Nokia objavila rezultate za 3. kvartal 2017. – Networks pao, dok Technologies raste

Nokia je jutros objavila financijske rezultate za treći kvartal 2017. godine. Rezultati pokazuju lošije poslovanje ključnog odjela mobilne mrežne infrastrukture te prognozu daljnjeg pada tog tržišta i u 2018. godini za 2-5%. Ostali dijelovi mrežnog odjela većinom su uz manje prihode povećali svoju dobit, dok je Technologies po prihodima narastao 73% u odnosu na godinu ranije.

U 3. kvartalu 2017. Nokia je uprihodila 5,537 milijardi eura uz zaradu od 516 milijuna eura, prema non-IFRS standardu. Non-IFRS znači da su isključeni troškovi i prihodi koji nemaju veze s poslovanjem, odnosno troškovi restrukturiranja, otpisa investicija, robe u skladištima, troškovi integracije i slično. Nokia je u trećem kvartalu zabilježila 898 milijuna eura takvih troškova, od kojih je 497 milijuna vezano za integraciju Alcatel-Lucenta, što je rezultiralo gubitkom od 190 milijuna eura na kraju trećeg kvartala. Detalji slijede u tablicama ispod.

Nama najzanimljiviji je Technologies odjel Nokije koji je imao odličan kvartal. Prihodi odjela su bili 483 milijuna eura, a zabilježeni profit je 390 milijuna eura. Riječ je o rastu profita od 73% na godišnjoj razini.

Od 483 milijuna eura, 9 milijuna otpada na segment digitalnog zdravlja i medija (OZO i Withings), a ostatak na patente.

Skok prihoda (i zarade) Technologies odjela u trećem kvartalu uzrokovala je jednokratna uplata odštete određene arbitražom koju je učinio LG, te povećani prihodi od HMD-a i novog klijenta. Negativni utjecaj imalo je smanjenje prihoda od nekih starijih klijenata. Ukupno je 180 milijuna eura primljeno neponavljajućih prihoda, a Nokia se pohvalila da su se ponavljajući prihodi od patenata popeli na preko milijarde eura godišnje, što je dvostruko više nego u 2014. godini.

Burza je poprilično negativno doživjela ovo izvješće te je vrijednost dionice pala preko 15%. Razlog tome je slabije poslovanje “core” odjela mobilnih mreža i najava pada tržišta mobilnih mreža za 2018. godinu. Nokia ne misli da je sve tako crno kao analitičari, pa je predložila veću dividend za svoje dioničare koja bi za tekuću godinu trebala iznositi 0,19 euro centi, za razliku od prošlogodišnjih 0,17 euro centi.

Cijelo izvješće možete preuzeti u obliku PDF-a ovdje ili pogledati objavu za medije ovdje.