Nokia 8: Prvi dojmovi

Protekao je dan druženja s trenutnim top modelom HMD-a, Nokijm 8 i ima nekoliko stvari koje mogu strpati pod prve dojmove. Uzevši osmicu u ruke, prva stvar koju sam primijetio je ogromna sličnost s modelom Nokia 5. Nije to ništa čudno jer je Nokia 5 jedan od ljepših mobilnih uređaja klasičnog dizajna današnjice kod kojeg je oblikovanje aluminijskog kućišta otišlo korak dalje od Nokije 6 koja pak ima konzervativniji pristup dizajnu.

 

 

Nokia 8 i 5 imaju mnogo poveznica, ali isto toliko razlika. Bočne strane kod osmice su za nijansu elegantnije izvedene pa se unatoč neznatno većim dimenzijama kućišta Nokia 8 doima tanjom. Završna obrada je doista na nivou ali jedna stvar mi bode oči. Antene na vrhu i dnu uređaja u sivoj varijanti alu kućišta su obojene na način da se lako ističu, što nije slučaj kod tamnijih verzija (crna, plava). Nadalje, donji i gornji dio uređaja radi toga izgleda dosta plastično premda je riječ o kvalitetnoj završnoj obradi.

 

Međutim, kako je Zack iz JerryRigEverything otkrio, zadebljanja antena daju dodatnu zaštitu uređaju prilikom padova, najčešće na sami rub, pa je HMD očito iskoristio dizajnersku manu i pretvorio je u prednost s obzirom da plastika puno bolje apsorbira kinetičku energiju.

Ono što mi se sviđa je masa uređaja, koji je dobro izbalansiran što nije loše s obzirom da ćete s njim vjerojatno često fotografirati prilikom čega je dobro da kamera ima veću masu radi mirnoće ruke.

 

Po pokretanju uređaja se primijeti koliko ultimativni hardver poboljšava korištenje smartfona današnjice. Nokia 8 doslovno leti. Kod korištenja jednostavno nema problema, aplikacije se instaliraju brzinom zvuka a do sada nisam primijetio zastajkivanje.

Kvaliteta zvuka je također na nivou, a pohvalno je ubacivanje ponešto kvalitetnijih slušalica u pakiranje premda nisu na razini uskoro komercijalno dostupnih slušalica Nokia Stereo Earphones.

 

 

Zaslon uređaja je izniman premda uočavam potencijalnu potrebu softverskog poliranja problema kod automatskog namještanja pozadinskog osvjetljenja zaslona. Primjetno je zastajkivanje, no treba problem još testirati. Imam osjećaj da unatoč čistoći androida je potrebno dodatno polirati softver za hardver koji nudi Nokia 8. Možda HMD čeka Oreo s kojim će doći dodatna poliranja, no ponovno kažem, tek se družim jedan dan s uređajem i definitivno ću biti pametniji na kraju perioda testiranja.

 

 

 

 

U stare dane Nokia Lumia uređaja me vratilo postojanje Glance zaslona i Double Tap otključavanja zaslona. Uz dvostruko tapkanje je tu još i poprilično responzivan skener otiska prsta koji je ujedno i „Home“ tipka i uključuje zaslon ispod sekunde nakon dodira.

 

Posljednji paragraf prvih dojmova ostavljam kameri koja je u odnosu na ranije Nokia modele ipak korak naprijed. Dnevna fotografija je vrhunska, u zatvorenim prostorima odlična a noćna zahtjeva dodatno softversko poliranje premda nije loša kako su mnogi naveli. Ima tu zrnatosti uslijed šuma senzora, i manjkavosti oštrine u jako slabom osvjetljenju, no opet nije loše i vrijedi novca. Naravno, i ovaj segment treba dobro testirati pa ću konačan sud dati u recenziji.

Fotografije u punoj rezoluciji pogledajte na Flickr profilu.