Joe Belfiore otvorio dušu i umirovio Windows mobilne platformu

Netko je davno pitao zašto na Nokiamobu ima malo vijesti o Windows 10 M platformi i njenim varijacijama. Odgovor na to slijedi u narednoj rečenici i nekoliko njih poslije. Windows platforma za mobilne uređaje je mrtva. Doduše, ovo je stara vijest koja je potvrđivana već nekoliko puta u posljednjih dvije godine. Međutim, ono što sadašnju potvrdu čini posebnom je otvaranje duše Joea Belfiorea, koji je putem twittera cvrkutnuo kako Microsoft prestaje s razvojem novih softverskih funkcija kao i hardvera za Windows 10 Mobile platformu. Također je najavio da će Microsoft nastaviti podršku za platformu u vidu ispravljanja pogrešaka te plasiranja sigurnosnih zakrpi premda je upitno koliko će i to održati na životu.

https://twitter.com/joebelfiore/status/917071399541391360

Dalje je Belfiore objašnjavao koliko je Microsoft ulagao u platformu, nagovarao developere, pa ih čak i plaćao da bi razvijali za W10M, no iz povijesti znamo da to baš i nije bilo idealno. Međutim, prebacivanje krivnje za propast Win10M na developere je potez očajnika. Ako koga treba kriviti to je Microsoft. Slabom podrškom prema platformi i neozbiljnim potezima vezanim uz proizvodnju hardvera davno uje bio volju developera za razvojem aplikacija za mobilnu verziju Windowsa.

Joe Belfiore on Twitter

We have tried VERY HARD to incent app devs. Paid money.. wrote apps 4 them.. but volume of users is too low for most companies to invest. ☹️ https://t.co/ePsySxR3LB

Uglavnom, iz svega se da zaključiti da je Belfiore samo dodao još jedan čavao na lijes, a na posljednji nećemo trebati čekati dugo.

 

Šteta. A imala je potencijala…

 

 • Byron

  jucer sam nabavio rabljenu Lumiu 950 XL, budući je ekran na 950ci pukao…slucajno. Jako sam zadovojan mobom, jednostavno se nisam mogao odluciti ni za kakav Android uređaj. Ostajem na w10m i dalje.

 • bato73

  Upravo mi stigao novi update??

 • Goran William

  Hebeno nevjerojatno. WP8.1 ke bio super, činjenica je da je win10M izašao nedovršen ali danas je odličan. MS su totalni idioti, ne mogu vjerovati. Da sam im ja vlasnik svi bi dobili otkaz, zaposlio bi sve moguće stručnjake i napavio ultimativnu platformu. Čekat ću još….. Pratit ću situaciju sa Nokiama i do proljeća odlučiti, vjerujem da ćr lumie raditi bez greške još godinama jer su predobre i kao takve nema drugog načina za zamijeniti ih nego ubiti platformu. Idioti

 • mille

  Tuga. I sta sad,preci na android :)))) Jos veca tuga!

 • PureView

  Pomogao je i Intel sa odustajanjem od mobilnih x86 procesora. Ovako treba smisliti Arm Windowse koji emuliraju x86, sto je Hw-ski prezahtjevno. Bilo koji DualCore x86 pokrece punokrvne Win10.

 • L950

  Imam 950 i ne dam je nikom nema boljeg moba od 950-950xl po kofiguraciji su bolji nego neki top modeli samo napuhani androsepeti i gay- fonovi WIN-FOREVER.


  • A neće bit forever, al možda naprave Surface sa punokrvnim Windowsima… Premda je sljedeći na redu za gašenje upravo Surface

 • Mr. Goro

  Ma jarane moj, ja koju god platformu da uzmem ona propadne.. Imam osjecaj kada bi NASA izbacila neki svoj OS na mobu, a da ja imam taj mob, vjerovovatno bi i oni propali.. Eh jesam neke cudne srece..Izgleda da je do mene..

 • croivo

  Ima neko preporuku na sta preci nakon 930?


  • Nokia 9, ako se pokaže istinitom, bi mogla bit dobra zamjena. Al Nokia 8 nije losa te LGV30 🙂

 • Nokia4ever

  Pa neka ide u mirovinu…moja 950xl stara dve godine a baterija jednu još uvjek leteče najmanje godinu dana sa još uvjek najboljom kamerom medju top modelima a posle vjerovatno Iphone x kojoj če past cjena…a ako padne Nadella evo nam SP jednog dana!

 • Zeljko

  A mislio sam si sloziti svoju lumiu 950 ali izgleda da od toga nista .totalno razocaranje .mozda jedino za slikanje mi dobro dođe.vidjet cemo☹️☹️

 • Tin

  Pa i sam Microsoft je pravio bolje aplikacije za druge platforme nego za svoju vlastitu platformu. Tako da su sami krivi. Iako sam prije godinu dana prešao na iPhone i prezadovoljan, malo mi je žao Windows Phone-a. Njihov dizajn i pločice su mi dan danas najljepše dizajnirane i čitav sistem, pogotovo 8.1, je radio savršeno i glatko kao nijedan drugi softver u to vrijeme. Ali jednostavno Microsoft je pravio loše poteze i to je dovelo do propasti, a imali su puno potencijala i mogli su biti jak treći igrač.

  • Gizda

   Istina, umjesto da su bacili sve karte da odmah u početku u potpunosti povežu PC i mobitel na način da ako kupiš top model dobiješ i licencu za PC Windowse u trajanju od 2-3 godine oni su se usmjerili na izradu i poboljšanje vlastitih aplikacija za ostale mobilne OS-ove. Kako napreduje hardver za mobilne uređaje, zajedno sa ovim dockovima, biti će zanimljivo vidjeti hoće li moći zadržati neku osnovnu verziju Windowsa toliko skupu kao danas, ako će je kroz godinu dvi uopće moći naplaćivati. Sve u svemu, očekivan rasplet.

   • Seminola

    windovs je sam sebe sahranio. Ali ti Jo je bilo i za ocekivati sa dolaskom WP10 . Ciji je izlazak do konačne verzije trajao oko 3 godine. I ogromna greska staviti nedovrasen softver na novi telefon. Sve u svemu. Nisu sposobni za rad

    • Mr. Goro

     Odlicna konstatacija..