IDC: #Nokia smartfoni zauzeli 0,4% tržišta u 2. kvartalu 2017.; Broj 11 u Europi i broj 5 u Finskoj

IDC-ov analitačar Francisco Jeronimo ovaj je tjedan podijelio više informacije o prodaji Nokia uređaja, a za finski medij is.fi otkrio je još detalja o prodaji. Ovaj tjedan smo vidjeli da je IDC prebrojao 1,5 milijuna isporučenih Nokia uređaja u prvoj polovici ove godine. Francisco je naknadno pojasnio da najviše isporučenih uređaja otpada na Nokiju 3, a nakon toga Nokiju 6 te da se većina prodaje odvila u 2. kvartalu 2017., dok je prodaja Nokije 6 u Kini u prvom kvartalu putem “flash sales” načina prodaje mala u globalnom kontekstu.

 

Za is.fi rekao je da su Nokia smartfoni u drugom kvartalu zauzeli 0,4% tržišta (isporučenih uređaja tijekom 2. kvartala), što analitičar IDC-a naziva “odličnim početkom” jer je riječ o prvom kvartalu prodaje uređaja. Kaže da je odaziv tržišta veoma dobar i da bi u periodu od 12 do 18 mjeseci HMD mogao biti među 5 najvećih proizvođača mobilnih uređaja na području Europe. Trenutno, odnosno u trećem kvartalu ove godine (7., 8. i 9. mjesec) HMD se pozicionirao kao 11. proizvođač mobilnih uređaja u Europi, a u domovini Finskoj u samo jednom kvartalu došao je na 5. mjesto.

Brojke će zasigurno rasti u 3. i 4. kvartalu jer se popravlja situacija u proizvodnji, a time i dostupnost uređaja. Mišljenje sam da je dobro dok HMD prodaje sve što može proizvesti, i time osigurava održivost poslovanja, iako brojke u početku nisu impresivne. Naravno, uz veću prodaju, vjerojatno će doći i do profita, kao i većih ulaganja u istraživanje i razvoj boljih Nokia uređaja, no tek smo, rekao bih, u nultoj godini povratka Nokije na tržište mobitela i za sada taj povratak ide korak po korak, što je i dobro.

Izvor: is.fi