Video: Zavirite unutar kućišta Nokije 8. Upoznajte sustav pasivnog hlađenja

HMD ove godine neće, odnosno direktno ne sudjeluje na berlinskom IFA kongresu, ali je ipak u blizini kongresnog centra sagradio Nokia kuću u kojoj će novinari i blogeri moći vidjeti Nokia uređaje. Naravno, i Nokiju 8. Nokia 8 će biti izložena na sajmu, ali na štandovima ZEISS-a te Deutche Telekoma. Začudo, Nokia smartfoni nisu u potpunosti prisutni na Nokia štandu gdje su izloženi Health proizvodi, odnosno satovi, vage, termometar, Nokia Home i tlakomjeri. Većina demo uređaja tamo je iPhone dok se tu i tamo može primijetiti Nokia 6 😊.

 

HMD je rastavio nekoliko Nokia 8 uređaja, odnosno donio je dijelove koji vjerno prikazuju put izrade Nokije 8, od aluminijskog bloka pa do postavljanja ploče za odvođenje topline. Dapače, mehanizam odvođenja topline je najvažniji u Nokiji 8 s obzirom da istovremeno snimanje fotografija i videa u živo može opteretiti procesor a samim time podići temperaturu uređaja. Nokia (HMD) je objavila video u kojem objašnjava kako tehnologija radi.

YouTube

Da bi odveo toplinu od procesora i ostalih djelova uređaja, HMD je postavio bakrenu cijev, slično kao kod Lumije 950, ali koja je spojena na grafitni štit koji prenosi toplinu dalje od procesora na ostatak uređaja i tako hladi procesor. Dapače, mnogi koji su recenzrali Nokiju 8 do sada su rekli da se uređaj nije ugrijao niti jedan put do sada. Youtuber Btekt je skoknuo do Nokia kuće i snimio dijelove Nokije 8 u različitim fazama proizvodnje. Prvo je prikazan komad aluminija 6000, potom je djelomično obrađen sa plastikom za antene postavljene na mjesto. Nakon toga se vidi gdje dolazi bakrena cijev i metalna ploča s grafitnim slojem. Definitivno pogledajte kratak, ali odličan video u nastavku.

YouTube

Osobno me uvijek zanimao hardver uređaja, odnosno način na koji je uređaj sklopljen i kako su djelovi posloženi unutra. Nokia 8 je doista promišljeno napravljen uređaj, koji se više oslanja na klasične i bolje metode spajanja kućišta vijcima, nego pretjeranim korištenjem ljepila. Zanimljivo će biti vidjeti video od JerryRigEverything koji će dati ocjenu popravljanja Nokije 8, ali i test izdržljivosti. U nastavku pogledajte par snimaka zaslona iz Btektovog videozapisa o Nokiji 8.

  1. Aluminijski blok
  2. Aluminijski blok s plastikom za antenu
  3. Oblikovano kućište
  4. Bakrena cijev i grafitni štit na metalnoj ploči sličnoj kao na Nokiji 6
    Grafitni štit

    Bakrena cijev

Video također demonstrira koliko je pažnje HMD pridao izradi hardvera uređaja te da im je kvaliteta izrade na prvom mjestu, a iz vidljivoga možemo zaključiti da je riječ o proizvodu koji je daleko od “Kineza” ili “no-name” proizvođača po pitanju konstrukcije.

Pogledajte odlične Btektove videozapise o Nokiji 8 ovdje, a sve što mediji misle o Nokiji 8 možete pronaći ovdje.

Kao i uvijek, voljeli bi čuti i vaše mišljenje u komentarima ispod.