ram i 64 gb sa googl aplikacijama. dali
  vraćanjem na oreginalni kineski softwer za taj model nokia 6 dobijem
  update za sve periode kad su bili i dali sa tim update dobijaju komplet
  google aplikacije
  hvala i pozdrav


  • Pozdrav, odgovorio sam u kategoriji upite i rasprave, ali evo copy: Pozdrav. Updejte da, a Google aplikacije koje su sada na uređaju ostaju. Kad i ako napravite hard reset ili ih izbrišete, može ih se ponovno preuzeti s interneta.

   • mihajlosumaher

    hvala puno sve odradio po upustvu i moja nokia uspešno radi i update poslednji od 06.11.2017

 • Saša Ristić

  SVAKA CAST!!ODRADJENO….hvala mnogo!!


  • ali sta si dobio sa ovim? zar u biti software koji si dobio sa svojom Nokia 6 nije isto kao i ovo gore?

   I kakva je situacija sa apdejtima, ne bi bilo lose kad bi se mogao rom nabaciti od globalne verzije.

   ili da li ce Nokia ukloniti razlike izmedju azijske i globalne varijante sa Oreo apdejtom.

   • Saša Ristić

    Softver koji je bio na nokia 6(t 1000 za kinesko trziste) je imao google play i update-i za sve app.-e su isli osim nadogradnja za android. Prva i poslednja nadogradnja/zakrpa/patch su bile April 1. 2017g!! U menu-ju nije imao opciju “Sistem update” a sada ima i naravno uradio je odmah zaostale nadogradnje Nugat Androida. Takodje kada se pojavi “Oreo” dobicu ga a sa starin softwerom ..nista..nula..nada 😉


    • koja ti je sad zadnja verzija security patcha ?

     iz HMD-a se oglasili da nece otkljucati bootloader zvanicno. Steta, bas bi dobrodosli za custom romova.


     • Zadnja je ova rujanska (9. mjesec). Najveći problem bi bio nemogućnost nadogradnje na Oreo, što je otklonjeno ovom metodom. A do kraja godine je najavljen Oreo pa će bit veselo 😀


     • valjda sa Oreom objedine ovo sa Nokijom, tj da azijska verzija dobije unaprijedjenje vezano za kameru.

      glupo je da regija diktira razlike u softweru.

     • Saša Ristić

      Septembar, 1. 😉