HMD Global pokrenuo Android Oreo Beta program za Nokiju 8; za 3, 5 i 6 stiže uskoro

HMD Global pokrenuo je program otvorenog beta testiranja Android 8 Oreo operativnog sustava za Nokiju 8. Ako želite beta verziju Androida Oreo, možete ga preuzeti odmah za Nokiju 8.

Za Nokiju 3, 5, 6 i vjerojatno 7, također će biti pokrenut beta program, ali uskoro, odnosno nije dano precizno vrijeme početka.

Budući da je riječ o beta softveru, on neće raditi kao trenutno dostupan softver, odnosno imat će bugova. Ako vam treba uređaj raditi besprijekorno ne preporučujemo instalirati betu. Ako ste entuzijast i svjesni ste svih rizika beta softvera, Android Oreo Beta za Nokiju 8 možete preuzeti prijavom ovdje.

Osobno mi nisu dragi otvoreni beta programi, iz razloga što prečesto testeri nisu svjesni rizika, dogodi se neki problem i za problem je, naravno kriv proizvođač, a ne tester koji je pristao na uvjete testiranja, jer je kupac uvijek u pravu.

Ograničiti broj članova programa na aktivne članove Community foruma je po meni bolja zamisao, no za HMD je bolje da što više korisnika testira beta OS, kako bi finalni bio što bolji i sa što manje bugova. Prateći razvoj Microsoftovog Insider programa, malo sam skeptičan prema beta testiranjima.

Što vi mislite?


 • Slažem se s autorom članka :), i izašao sam iz svih mogućih Insidera, beta, i čega sve ne na PC i mob. Vjerujem da me ti i takvi programi više neće vidjet. Rekao bih: “osim u slučaju da Lumia….”, ali TO se više neće dogodit.


 • nije to windows phone da raja ne zna u šta se upušta 😉

  • Gagi990

   Beta je beta i nije stabilna a ni preporucljiva, imao sam na iPhonu, jednom cak nije radio WIFI i morao sam preko itunesa da sredim.Inace ne preporucujem ni android, rodjak je imao prosle godine testirao Nugat pa nije bio zadovoljan, bio je samo 5 dana.Bolje sacekati orginalni, vredi jedan mesec ili dva cekati 🙂


   • hah, a u mene jedan jaran čim uzme novi iphone, odmah zadnju betu nabaci.

    za sony ima testiranje isto tako, za odredjene modele, ne znam jesu li taj program ukinuli, ali prema povratnim informacijama kako sam citao ljudi su bili zadovoljni.

    mene je sony preskočio majq im, Z3 imala beta program za Nougat, a moja Z5 nije, i onda ponovo poceli sa X serijom.

    navedeni problemi se mogu desiti i na ofišl verzijama, ništa nije sigurno na kraju krajeva

    • Gagi990

     Niko ne kaze da nema testiranja ali nisu preporucljiva, iPhone tj iOS i WM su imali softver kojim si mogao lagano da vratis na officijalni, a u slucaju androida je to drugacije.Slazem se da se mogu desiti ali verevatnoca da ti se desi na officijalnoj verziji je 80% prema 20%, a na beti je 50%-50% 🙂 U tome je razlika velika 🙂 Sony je imao par problema sa officijalnom verzijom bas na Xperiji Z5 ja mislim 🙂


     • mislim da bi trebao program biti s kojim se mozes vratiti na nougat, baš ću upitati na twitteru.

      bilo je problema s nougatom, zvuk je bio tiši, i to je to koliko se sjećam, da je bilo neke nestabilnosti, toga uopste nije bilo, a i u medjuostalom, znas i sam koliko sam hvalio software na xperijama.

     • Gagi990

      Pa pitanje je da li ce biti, kako sam ja shvatio Nokia ce kasnije napraviti program kao sto je bio WDRT za Lumie, ali sada sigurno ne.Kako sam skontao hvali im programera u HMD, ili se meni cini ali vidicemo :=)

  • Nokia4ever

   Ti stvarno imaš težke snove o Win da jih ne možeš zaboravit…jadniče!


  • Osobno mi se ne sviđa ovaj pristup i mislim da su trebali ići sa nadogradnjom kada bude gotova. Mnogima ce ovo nalikovat na nešto što su već prošli sa Windowsima, premda je Google malo ozbiljniji.


   • uzmi ili ostavi, ko ne zna u sta se upusta nece i instalirati ovo, svakako mu nece ni stici nadogradnja standardnim putem.

    mozda bi sad mogli vidjeti neki program za roll-back na stariju verziju androida, ko bude na oreu pa bude htio vratiti na nougat, tesko da ce ici bez nekog programa.