Nokia 2 službeno predstavljena

HMD je danas predstavio Nokiju 2 za globalno tržište. Ovaj uređaj će biti najjeftiniji Nokia smartfon do danas. Aluminijski okvir sadrži 5 inčni LTPS LCD zaslon sprijeda te polikarbonatnu poleđinu. Nokia 2 dolazi u tri boje, odnosno 3 boje okvira, bakrenoj, crnoj i bijeloj.

Sadrži 8 MP glavnu kameru s auto fokusom i 5 MP prednju kameru fiksnog fokusa. HMD je poradio na kvaliteti kamere i algoritama za obradu fotografije pa će Nokia 2 imati istu kvalitetu fotografija kao i Nokia 3.

HMD je koristio četverojezgreni Snapdragon 212 (do 1,3 GHz) koji je energetski efikasan ali prema riječima predstavnika iz Qualcomma sposoban. Procesor će pratiti 1 GB LPPDDR 3 RAM-a. Međutim, unatoč naočigled slabijim performansama, Nokia 2 će biti prvi uređaj u klasi koji podržava Google asistenta. Nokia 2 trenutno pokreće Android N, ali će uskoro biti nadograđena na Android Oreo.

Interna memorija Nokije 2 je 8 GB, no moći će se proširiti do 128 GB sa MicroSD karticama. Od ostalih specifikacija, treba nabrojiti 3,5 mm utor za slušalice, podršku sa Dual nano SIM, standardan set senzora s kompasom, vanjski mono zvučnik te IP52 certifikat koji garantira otpornost na kapljice tekućine.

Velika prednost Nokije 2 je baterija kapaciteta 4100 mAh što je koštalo debljine kućišta od 9,3 mm. Međutim, da bi zadržala dugotrajnost baterije od dva dana, HMD je koristio LTPS tehnologiju zaslona koja je do 15% efikasnija u potrošnji baterije. Također, zaslon nije izgubio na kvaliteti te ima odličan kontrast zahvaljujući svojoj izradi.

Nokia 2 će biti dostupna od sredine studenog po cijeni od 99€, odno nešto više od 735 kn.

Specifikacije:

  • 5-inčni LTPS HD zaslon, Gorilla Glass 3
  • četverojezgreni Snapdragon 212 (1,3 GHz)
  • 1GB RAM LPPDDR 3, 8GB interne memorije, proširiva do 128 GB
  • baterija 4100mAh
  • 8MP AF stražnja+ 5MP FF prednja kamera
  • Boje: Copper, Black and White
  • OS: Android 7.1.1 Nougat (Oreo dolazi uskoro)
  • 99€, dostupna od sredine studenog (11 mj.)


Nokia 2